2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

ZsÖK programajánló február 6-13.

Heti programajánlónkban küldöm a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. február 6–13. közötti kiemelt programjait, és csatolom a részletes, minden eseményt tartalmazó heti programnaptárunkat!

Egy kis esti fizika
Időpont: február 8. 19.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Martyn Ferenc Galéria
Merre induljon, aki új otthont akar találni a tejútrendszerben? Hegedűs Tibor csillagász, asztrofizikus ugyanazt az álláspontot fogalmazza meg, amit a 2019-es Nobel-díjas csillagász mondott: nem lesz hova mennünk. Sok olyan bolygót találni nem is túl messze a Naprendszertől, ahol hasonlóak lehetnek a kémiai, fizikai és földrajzi viszonyok, mint a Földön, ám olyan elképzelhetetlen távolságok vannak a csillagok között, hogy soha, száz év múlva sem, valószínűleg ezer év múlva sem fogunk tudni áttelepülni tömegesen más bolygóra, még a legközelebbire sem.
https://www.pmh.hu/programok/egy-kis-esti-fizika-kozmikus-iranytu-hegedus-tibor-eloadasa

Zsolnay táncházak: Bergics Andris és barátai
Időpont: február 9. 19.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
Bergics Andris másfél évtizede foglalkozik moldvai muzsikával. A PásztorHóra zenészeként számtalan koncertet és táncházat tartott Magyarországon és külföldön egyaránt. Ezúttal a budapesti moldvai szcéna ismert és megbecsült zenészeivel muzsikálnak fergeteges hangulatú táncházat. A moldvai táncok főleg körtáncok, melyekhez kezdőktől haladó táncosokig bárki csatlakozhat.
https://www.e78.hu/programok/zsolnay-tanchazak-bergics-andris-es-baratai-2023-febrű

Parno Graszt 30!
Időpont: február 10. 19.00
Helyszín: Kodály Központ
A Parno Graszt az a csapat, amelyik meg tudta őrizni azt a kedvességet, azt az egyszerűséget és vidámságot, ami zenéjüket leginkább jellemzi. Ez a banda eszelősen szerethető, és pont azért, mert nem akarnak mások lenni, mint akik. Nem akarják hagyományőrző cigány dalaikat túlcifrázni, mert tudják, mekkora energia lakik fülbemászó dallamaik letisztultságában.
Koncertjeik alkalmával megelevenedik a vidéki kocsma pálinkaleheletű hangulata, zörögnek a szekerek, pörögnek a szoknyák és suhognak a falevelek. A látvány lenyűgöző, a zenészek szenvedélyesek, a szemek izzanak, az énekes asszonyok csípői ringanak. A kannás egyszerre két kannán játszik, a szájbőgő futamok megunhatatlanok, a dalszövegek klasszikusok, a taktus pedig előbb utóbb bárkit táncra perdít.
https://www.kodalykozpont.hu/programok/parno-graszt-2022

Lehetséges jelen: Palatinus Dóra egyéni kiállítása
LOKART 2021 – Kritikusok díja
Időpont: február 10. – március 4.
Kiállításmegnyitó: február 9. 17.00
Helyszín: Pécsi Galéria
Palatinus Dóra Lehetséges jelen című kiállításában tárgy- és fotóegyütteseken keresztül többféle nézőpontból mutatja be szűkebb és tágabb környezetét. A munkák a városi táj átalakulásával, a változással, az átmenetiséggel foglalkoznak. A fotók a pusztulás és újjáépítés elsősorban a fejlődés fogalmát kutatják. A szobrok a városi tájban található szerkezetek, objektumok formai továbbgondolásának tekinthetők, amit megpróbál a saját jelenlétével, a belső térrel, az otthon fogalmával összekapcsolni.
A kiállítást megnyitja: Gálosi Adrienne esztéta.
https://www.pecsigaleriak.hu/programok/lehetseges-jelen-palatinus-dora-egyeni-kiallitasa

Csatlós Kitti Asztrid – Nocturnal predators
Időpont: február 10. – március 3.
Kiállításmegnyitó: február 10. 18.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Játéktér
A kiállításra szánt munkák alapkoncepciója egy korábbi fotódokumentációmból indul ki, mely a 2015 óta tartó migrációs hullámmal foglalkozott. A helyszín a röszkei határhoz közel eső vetőföldek övezte földesút. A menekültek ezen az útvonalon próbálnak átjutni a határon, hogy elérjék céljaikat. Az elhagyatott útszakasz nem árulna el semmit önmagában, ha nem lehetne felelni egy-egy elhagyott rossz cipőt, családi fotókat és használt pelenkákat. Számomra ezeknek az embereknek a kitartása a vetőföldeket övezte tüskés gyomnövényzet állóképességével vetekszik. Munkáimban ezzel a jelenséggel foglalkozok, a szögesdrótokra asszociálható formák párhuzamba állítja a természetben rejtőzködés kapcsolatát.
A kiállítást megnyitja: Aknai Katalin.
https://www.pmh.hu/programok/csatlos-kitti-asztrid-nocturnal-predators

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A KÍSÉRTETMENYASSZONY
2024. április 18. 19.30 Pesti Vigadó Izgalmas arra gondolni, hogy a nagy zeneszerzőknek is akadnak felfedezésre váró műveik. Dvořák, az Újvilág-szim…
STÚDIÓ K SZÍNHÁZ K – MINT KONTROLL traumaköltészet BEMUTATÓ: 2024. ÁPRILIS 17. Azért jó lenne tudni, mire ülsz be, nem? Hogy mire számíts. Mit…

További cikkek