2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

A Miskolci Nemzeti Színház áprilisi programajánlója

Krámer György

RÓMEÓK ÉS JÚLIÁK

táncjáték

Harc egymásért és egymás ellen – ez a szerelem. Mi tehát a boldogság? Elérhetetlen? Csak pillanatokra létezik? Ezekért a pillanatokért folyik a harc egymásért és egymás ellen? Ezek a kérdések foglalkoztatják Krámer Györgyöt, aki szerint minden történet egyforma, csak máshol vannak a hangsúlyok: a sors, az istenek, a politika, az intrika, a hagyomány – valami mindig megkeseríti, meghiúsítja a szerelmet…

Táncolják: Bocsi Eszter, Handa Dalma, Szalay Olimpia, Varga Renáta, Fűzi Attila, Gál Lóránt, Lukács Ádám, Muresan Aurél

Koreográfus-rendező: Krámer György Harangozó-díjas

Bemutató: 2010. április 15. 19 óra • Játékszín

 

 

Hans Christian Andersen

A HÓKIRÁLYNŐ

bábjáték

Ismeritek Gerda és Kay történetét? Hallottatok már a gonosz manó tükréről, amely kis szilánkokra törött szét, és akinek ilyen kis szilánk a szemébe került, az mindennek a fonákját látta, mert a tükör minden csepp darabjának ugyanolyan gonosz ereje volt? Elmesélte már valaki nektek a Hókirálynő történetét? Előfordult már veletek, hogy eltűnt a kedvenc macitok, babátok, kisautótok? Lehet, hogy a Hókirálynő vitte el?

Ha követjük Gerda kalandjait egy olyan utazáson vehetünk részt, amelynek során megismerkedhetünk a szeretet, a szabadság, a függetlenség, a magány és a felelősség fogalmaival és talán még az elveszett Kayt is meglelhetjük a fotel háta mögött.

Játssza: Fabók Mariann Polgár-ösztöndíjas

Bábszínpadra adaptálta és rendezte: Csató Kata

Bemutató: 2010. április 28. 15 óra • Játékszín

 

 

NYUSZI ÜL A HÓBAN

Zsurzs Kati zenés gyerekműsora 4-10 éves gyerekeknek és szüleiknek

Mesénk főhőse egy nyúlfiú, Nagyrépási Orrángató Ugrancs, aki sajnos még azt sem tudja, hogy mikor melyik ünnep köszönt ránk, sőt azt hiszi, hogy télen-nyáron húsvét van. Az előadás két szereplőjével együtt játszva a gyerekek újra átélhetik legkedvesebb ünnepeiket, és biztosan okosabbak lesznek a Nyuszinál, aki tőlük tanulja a legtöbbet: hogy ünnepelni és a másikat megajándékozni, a családunknak, barátainknak örömet szerezni a legjobb dolog a világon.


SZEMÉLYES VALÓSÁGUNK

PÁRKAPCSOLATI KURZUS – ÉN VÁLASZTOK, VAGY A TUDATTALANOM? MITŐL NEHÉZ A PÁRKAPCSOLAT?

Dr Almási Kitti vendégei: Dr. Daubner Béla pszichiáter és Daubner Eszter klinikai szakpszichológus

 

Mi állhat a párválasztások hátterében? Miért van az, hogy mindig ugyan abba a hibába esünk a kapcsolatokban és a párválasztásban is? Kilépés vagy küzdés? Tudattalanunk, mely a tudatunk számára nem átlátható módon nap mint nap meghatározza minden lépésünket. E rendkívül izgalmas terület rejtelmeibe vezetnek be minket a párkapcsolati kurzus áprilisi vendégei.

2010. április 19. 18 óra • Kamaraszínház

Štefan Králik

INGOVÁNY

A Kassai Állami Színház vendégjátéka

 

Štefan Králik műve egy gyermek után vágyakozó házaspár balladai története. Hana és Ondrej vágya nem teljesülhet. Az okot csak Hana tudja: egy súlyos beavatkozásnak vetette magát alá, amikor még fiatal lányként elcsábította őt Peter, Ondrej bátyja. Amikor aztán feleségül ment Ondrejhez, nem volt ereje megvallania ezt a sötét titkot. Hana a lelkében zajló konfliktus miatt két érzés között vergődik: az egyik a vágy, hogy titkát bevallva megbocsátást nyerjen, a másik a félelem, hogy örökre elveszíti Ondrejt. Évek múlva azonban Peter hazatér, és Hanának döntenie kell…

Az előadás miskolci bemutatója a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Rendező: Matúš Oľha

 

2010. április 16. 15 és 19 óra • Kamaraszínház

Nino D’Introna – Giacomo Ravicchio:

ROBINSON & CRUSOE

A Miskolci Nemzeti Színház és a Kassai Állami Színház közös produkciója

Valódi koprodukció jött létre szlovák és magyar szereplők, szlovák rendező és dramaturg közreműködésével. Az előadást 6-6 alkalommal láthatja a kassai és a miskolci közönség. A Robinson & Crusoe című mű a nyelvi különbségek ellenére és azzal együtt kialakuló együttműködés és barátság története.

Az előadás a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával jött létre.

Rendező: Štefan Korenči

 

2010. április 8. 11 és 19 óra, április 9. 10.30 • Kassai Állami Színház

2010. április 20. 19 óra, április 21. és 22. 15 és 19 óra • Játékszín


EGY ÓRA VERSEK KÖZÖTT

Művészeink társaságában

 

Színházunk művészei által immár évek óta nagy sikerrel vezetett Egy óra versek között sorozatban klasszikus és kortárs költők versei adnak alkalmat elmélyülésre és szusszanásnyi megállásra, vidámságra és elgondolkodásra. Lukács Gábor színművész szeretettel várja Önöket a Játékszínbe, hogy együtt tölthessenek egy órát versek között.

2010. április 1. és 29. 17 óra • Játékszín

A TÁNC VILÁGNAPJA

 

A Tánc világnapja alkalmából Tánctagozatunk bemutatja az évad mindkét új táncművét: Kozma Attila koreográfiája, a Carmina Burana 17órától látható a Csarnokban, Krámer György alkotása, a Rómeók és Júliák pedig 20 órától a Játékszínben

2010. április 29.17 és 20 óra • Csarnok és Játékszín

MŰSORON

 

Barta Lajos

SZERELEM

színmű

 

„Kiket látunk színen? Egy megunt házasságban élő két öreget. Három lányukat, akik szerelemesek akarnak lenni, és férjhez akarnak menni. De Lujzát elhagyja egy költő, mert Pesten akar karriert csinálni. Böske, egy katonatisztbe szerelmes, akit áthelyeznek. Nelli megszerzi magának ugyan Komoróczyt, de neki meg mindegy, hogy a három lány közül kit vesz el…” (részlet a rendezővel készült interjúból)

Rendező: Paolo Magelli

Lehár Ferenc

A MOSOLY ORSZÁGA

operett

„A két távoli kultúra, a bécsi és a pekingi szokások találkozásának megidézése különleges feladatot jelentett a zeneszerző számára. A nagyszerű muzsika, a romantikusan induló szerelmi történet kellemes szórakozást ígér. De a kínai követ és Lichtenfels gróf lányának kapcsolata nem az operettek megszokott sémája szerint alakul. A boldog beteljesülés elmarad.” (részlet Filip Gabriella írásából)

Rendező: Halasi Imre Jászai-díjas, Érdemes Művész

Wolfgang Amadeus Mozart

COSÌ FAN TUTTE / MIND ÍGY CSINÁLJÁK

opera

 

A főszereplő két szerelmespár, valamint egy bajkeverő, öreg filozófus. A két fiatalember a filozófusnak áradozik menyasszonya szépségéről és hűségéről. Több se kell a cinikus öregnek: fogadást ajánl, hogy bebizonyítsa, az ő párjuk is csak olyan, mint a többi lány: csapodár és ingatag. Minthogy a két fiatalember biztos a dolgában, bátran áll a fogadás elé. De vajon tényleg hűek maradnak a lányok, vagy nyer a filozófus?

Az opera olasz nyelven, magyar felirattal megy.

Rendező: Ernö Weil

Fenyő M. – Novai G. – Böhm Gy. – Korcsmáros Gy.

HOTEL MENTHOL

musical

 

Rock and roll és színház. Két különböző műfaj, amely a Hotel Mentholban egymás kiegészítője lett: a darab egy-egy jelenetének történéseit egy-egy dal összegzi. Méghozzá úgy, hogy a dalokat eredetileg nem is ehhez a musicalhez írták. A vidám, táncos-zenés, színpompás színpadi változat sokkal később született meg, de azóta bárhol mutatják be, osztatlan sikert arat.

Rendező: Halasi Imre Jászai-díjas, Érdemes Művész

 

Dan Goggin:

APÁCÁK

zenés komédia

 

Nagy bajban vannak a Máriavölgyi Apácakolostor lakói: 52 nővérük nemrég meghalt gombamérgezésben. Negyvennyolcat illő módon el is temettek, de van még négy lány, akik búcsúztatására már nem jutott elég pénz. Így az életben maradt nővérek összeálltak, és létrehoztak egy zenés-táncos műsort a Szent Helén Gimnázium színháztermében, és abban bíznak, hogy a nézők adományaiból sikerül eltemetni a maradék négy nővért. De a műsor nem egészen úgy alakul, ahogy tervezték…

Rendező: Szirtes Gábor Jászai-díjas

Arthur Miller

KÖZJÁTÉK VICHYBEN

színmű

 

Franciaország, 1942. Az őrszobára sorra érkeznek a foglyok. Egy színész, egy festő, egy szakmunkás, egy üzletember, egy pincér, egy orvos, egy cigány, egy osztrák herceg és egy öreg zsidó. Mind kihallgatásra várnak. A rendőrfőnök sorra behívja őket, a fajvédő professzor pedig egymás után küldi őket a halálba. Csak két fogoly érzi magát biztonságban: az üzletember, és a herceg…

Rendező: Balikó Tamás

Jean Poiret

ŐRÜLT NŐK KETRECE

komédia

 

Georges és Albin, az Őrült nők ketrece nevű mulató tulajdonosa, illetve „primadonnája” együtt él. Igen ám, de Georges-nak az „előző életéből” született egy fia, aki meg akar nősülni. Választottja egy ultrakonzervatív szenátor lánya, akik hamarosan be is jelentkeznek Georges-ékhoz. Így a két férfi őrült szervezkedésbe kezd, hiszen a szenátor biztos nem fog beleegyezni az esküvőbe, ha megtudja, hogy leendő vejének két apja van…

Rendező: Korcsmáros György Jászai-díjas, Érdemes Művész

Szilágyi Andor

LEÁNDER ÉS LENSZIROM

mesejáték

 

„Szeretek Seres Ildikóval dolgozni, mert alkotótársként kezeli a színészeit. Úgy gondolom, ez a mostani bemutató számára is komolyabb kihívás, a Leánder és Lenszirom ugyanis nemcsak egy egyszerű mesedarab: shakespeare-i mélységekkel és magasságokkal bír. Túllép a jó és a rossz küzdelmének bemutatásán, valódi önismereti kérdéseket boncolgat, mesenyelven.” (részlet a Keresztesi Lászlóval készült interjúból)

Rendező: Seres Ildikó Jászai-díjas

Martin McDonagh

LEENANE SZÉPE

színmű

 

Martin McDonagh emberi történeteket mesél, emberi sorsokkal, problémákkal foglalkozik. Nem akarja feketébbnek ábrázolni a világot, mint amilyen – éppen elég rémes az élet amúgy is. A darabjaiban nagyon „ír” minden. Ami viszont leginkább megkülönbözteti a többiektől, az a fantasztikus humora. Szerintem ő az ír Csehov, csak abszurdabb, de ez természetes, mert a világunk is abszurdabb. (részlet a rendezővel készült interjúból)

Rendező: Radoslav Milenković

Spiró György

PRAH

komédia

 

„A Férfi és a Nő féltve őrzik a kakaóporos dobozban ide-oda dugdosott nyerő lottószelvényt, aztán amikor végiggondolják, hogy mi mindent vesznek a pénzből, egyre több kétségük támad… Olyanok, mint a mesebeli szegény emberek, akik a rájuk szakadt nagy szerencse összes következményét végigfantáziálják, lépésről lépésre kikalkulálják a legrosszabb lehetőséget…” (részlet Koltai Tamás írásából)

Rendező: Korognai Károly

 

Vajda Katalin – Valló Péter – Fábri Péter

ANCONAI SZERELMESEK

zenés komédia

Ancona egyik kis terecskéjén él a lányát egyedül nevelő, ám a szebbik nemet igencsak kedvelő apa könnyűvérű szobalányával, a szomszédjában a kikapós panziósnővel és egy kávézó fiatal tulajdonosával. Ha mindehhez hozzáadjuk a dadogós vándormuzsikust, az öngyilkos hajlamokkal megáldott milliomost, a várandós magyar lányt, akkor kis bonyodalom után, de összeáll a kép, és sok zene után jöhet a happy end.

Rendező: Korognai Károly

Egressy Zoltán

PORTUGÁL

színmű

 

A Portugálban a magyar falu jellemző figurái elevenednek meg, és a kocsma hűvösében mesélnek az életükről. Azt, hogy vacak hely ez, ahonnan el kéne menni valahová, oda, ahol több a nap, több a lehetőség, és több az élet. A Portugál a tehetetlenség és a belenyugvás tragikomikus darabja, ahol a hősök nem mennek – csak gondolnak, nem tesznek – csak várnak, és addig is isznak egy-két fröcsit.

Rendező: Korognai Károly

 

 

szerelem.hu

zenés színházi fantázia egy részben

 

Ez az előadás nemcsak a miskolci társulat, de a rendező és valamennyi közreműködő számára is merőben szokatlan kísérlet lesz, akárcsak 2005-ben az Agyő Európa, Európa agyő. Az új projekt témája örök: a szerelem. Erről mesél három szerző: Barta Lajos, Vargha Márk Péter, Kardos Tünde, a Németországban élő olasz rendező, Paolo Magelli, az olasz Arturo Annecchino zeneszerző, Željka Udovičič horvát dramaturg és a miskolci társulat.

Rendező: Paolo Magelli

Carl Orff:

CARMINA BURANA

táncjáték

A Carmina Burana Orff műfajmegjelölése szerint: Profán dalok énekesekre és énekkarra, hangszerek és vetített képek kíséretében. A darab szövegét egy bajorországi kolostorban talált, XIII. Századi latin–német–francia nyelvű gyűjteményből válogatta a szerző. Az énekelt, illetve zenekaron előadott tételeket a szerző eredeti elképzelése szerint színpadi játék egészíti ki. Így történt Miskolcon is, az előadást a színház tánctagozata prezentálja önöknek a csarnok különleges hangulatú terében.

Koreográfus: Kozma Attila

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek