2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

És Ön milyen gyakran ellenőrzi az olajszintet?

Az autó karbantartásának egyik alapfeladata az olajszint ellenőrzése. Bármikor gyorsan és könnyedén elvégezhető, mégis sokan vannak, akik elfeledkeznek róla.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a gépjármű rendszeres kontrollja és néhány elengedhetetlen teendő hozzájárulnak ahhoz, hogy a komolyabb javítási költségeket elkerülhessük.

Prevencióval a költségcsökkentés érdekében

Autósként a legtöbben teljesen természetesnek vesszük, hogy a jármű azonnal indul, zökkenőmentesen eljutunk vele A-ból B-be. Hogy ez ténylegesen így is legyen, nem szabad elfeledkezni az alapkarbantartásról. Az ismeretlen eredetű zörejek, kopogás, vagy a sokak által rettegett teljesítményromlás már a motor meghibásodásának előjelei lehetnek, melyet senki nem finanszírozna szívesen.

Célszerű tehát a prevenciót fókuszba helyezni, melynek egyik lényegi eleme az olajszint ellenőrzése. A rexbo.hu szakemberei szerint az autótulajdonosok napjainkban sokkal többet költenek a megelőzésre és a szervizelésre, mint néhány évvel korábban. Sokaknak leesett már, hogy ilyen módon komoly költségektől kímélhetik meg magukat, ami kicsit sem elhanyagolható tényező. A műszerfal visszajelzései alapvető segítséget nyújtanak abban, hogy az autó mely rendszere érdemel aktuálisan odafigyelést. Nem árt azonban, ha rendszerezve követjük figyelemmel azt, mikor történt olajcsere, vagy például a légszűrő cseréje éppen aktuális lesz-e. Ehhez akár egy táblázatot is készíthetünk, amelyben pontosan rögzíthetjük az elvégzett feladatokat.

Növekvő fogyasztás, alacsony olajszint

Amennyiben a szűrő túlságosan koszos, úgy a szennyeződésektől nem jut elegendő oxigén a motorba, vagyis az üzemanyag égetése rosszabb hatásfokkal történik. Ennek biztos jele, ha emelkedik a fogyasztás, gyengül a motor. Szintén a fogyasztás növekedésével járhat együtt az alacsony olajszint. Ilyenkor az égéstermékek, a por és a kopásrészecskék sűrűbben vannak jelen a kenési rendszerben, ami fokozott kopást okozhat. Az olajszint rendszeres ellenőrzésével elkerülhető ez a probléma.

Olajszint ellenőrzés egyszerűen

Ehhez nincs másra szükség, mint egy tiszta papírtörlőre, igény szerint egy kesztyűre, és sík felületen történő parkolásra. Az autó leállítása után legalább tíz percet érdemes várni, hogy az olaj visszacsorogjon a rendszerből az olajteknőbe. Az olajszintmérő nívópálca végét töröljük tisztára, majd a helyére dugva, onnan kihúzva, vízszintes helyzetbe fordítsuk. A pálca végén két vonal látható. Az optimális az, ha az olajszint a felső vonal közelében van. Ha a minimális szint közelében, vagy netán alatta van a mért olajszint, akkor ajánlott a motorvédelmet fókuszba helyezve azonnal utántölteni a motorolajt.

A karbantartási feladatok esetében, így az olajszint ellenőrzése során is fontos, hogy a megfelelő időközönként megtörténjenek az. Miként alakul ez az olajszint ellenőrzésekor? Néhány hetente elvégezhetjük ezt a gyors teendőt, de 1000 mérföldenként mindenképpen javasolt. Az apró feladattal akár a motor élettartama is megnövelhető, és gazdaságos, biztonságos közlekedés valósulhat meg.

Feltöltés egyszerűen, házilag

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olajcserét a legtöbben szakemberre bízzák. A feltöltés azonban ennél egyszerűbb feladat, így házilag is elvégezhető. Ehhez először azt érdemes tudni, hogy milyen olaj szükséges. A gépjármű kézikönyvében megtalálható az információ. A megfelelő alapanyag beszerzése után ismételten egy sík felületen javasolt parkolni. Fontos, hogy a motor lehűlt állapotban legyen, így legalább húsz percet kell várni a feltöltéssel a megállás után. Ilyenkor ellenőrizzük az olajszintet, melyből következtethetünk arra, hogy mennyi olaj szükséges. Hosszú nyakú tölcsér használatával kevés friss olajjal tölthetjük fel a rendszert.

Az ismételt ellenőrzéssel szintén célszerű várni néhány percet, így belőhetjük, hogy mennyi olaj kell még esetleg a megfelelő szint eléréséig. Ugyan ésszerű az lenne, hogy a felső vonalig érjen az olaj, de javasolt kissé az alatti szintet elérni. Mielőtt tehát túltöltenénk, inkább lassan haladjunk, ugyanis a túl sok olaj éppen annyira káros lehet, mint az alacsony motorolaj szint./X/


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…