2024. 05. 29. szerda

Magdolna
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Egy szélhámosság tanulságai: így válhat fegyverré a beszédhang a vállalkozó kezében

Egy szélhámosság tanulságai: így válhat fegyverré a beszédhang a vállalkozó kezében

Magas szintű üzleti hangkutatás is folyik a bécsi egyetem nemzetközi vezetőképzőjében

Idén májusban kezdte meg 11 éves börtönbüntetését Elizabeth Holmes, a Theranos nevű biotechnológiai startup alapítója, aki dollármilliárdokat csalt ki befektetőtől egy nem létező genetikai elemző eljárásra. Sikerében kulcsszerepet játszott mesterségesen elmélyített, „férfiasított” hangja. Noha ez extrém eset, a vállalkozók hangjának igenis sok köze lehet a sikerhez. Ezt is kutatják a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem (WU) vezetőképző akadémiája, a WU Executive Academy professzorai. A szakértők szerint a hangkódok a jövőben a vállalkozók és a befektetők eszköztárának is a részévé válnak.

Elizabeth Holmes azt állította, hogy vállalkozása innovatív technológiával forradalmasítja a vérvizsgálatot. 2015-ig dollármilliárdokat gyűjtött, és mindezt a Steve Jobsot utánzó öltözködése mellett nem kis részben mély, férfias bariton beszédhangjával érte el. Okosnak, magabiztosnak, és szellemesnek tűnt, befektetők tömegeit hipnotizálta. Túl szépnek tűnik? Az is volt: Holmes szándékosan mélyítette el a hangját, a Theranosról pedig kiderült, hogy csalás.

Holmes esete a bukás ellenére tanulságos, mutat rá Nikolaus Franke, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem (Wirtschaftsuniversität Wien, WU) hangkutatással foglalkozó professzora. A 125 éves intézmény üzleti döntéshozók számos generációját képezte patinás történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképző intézetét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész menedzsment tudást. A WU Executive Academy az üzleti élet legkülönfélébb területein végez kutatásokat – ezek egyike a hangkutatás, vagyis annak vizsgálata, hogy a vállalkozók hangja milyen szerepet játszik a sikerben.

A beszédhang a meggyőzés legfontosabb eszköze

„Bár ma a hivatalos kommunikáció nagy része szöveges formában zajlik, az emberi hang továbbra is az egyik legfontosabb információs csatorna – mutat rá a WU Executive Academy Vállalkozási és Innovációs Intézetének igazgatója. – A hangszín finomságai, tudatosan nem érzékelt árnyalatai mindig nagy szerepet játszottak a meggyőzésben. Az emberi beszédhangból ösztönösen, rövid idő alatt rengeteg olyan információt vonunk le a beszélő szándékairól, tulajdonságairól, erősségeiről, amelyet csupán az elmondottak tartalma nem adna vissza.”

Franke professzor hangsúlyozza: mindez különösen érvényes a startupok világában. „Egy startup nem más, mint fogadás a jövőre, vagyis a befektetők meggyőzése valami újról és ismeretlenről. Ezért is olyan fontosak a szóbeli meggyőzés terepei: a befektetői pitchek, a finanszírozási tárgyalások, crowdfunding-videók, a networking-rendezvények. Ezeken a terepeken kulcsszerepet játszhat a beszédhang.”

Ez persze így volt mindig is – most viszont az, ami eddig ösztönös volt, kutatható, mérhető és manipulálható. Az emberi hanggal kapcsolatos tudományos kutatás hihetetlen ütemben fejlődik. A mesterséges intelligencia, az egyre összetettebb elemző szoftverek új távlatokat nyitnak a kutatók számára, akik ma rövid idő alatt, hatékonyan, nagy mennyiségű adat felhasználásával hasonlíthatják össze a beszédhangot a beszélő tulajdonságaival.

Felfedezhetem a következő unikornist a hangja alapján?

A hangkutatás mindeddig a pszichológia, az orvostudomány, a nyelvészet és az evolúcióbiológia szakembereit foglalkoztatta elsősorban. A közgazdaságtudomány mindeddig még nem vette kellőképp figyelembe a hangkutatás eredményeit, de Nikolaus Franke szerint ez csak idő kérdése, és ennek példája a Bécsben zajló munka is.

A professzor és kollégái, Jan Fell és Klaus Marhold azt vizsgálják, hogy az eddigi hangkutatási eredmények hogyan hasznosíthatók a vállalkozói szférában. „A hang alapvető tulajdonságainak kombinációja egy egyedi kódot alkot, amely kód a beszélő személyiségének hiteles lenyomata. A négy alapvető tulajdonság, amire oda kell figyelni: a hangmagasság, a hangerő, a tempó és a hangminőség” – mondja Franke professzor. – Ezek kombinációja kifejezi a vállalkozó magabiztosságát, kreativitását, motiváltságát, nyitottságát és megbízhatóságát. Vagyis az innovatív hangelemzési technológiák értékes eszközök lehetnek a kockázati tőkebefektetők, üzleti angyalok kezében.”

Ha a befektető használni fogja, akkor a vállalkozó is

A modern eszközöket ugyanakkor az ifjú vállalkozók is használhatják, hogy fejlesszék fellépésüket. „A fiatalabb generációk beszédstílusa sokszor nyegle, felemás, a mondat végén megemelt hangmagassággal beszélnek, így kijelentéseik kérdésnek hatnak, nem meggyőzőek. A hasonló hibák az új hangelemző technológiák és a hangtudomány segítségével kielemezhetők, szisztematikusan újratanulhatók, vagy akár technológiai úton is rásegíthetnek a beszédhangra – hasonlóan ahhoz, ahogy egy popsztár felturbózza a hangját” – mondja a kutató.

„Elizabeth Holmes esetének egyik legfőbb tanulsága, hogy egy önbizalommal teli, okos, fiatal ember tisztában volt a hangjának vonzerejével, és célzottan használta azt dollármilliárdok megszerzésére” – teszi hozzá Nikolaus Franke. Mindez a jövőben a hangtudomány fejlődésével széles körben elérhető eszközzé válhat. A professzor ugyanakkor figyelmeztet: a beszédhang hazudhat. Azoknak a vállalkozók, akik ismerik a hangkódokat, és tudják, hogyan használhatják ezeket, könnyebben fognak meggyőzni befektetőket – akkor is, ha nincs mögöttük tartalom.

 

A szerzőről

Nikolaus Franke 2001-ben alapította meg WU Executive Academy Vállalkozási és Innovációs Intézetét, azóta igazgatója. Irányítása alatt az intézet több mint 600 projektet hajtott végre induló és innovatív cégekkel, több mint 7 millió eurós kutatási ösztöndíjat kapott, és több mint 10 000-szer hivatkozott tudományos kutatásokat publikált.

 

A WU Executive Academy-ről

https://executiveacademy.at/de/ueber-uns
https://executiveacademy.at/en/about-us

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …