2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

ZsÖK programajánló november 27. – december 4.

Zsolnay Színház* Apertúra: Rebellisek – az ellenállás történetei
november 29. 19.00
Zsolnay Negyed – E78
A Fehér Rózsa a náci rezsimmel szembeni német ellenállási mozgalom volt a II. világháború alatt. Német diákok alapították, köztük Hans Scholl és húga, Sophie, akiket mélyen megrázott az a brutalitás, ahogy a nácik a zsidókkal és baloldali érzelmű emberekkel bántak.
Az Apertúra csapata a Fehér Rózsa történetét kiindulópontként használva azt kutatja, hogy a ma Magyarországán mi közünk van e nyolcvan évvel ezelőtti eseményekhez.
https://www.e78.hu/programok/zsolnay-szinhaz-apertura-rebellisek-az-ellenallas-tortenetei

Egy kis esti fizika – Dr. Tóth Pál: Kis esti zene-fizika
november 29. 19.00
Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem
Kísérletek hangokkal Pitagorasztól Bach-ig. Az előadás során különféle, hangokkal kapcsolatos kísérletnek lehetünk részesei. Szó lesz a zenei hangsorok matematikai-fizikai hátteréről és a hang hullámtermészetéről is.
https://www.pmh.hu/programok/egy-kis-esti-fizika-dr.-toth-pal-kis-esti-zene-fizika

Hiány és emlékezet – Konferencia Breuer Marcell életművéről
november 30. 9.00–18.00
Zsolnay Negyed – m21 Galéria
A konferencia az m21 galériában látható, azonos című kiállítás kísérőprogramjaként valósul meg.
Az előadások az életmű egyes szegmenseinek bemutatásával, a kutatás lehetséges irányainak és feladatainak kijelölésével, illetve személyes visszaemlékezések és életrajzi dokumentumok közzétételével járulnak hozzá Breuer Marcell alkotói karakterének pontosabb megismeréséhez és mélyebb megértéséhez.
Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2023. 11. 28-ig, az alábbi űrlapon lehetséges: https://bit.ly/breuer-konferencia-reg
https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/hiany-es-emlekezet-konferencia-breuer-marcell-eletmuverol

XII. Adventi kézműves- és mesevásár
november 30. – december 24.
Széchenyi tér
Gyerekek fényfestései, ünnepi koncertek, vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek, valamint több mint félszáz kézműves és gasztronómiai kiállító hoz ünnepi hangulatot a Széchenyi térre. Fellép többek között Gryllus Vilmos és Zséda, de lesz kerámia festöde, meseolvasás és színházi erkélykoncert is.
https://www.adventpecs.hu/

Világörökség Nap
december 2. 17.00–20.00
Cella Septichora Látogatóközpont
Pécs ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi helyszíneinek jegyzékébe. A cím megünneplésének évfordulóján idén is előadásokkal és borkóstolóval és római finomságokkal várjuk az érdeklődőket.
Az első előadást Tóth Zsolt és Poulet Dániel tartja, melynek témája az a pécsi világörökségi helyszínek egyik ékköve, az Ókeresztény Mauzóleum. Az előadás során megismerhetik a sírépítmény történetét a sírkamra kalandos megtalálásától az emlék restaurálásán keresztül a sírkamra interaktív bemutatásáig. A program során megtekinthető a mauzóleum festett sírkamrája és a hozzá kapcsolódó megújult kiállítás.
Ezt követően a tavaly 20 éves évfordulót ünneplő tokaji világörökségi kultúrtájról tart borkóstolót 4 izgalmas bor bemutatásával Somogyi Gergely. A kurzus része a Tokaji borvidék múltjának rövid áttekintése a XVI. századtól a világörökségi cím elnyeréséig, továbbá ismerkedés a tokajival testközelből: a legfőbb szőlő- és borfajtákat reprezentáló száraz- és édes borok vezetett kóstolása.
https://www.vilagoroksegpecs.hu/programok/vilagorokseg-nap-2023

Csík Zenekar – Presser Gábor – Karácsony János: A dal a miénk 2.0
december 2. 19.00 Ráadáskoncert: december 2. 15.00
Kodály Központ
Izgalmas vállalkozásba fogott a Csík Zenekar, amikor 2020-ban egy olyan lemezt adott ki, amely csak feldolgozásokat tartalmazott, ráadásul egyetlen zenekar, a Lokomotív GT dalaiból válogatva! Az album megjelenését egy kétéves lemezbemutató turné követte, amelynek sikerén felbuzdulva született meg a folytatás: ‘A dal a miénk 2.0’.
Az eltelt két év együtt muzsikálása természetesen új dalok születését is eredményezte. Akárcsak a korábban megjelent lemez esetében, most is ismert és kevésbé ismert LGT dalok szolgáltattak alapot az új kompozíciókhoz, amelyeket Presser Gábor, Karácsony János „James” és a Csík Zenekar tagjai a már megszokott módon, népzenei motívumokkal átitatott hangzásvilágban tárnak közönségük elé.
https://www.kodalykozpont.hu/programok/csik-zenekar-presser-gabor-karacsony-janos-a-dal-a-mienk-2.0-uj-dalokkal-ujratoltve-2

Röppentő 10 – jubileumi koncert
december 3. 10.00
Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
Tíz éves születésnapját ünnepli a Röppentő zenekar! A jubileumi koncerten izgalmas hangszereléssel megzenésített gyermekversek hallhatók. Az eddig megjelent öt és a készülő hatodik album anyagából válogatott dalokkal köszöntik a nagyérdemű közönséget.
https://www.e78.hu/programok/roppento-10

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…

További cikkek