2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • A jó mosogatószer kiválasztásához nem árt ismerni az összetevőket

A jó mosogatószer kiválasztásához nem árt ismerni az összetevőket

Bizonyára sokakat elgondolkodtat, hogy vajon a mosogatószerek miért tudják olyan hatékonyan eltávolítani az edényekről a zsíros szennyeződéseket. Nézzük meg, hogy milyen összetevői vannak a termékeknek, mi miatt tudják az edényeket ragyogóan csillogóvá varázsolni.

Főbb összetevők, amelyek nélkül nem lennének tiszták az edények 

Ide tartoznak a felületaktív anyagok, az illatanyagok, az enzimek, a különféle tartósítószerek és természetesen a színezékek. Shoperia mosogatószereinek kínálatában is találhatunk például színezett terméket. A különféle összetevők felelnek azért, hogy a tisztítási folyamat végére tiszta edényeket kapjunk. Az adalékanyagok között megtalálhatók a stabilizátorok, a pH-szabályozók és a habzásért felelős adalékok is.

Tartósítószerek, illatosító anyagok és színezékek

Az illatanyagokat azért adják hozzá a termékekhez, hogy kellemes illatúak legyenek az edények. A tartósítószerek a termék eltarthatóságát garantálják és megakadályozzák a mikrobák elszaporodását, míg a színezékek vonzóbbá teszik a mosogatószert.

Az illatanyagok közül a környezetbarát szerekben a természetes, illóolaj-alapú anyagokat használják fel, így ha fő célunk, hogy védjük a környezetünket, akkor ilyen termékek közül válasszunk.

Melyik összetevő a legfontosabb?

Természetesen a tenzid. Ez egy felületaktív anyag, amely a termék elsődleges tisztítószere. A víz felületi feszültségét csökkenti, így teszi lehetővé, hogy a víz könnyebben elérje a szennyeződéseket és el tudja távolítani a zsírt és az olajat. A tenzidek típusai közé tartoznak a nemionon, az ionos és az amfoter tenzidek. Ebbe most részletesen nem mennénk bele, de a leggyakrabban az anionos tenzideket alkalmazzák. A flakonok leírásában nátrium-lauril-szulfátként, nátrium-lauret-szulfátként is találkozhatunk velük.

Az érzékeny bőrűeknek kifejlesztett termékeknél alkalmazzák a nemionos felületaktív anyagokat, mint például a Cocamide DEA-t vagy a zsíralkohol-polioxietilénétert. Az amfoter tenzidek felelnek az anionos és a nemionos tenzidek habképző tulajdonságaiért és a tisztító erejéért. Ilyen amfoter tenzid például a Cocamidopropyl Betaine, amit a kókuszolajból nyernek ki. Láthatjuk, hogy ezeknek a tenzidnek döntő szerepük van abban, hogy a mosogatószernek mennyire lesz jó a tisztító hatása.

Néhány termék, amelyek biztosan nem okoznak csalódást

A Jar Lemon egy folyékony mosogatószer, ami áztatás nélkül képes eltávolítani a zsíros és olajos szennyeződéseket. Talán ez a termék az, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, hiszen ez a márka már évek óta a háziasszonyok kedvence. A koncentrált formula minden elvárásnak meg fog felelni./X/

Egy másik kedvelt tisztítószer a Finish, amelynek a termékei a mosogatógépekhez használhatók. A Finish Power Gel All in 1 Max Sine & Protect gépi mosogatógél a tökéletes tisztítóhatása mellett az edények ragyogását is biztosítja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…