2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • A statikai makroszálak a betonozás új dimenzióját nyitják meg

A statikai makroszálak a betonozás új dimenzióját nyitják meg

A beton évezredek óta és széleskörűen alkalmazott építőanyag, amely rendkívüli szilárdságának és tartósságának köszönheti hírnevét, és napjainkban is előszeretettel alkalmazzák különféle szerkezetek építésére a világ minden táján.

Rendkívüli erőssége ellenére nem viseli jól a pontszerű terhelést, illetve ha a szerkezetben húzófeszültségek is vannak, azonban betonacéllal megerősítve ellenállóbbá, terhelhetőbbé tehető. Jól tudjuk ezt már 150 éve, amióta a betonacélhálót alkalmazunk a terhelés elosztására. 30 éve azonban új módszer született, amely forradalmasítja a betonozást. Ideje megismerni a szálerősített betont!

A jó öreg betonacél

A betonhoz adagolt makroszálakkal, mint amilyen a Beton Booster ArmoTec statikai makroszál is, bizonyos szerkezetek esetén kiváltható a költséges és időigényes betonacélháló.

Ma már a házilagos betonozáshoz is, amikor a teherelosztás, repedésmegelőzés a cél, automatikusan használunk vashálót, ugyanis az acélmegerősítés jelentősen javítja a beton hajlítószilárdságát, és elosztja a pontszerű terhelésből adódó nyomást. Azonban a kivitelezés elégtelensége miatt gyakran nem érjük el vele az áhított célt. Nem megfelelően elhelyezve, illetve nem megfelelő minőségű betonnal készítve a felületet, sérülékeny és rövid élettartamú betont kapunk.

Mi a probléma a betonacéllal?

A betonacél előállítása rendkívül környezetszennyező, nagy az ökológiai lábnyoma, illetve költséges, erőforrásigényes, ahogyan a megfelelően méretezett háló szerelése, így a vasalt beton elkészítése is.

Gyakran és nagy százalékban okoz gondot az acélbetét korróziója, ugyanis amennyiben nincs meg a kellő betontakarás, a nedvesség és az oxigén kikezdi az acélt, így a beton idő előtt tönkremegy.

Problémát okoz az is, hogy amennyiben nem megfelelő a beton utókezelése, az mikrorepedéseket okoz a felületen, így pedig ismét a betonacél válik szabaddá a víz, az oxigén, a szén-dioxid és más agresszív anyagok számára. De az utak szórására használt jégtelenítő sók is komoly károkat okoznak a betonban, ami végeredményben a betonacélt is gyengíti.

Hogyan előzhetők meg a repedések?

A repedések megelőzésére számos adalékanyag létezik már, a statikai makroszál is egy ezek közül, azonban annál többre is szolgál. A nagy szakítószilárdságú, 40 mm hosszúságú polipropilén szálak statikailag is méretezhetők, és segítik a teherelosztást, továbbá 3 dimenzióban erősítik a betont. Bedolgozásuk könnyű, házilagosan is egyszerűen megoldható, nem igényel speciális szállítást, szerelést.

Ezen tulajdonságaik okán tökéletesen alkalmasak a betonacélháló kiváltására a teherelosztó szerkezetekben, hajlító terhelésekre azonban nem méretezhetők. Alkalmazásukkal csökkenthető a betonvastagság, hiszen nem kell takarás az acél alá és fölé, továbbá olcsóbbá tehető, egyszerűsíthető és gyorsítható a munka. Érdemes tehát a jó öreg betonacélháló helyett a forradalmi statikai makroszálakkal erősített betont választani./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…