2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

Az elektromos zárakat nem lehet nem szeretni

Pár éve még alig lehetett hallani az elektromos zárakról, de mára már egyáltalán nem számít kuriózumnak, ha valaki ilyet használ. Bár még mindig az irodákban és egyéb vállalati szektorok által használt területeken a legelterjedtebb, sokan otthon is használják őket.

 

A technikai fejlődés egyik része az is, hogy az ilyen megoldások beszivárognak a hétköznapjainkba. Nézzük, hogy is működnek ezek a szerkezetek, hol érdemes őket használni, és milyen típusaik vannak.

 

Az elektromos zárak működése

 

Ha egy hagyományos zárat nézünk, akkor szükségünk van egy kulcsra, amivel mozgatni tudjuk a mechanikát. Az elektromos változatnál erre nincs szükségünk. Viszont több módja is van annak, hogy nyithatóvá tegyünk egy ajtót. Az elv ugyanaz: van nálam valami, amivel nyílik, szóval ami működteti az egész szerkezetet. Ez korábban a kulcs volt, ma viszont már számos egyéb lehetőség is szóba jöhet.

 

Nagy különbség a működésénél akkor van, ha kinyitottuk, de nem csuktuk vissza. Ekkor ugyanis egyes típusoknál, illetve egy bizonyos módban automatikus visszazárás történik. Manuális mód esetén a nálunk lévő “kulccsal” (ami immár nem is egy fizikai kulcs) tudjuk bezárni az ajtót. Automatikus mód esetén viszont egy bizonyos idő után automatikusan visszacsukódik.

 

Hol használjunk elektromos zárat?

 

Ma még elsősorban ipari és vállalati környezetben szokás őket használni, valamint közintézményekben. Ettől függetlenül számos egyéb helyen is lehetőségünk van alkalmazni a technológiát. Bárhol is legyünk (munkahelyen vagy az otthonunkban), ha szeretnénk elkerülni az illetéktelenek behatolását, jöhet az elektromos zár felszerelése!

 

Sokan gondolják, hogy semmi értelme egy ilyet felszerelni. Ők azok, akik úgy tudják, ez csak ipari, vállalati környezetben tesz jó szolgálatot. Ők azok, akik nem gondolják végig, hogy milyen egyéb lehetőségeket tartogat egy ilyen megoldás. Ha biztonsági szempontból közelítjük meg a dolgot, máris van a használatában logika. Értékeink vagy gyermekeink védelmét is megerősíthetjük egy elektromos zárral.

 

Ha pedig home office-ban dolgozunk, akkor is jó szolgálatot tehet, ha el szeretnénk különíteni magunkat (pl. egy külön szobába). Ezzel garantáltan tudjuk biztosítani a zavartalan munkát, és még a kényes ügyféladatokat tartalmazó dokumentumok is biztonságban lesznek.

 

De ne csak épületekben és helyiségekben gondolkozzunk! Miért ne lehetne egy szekrényen is egy komolyabb elektromos zár? Maradva a home office-nál, ha kényes ügyféladatokat tartunk a szekrényünkben, miért ne óvhatnánk meg őket ezzel a megoldással?

Milyen típusok vannak?

A legelterjedtebbek a kártyás megoldások. Ezzel egyetlen zárhoz könnyen hozzá tudunk rendelni sok belépésre jogosultat. De vannak számkombinációsok is, melyek bizonyos iparágakban nagyon népszerűek. És vannak persze ujjlenyomattal működők, amik talán a legfuturisztikusabbak és egyben legmenőbbek is!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Géplábak – Szintezőtalpak
Mindent a gépépítésről Az ipari géplábak olyan nagy teherbírású gépek fontos alkatrészei, amelyek számos célra használhatók. Elsősorban nagyméretű …

További cikkek