2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • A jövő játékai egyszerre léteznek a fizikai és a virtuális valóságban

A jövő játékai egyszerre léteznek a fizikai és a virtuális valóságban

Beszámoló a Nürnbergi Nemzetközi Játékkiállításról

 Több mint 128 ország játékgyártói és -kereskedői találkoztak február 1. és 5. között a világ legnagyobb játékkiállításán, a Nürnbergi Nemzetközi Játékvásáron (Spielwarenmesse). A 2100 kiállító 58000 vendégnek mutatta be a játékipar új irányait, fókuszban a modern tudományokkal, a metaverzummal, a diverzitással és a fenntarthatósággal. A Mattel, a világ vezető játékgyártója, a Barbie megalkotója beszámolója az eseményről.

 

Nürnberg a játékkészítés történelmi központja, ahol 600 éve őrzik a mesterség hagyományait: óriási játékmúzeumában például az első Barbie-k, Matchbox-ok, LEGO-k és Game Boy-ok mellett a gyerekek dédnagymamáik felújított játékait is kipróbálhatják. A Spielwarenmesset, a játékipar legmeghatározóbb kiállítását 1950 óta rendezik meg a városban és annyian kíváncsiak rá, hogy reggelente lépni sem lehet a nürnbergi metrón a vásárra igyekvőktől. Az eseményen olyan újdonságokról is lehull a lepel, amelyek még hónapokig nem lesznek elérhetők a nagyközönség számára. A legtöbb pavilonba – köztük a Mattel standjára – ezért kizárólag meghívással, szigorú biztonsági intézkedések mellett, titoktartási nyilatkozat aláírása után lehet belépni.

 

Az idei esemény különlegessége a fizikai és a digitális világban létező játékok sajátos összeolvadása volt. A gyerekek valódi gesztusokkal és élőbeszéddel taníthatják mozogni és beszélni kedvenc robotjukat; a metaverzumban folytathatják a tudományos kísérletet, amelyet a valóságban kezdtek el; a matricagyűjteményük megelevenedik, ha mobiltelefonjukon keresztül nézik azt; a limitált szériás játékokhoz pedig NFT-k vásárlásával juthatnak hozzá – mint például a Hot Wheels játékautók gyűjtői példányai esetében.

 

Évről évre egyre fontosabbak a fenntarthatóságot és a diverzitást képviselő játékok. A Barbie „Együtt a földért!” kollekciója teljes egészében újrahasznosított óceáni műanyaghulladékból készült és világszerte a természetvédelemmel kapcsolatos oktatási programok kötődnek hozzá. Az óvodáskorúaknak készült „Első Barbie Babám” sorozat pedig különböző bőrszínű és etnikumú babákat tartalmaz, hogy minden kisgyerek megtalálja a hozzá hasonló játékot.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek