2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

18-19 éves autók a legkeresettebbek között

Idén fiatalodásnak indulhat a hazai autópark

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy mennyi idős használt autók után érdeklődnek
leginkább a vásárlók. Avagy: a preferenciák alapján idén hiába „csupán” 10 év a keresett (így
vágyott) autók átlagéletkora, ha a jelenlegi pénztárcamérethez mégis a már bőven nagykorú,
csaknem 20 éves modellek állnak legközelebb.
A KSH legfrissebb adatai szerint a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második
negyedévében már alulról súrolja a 16 évet.
A Használtautó.hu aktuális adatait, vagyis a telefonos megkeresések számát megvizsgálva azonban a vásárlók leggyakrabban még a magyar átlagnál is öregebb, 18 éves használt autók iránt érdeklődnek – miközben a toplistára 2023 után most is „odaértek” a 19 éves autók.

2022-ben még a 16 éves autók darabok álltak a telefonos megkereséseket összesítő toplista élén, ez a szám növekedett stabilan évről évre.
„A használt autók 2022-ben jelentősen megdrágultak, emiatt az autóvásárlásban gondolkodók túlnyomó része is kénytelen volt idősebb, megfizethetőbb modelleket keresni. Ez a jelenség magától értetődően a hazai állomány átlagéletkorára is befolyással volt. Ezzel szemben az újautó-árak a jelentős ár- és THM akcióknak köszönhetően 2023 végére elkezdtek mérséklődni, amely tendencia idővel a használtautó-piacra is kihathat. Ebből kifolyólag mi is jelentősebb árcsökkenést várunk, aminek köszönhetően a hazai autópark is kissé megfiatalodhat majd” – emelte ki Lőcsei Dániel, a Használtautó.hu Brand Managere.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek