2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Autófesték útmutató

Ha újra szeretnénk festeni a gépjárművünket, meg kell ismernünk a több ezer színben és árnyalatban rendelkezésre álló autófestékeket. Ráadásul, ha ezeket megismertük, a használatuk helyes módjával is tisztában kell lennünk.

 

Milyen festéktípusokat ismerhetünk?

 

Alapvetően három festéktípust különböztetünk meg. Ezek teljesen eltérő tulajdonságokkal bírnak, ezért fontos, hogy felismerjük, hogy melyikre van szükségünk. Lássuk, mik ezek a típusok!

 

Az akril autófestékek

 

Ezeket más néven Uni színeknek is hívhatjuk. Az ebbe a típusba tartozó festékek a belépőszintet képviselik az autófényező anyagok között. Viszonylag régi technológiáról van szó, így napjainkra már nagyon sok változatot kifejlesztettek. Két altípus is létezik belőle. Vannak egykomponensű változatok, de már a kétkomponensű festékek sem ritkák. Ha a selyemfényű verziót részesítjük előnyben, biztosan találunk ilyen festéket, de ha inkább fényes variánsra vágyunk, ugyanúgy megtalálhatjuk a számításunkat. Természetesen a matt festékek rajongói sem maradnak festék nélkül. Ilyen termékeket is nagy számban készítenek a gyártók.

 

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal a szabállyal, hogy egykomponensű festéket csak beltérben használjunk. Az UV-sugárzásnak kitett területeken inkább a kétkomponensű kiadásokat használjuk. Azok sokkal nagyobb ellenállósággal rendelkeznek.

 

Metál festékek

 

Ezek a festékek nagyon szépen csillognak. Ezt a ragyogást a beléjük kevert fémrészecskék biztosítják. Ha ezt szeretnénk használni a gépkocsink fényezéséhez, először egy bázisfestéket kell felhordanunk a felületre egy minőségi fényezőpisztoly segítségével. A végső lezárás is elengedhetetlen. Ehhez pedig lakkréteget kell fújnunk a karosszériára. A fényezés során a metál festékből nem lesz elég egy réteg. Kettő, három, de akár négy réteg felvitele is szükséges lehet. Természetesen az egyes rétegek között meg kell várnunk az előírt száradási időket. Ezek hőmérséklettől függően akár húsz percig is eltarthatnak. Csak az utolsó réteget követően kezdődhet a lakkozás.

 

Gyöngyház festékek

 

A gyöngyház festékek kiemelkedő megjelenésük miatt nagyon kedveltek. Gyöngyház pigmenttartalmuk adja utánozhatatlan fényüket. Sok esetben nem sokkal drágábbak a metál festékeknél. A különböző autókiállításokon ezeknek egy különleges változatát, a több színben játszó flip-flop fényezéseket használják előszeretettel. Ezeket a festékeket is nagyon fontos lakkréteggel zárni a felvitelüket követően.

 

Miként használjuk ezeket a festékeket?

 

  • Először fel kell mérnünk a karosszéria állapotát, és le kell szerelnünk, illetve ki kell takarnunk a fényezni nem kívánt elemeket.
  • Ezután a felület előkészítéssel kell foglalkoznunk. Nagyon fontos, hogy por- és zsírmentes legyen a karosszéria.
  • Ezek után kezdhetjük a fényezést. Több rétegben kell kifújnunk a kívánt színt, majd le is kell lakkoznunk az autót.

 

Nagyon fontos, hogy a fényezéshez megfelelő minőségű festéket és lakkot válasszunk. Csak így lesz szép az elvégzett munka./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…