2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Alföldi Róbert szezonnyitó operarendezése New Yorkban

Alföldi Róbert szezonnyitó operarendezése New Yorkban

Alföldi Róbert szezonnyitó operarendezése New YorkbanNagy érdeklődés mellett, teltházas előadáson mutatták be a New York-i Dicapo Operaházban Alföldi Róbert új rendezését, az Emmeline című operát csütörtök este. „Jó este volt, külön boldogsággal tölt el, hogy Tobias Picker szerző azt mondta, új életet adtam az operájának” – mondta az MTI-nek az előadás után a Nemzeti Színház főigazgatója. A Nemzetközi operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című program keretében bemutatott opera Alföldi Róbert második New York-i rendezése, tavaly a közönség és a kritikusok is nagy tetszéssel fogadták a Salemi boszorkányokat, az Arthur Miller színműve alapján készült opera felújítását.

„Az előadás nagyon szépen ment, szinte hibátlanul erősen (…), nagy siker volt, a közönség tapsolt és fütyült” – mondta a művész-rendező, aki ismét New York egyik legkülönlegesebb operaházában, a Manhattan szívében, a Central Park melletti Dicapóban rendezett. Kiemelte, hogy zenei, színészi, éneki és színpadtechnikai tekintetben egyaránt nagyon nehéz darabról van szó, 60 ember összehangolt munkájára volt szükség. Érezni lehetett a tavalyi sikeres rendezés utáni felfokozott várakozást – tette hozzá.

Elmondta, hogy három és fél hét állt rendelkezésre a produkció elkészítéséhez, és amikor kijött, mindenki felkészülten fogadta. „Nagyon kemény munka volt” – fogalmazott, s megjegyezte, hogy szinte semerre nem járt New Yorkban, a próbaidőszakban tulajdonképpen csak a lakás és a színház között közlekedett, délelőttönként készült a délutáni és esti próbára.

Kifejtette, hogy ez egy erős, drámai történet, amely egy ödipuszi helyzetet mutat be, amikor valaki „összeszerelmesedik” a saját gyerekével. A szerző egy valóságos amerikai történetet dolgozott fel. „Nagyon fájdalmas, de nagyon átélhető opera, remélem sikerült belőle igazi színházat csinálni” – tette hozzá. Az Emmeline-t ötször láthatja a közönség a Dicapo Operaházban, az operát Magyarországon november 15-én és 16-án mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban a Mezzo fesztivál öt versenyprodukciójának egyikeként.

Alföldi Róbert azt mondta: nagyon megszerette az Emmeline-t, már amikor először hallotta, egy évvel ezelőtt, „nagyon erős és drámai zene”. A darab egyetlen magyar szereplőjeként Nyári Zoltáné volt a tenorfőszerep, ő játszotta Matthew-t. A rendező elmondta, hogy nem várja meg a többi előadást, szombat este hazautazik, „hétfőn már nagyon kemény munkába kell állnom a Nemzeti Színházban”. Elárulta, hogy bár nagyon szeret New Yorkban lenni és nagy büszkeségnek tartja, hogy ott dolgozhat, de már nagyon menne haza, honvágya van. Hozzátette ugyanakkor, ha újra meghívják, szívesen visszatér New Yorkba rendezni.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek