2023. 10. 1. vasárnap

Malvin
1 EUR 390 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Ezt tedd, hogy a fehér kerti székek visszanyerjék eredeti színüket!

Ezt tedd, hogy a fehér kerti székek visszanyerjék eredeti színüket!

Aktív oxigénes fehérítés környezetbarát módon 

A fehér színű kerti műanyag székek és a hozzá tartozó asztalok könnyű tisztíthatóságuk és kedvező áruk miatt még mindig nagyon népszerű kültéri bútorok. A könnyű, olcsó, általában újrahasznosított és újrahasznosítható műanyagból (polietilén) készült garnitúra egyik hátránya, hogy nyáron a napfény hatására az UV sugárzás következtében elszíneződik. Nyár végén egy alapos takarítással könnyen újjávarázsolhatjuk, ha betartjuk a szakértő tanácsát.

„A por, sár és egyéb fizikai szennyeződések eltávolítása jól ismert módon, törölgetéssel megoldható – ehhez például egy karcmentes mosogatószivacs tökélesen megfelel. Az elszíneződések kezeléséhez azonban már más módszert kell alkalmazni. Ehhez legjobb, ha a nátrium-perkarbonát (más néven folttisztító só) aktív oxigénes fehérítőt hívjuk segítségül” – javasolja Hegyi Dávid, az egyik legnagyobb hazai tisztítóeszköz gyártó szakértője. Kiemelte: valójában egy környezetbarát, hatékony és olcsó tisztítószerről van szó. Leegyszerűsítve úgy fejti ki, hogy aktív oxigénre és mosószódára bomlik, ezáltal tisztít, fertőtlenít és fehérít.

„Nagyon fontos, hogy a nátrium-perkarbonátot annak bomlásához minimum 50 °C-os vízben oldjuk fel, kisebb hőmérsékleten nem fejti ki tisztító és fehérítő hatását” – hívja fel a figyelmet a szakértő.  Savas közegben ugyanis a bomlási folyamat könnyebben beindul, ehhez adjunk a nátrium-perkarbonát mellé citromsavat (minden evőkanálnyi nátrium-perkarbonáthoz fél kávéskanál citromsavat) Az oldatot mindig frissen készítsük el. A talajvízbe és az élővizekbe kerülve a normál felhasználásból, mosásból adódó mennyiségben nem károsítja az élővilágot.

Figyelem! Használatakor viseljünk gumikesztyűt! Bőrre, szembe kerülve, lenyelve ártalmas!

Mindössze pár lépésben újra eredeti fehérré varázsolhatjuk a kerti műanyag székeket, asztalokat.

  1. Öt liter legalább 50 °C-os vízhez adjunk néhány evőkanál nátrium-perkarbonátot, majd kevergetéssel oldjuk fel!
  2. Az így kapott oldattal egy szivacs segítségével dörzsöljük át a széket! Használjunk gumikesztyűt! (A cég hosszú kesztyűje ideális a feladathoz.)
  3. Hagyjuk rajta állni min. 15 percig!
  4. Mossuk le alaposan locsolótömlővel!
  5. Töröljük szárazra egy mikroszálas kendővel!

Extra tipp: Végül a szennyeződések megtapadásának elkerülése érdekében a felületekre vigyünk fel egy vékony réteg autóvaxot egy száraz mikroszálas kendő segítségével. A kezeléssel bútoraink immár portaszító tulajdonsággal bírnak.

A fotó illusztráció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek