2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Felbocsátáskor megsérült az Endeavour

Felbocsátáskor megsérült az Endeavour

Felbocsátáskor megsérült az EndeavourMegsérült felbocsátáskor az Endeavour űrrepülőgép – közölte röviddel a szerdai start után az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Az űrhajó külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera felvételén látszik, amint a szigetelőburok néhány jelentékenyebb megfagyott darabja nekicsapódik az űrhajó testének, károkat okozva benne. Egyelőre nem tudni, hogy milyen komolyak ezek a károk. A NASA műveleti főnöke közölte, hogy a szigetelőhab 8-9 darabkája az indítás utáni 107-ik másodpercben szakadt le a külső üzemanyagtartályról, legalább kétszer-háromszor az űrsiklónak csapódtak. Az űrhajó „hasán” észleltek néhány horzsolást, de ezt kisebb sérülésnek látják.

 
A NASA szerint az Endeavour legénysége várhatóan még a nap folyamán alaposan átvizsgálja az űrhajó hővédő burkolatát. Az asztronauták által készített felvételeket elküldik a Földre, hogy áttanulmányozhassák a NASA-szakértők.

A Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófája óta mindig átvizsgálják az űrben az űrhajó burkolatát. Akkoriban az üzemanyagtartályról levált habdarab a felszálláskor megrongálta az űrjármű szárnyát, negyven centis lyukat ütött rajta. Az űrhajó a sérülés következtében két héttel később a légkörbe visszatérve felrobbant.

Az űrkutatási hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy az Endeavour fedélzetén van egy javítókészlet, amelynek segítségével az űrhajósok még a hazatérés előtt helyrehozhatják a sérülést. Amennyiben a kár helyrehozhatatlan, az asztronauták két-három hónapra átmehetnek a Nemzetközi Űrállomásra, amíg értük nem megy egy másik űrsikló.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek