2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • A megfelelő mosógép kiválasztása nem okozhat gondot

A megfelelő mosógép kiválasztása nem okozhat gondot

A háztartások elengedhetetlen tartozékai a mosógépek. Ha új készüléket kell vásárolnunk, számos kérdés merülhet fel a kiválasztással kapcsolatban. Az alábbi írás ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában igyekszik segíteni.

 

 

 

 

 

 

Milyen mosógépet vegyek? – tesszük fel a kérdést, azonban nincs egyértelmű, mindenki számára egyetemes válasz. Figyelembe kell ennünk a saját igényeinket és mosási szokásainkat, ráadásul a készülékre fordítható összeg is meghatározza, milyen kínálatból válogathatunk.

Elsőként érdemes foglalkozni kicsit a várható élettartam kérdésével. A szüleink készülékei húsz-harminc évig meghibásodás nélkül működtek, a mai készülékek várható élettartama ennél jóval rövidebb lehet, legalábbis sokan vannak ezen a véleményen. A megkérdezett szakeladó szerint nem alaptalan a felvetés, hiszen a folyamatos árverseny egyszerűsített gyártási folyamatokat és silányabb anyaghasználatot idéz elő. Ráadásul a gyors innováció miatt a felhasználók 8-10 év után lecserélik a korszerűtlenné vált gépeiket jobbra, okosabbra, energiatakarékosabbra. Ez a felhasználói viselkedés is arra kényszeríti a gyártókat, hogy optimalizálják a háztartási készülékek gyártási folyamatait. Szerencsére némi odafigyeléssel javíthatjuk az esélyt arra, hogy hosszabb várható élettartammal rendelkező gépet vásároljunk. Bolti kiválasztás során érdemes benézni a készülék alá; ha csavarok helyett csak pántokat látunk, az üstház nagy valószínűséggel ragasztott, ami a javítást és a csapágycserét csak rongálás árán teszi lehetővé.

A megfelelő készülék megtalálása érdekében figyelembe kell vennünk a rendelkezésre álló hely nagyságát. Ha kellően nagy fürdőszobával rendelkezünk, érdemes előnyben részesíteni a hagyományos elöltöltős változatokat. Ezek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek; a dobkapacitásuk jellemzően nagy, ráadásul energiatakarékos mosásra képesek. A legfőbb hátrányuk a nagy helyigényük, ami miatt apró fürdőszobákban gyakorlatilag nem alkalmazhatók, hiszen az előrefelé nyíló ajtóval is számolni kell. Ilyen esetben a felültöltős gépek jelentik a megfelelő alternatívát; a felfelé nyíló ajtónak köszönhetően gyakorlatilag egy sarokban is elhelyezhetők, valóban helytakarékos megoldásnak számítanak. Tudni kell azonban, hogy a szerkezeti kialakításuk miatt ezek a készülékek kevésbé energiatakarékosak, így csak abban az esetben érdemes mellettük dönteni, ha valóban kicsi a rendelkezésre álló hely. Megfelelő alternatívát jelenthetnem a keskeny elöltöltős gépek, de esetükben is számítani kell az előrefelé nyíló ajtó helyigényére.

Természetesen további tulajdonságokra is figyelmet kell fordítanunk. Fontos szempont a megfelelő dobkapacitás kiválasztása. Az általános ajánlás szerint egyedül élők számára 4 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak 7-8 kg dobkapacitás ajánlott, de természetesen ezt felülírhatják a mosási szokásaink. Figyeljünk a készülék zajszintjére is, különösen abban az esetben, ha nyitott térben kell elhelyeznünk.

Ha figyelmet fordítunk a kiválasztásra, figyelembe vesszük az elérhető mosási programokat, illetve számításba vesszük az egyéni igényeinket, egészen biztosan elégedettek leszünk a készülékkel, ami mellett döntünk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …