2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF

Olvasni kell: jövő héten kezdődik az őszi Margó

Minden eddiginél több külföldi szerzőt és régóta várt könyveket hoz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12. és 15. között. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló programsorozat vendége lesz Jón Kalman Stefánsson, Luiz Schwarcz és Andrés Neuman is. Új regényével érkezik Bödőcs Tibor, Pető Péter és Tisza Kata, a Margón mutatja be verses mesekönyvének két évtizede várt folytatását Varró Dániel, valamint az olvasók együtt ünnepelhetik Parti Nagy Lajossal 70. születésnapját is. A zenei-irodalmi esteken színpadra lép többek között Szabó T. Anna és Lackfi János, Horváth Kristóf „Színész Bob”, a Slow Village, Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio és Péterfy Bori is. A fesztivál keretében adják át az év legjobb elsőkötetes szerzőjének járó Margó-díjat és bemutatkozik a Margó Könyvek könyvsorozat is.

60 program, 11 külföldi író, több mint 50 könyvbemutató és szövegközpontú zenei estek – ez várható az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron októberben.

A Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban megvalósuló eseményen életművéből készült versgyűjteménnyel ünnepli 70. születésnapját Parti Nagy Lajos, a jelenről fest tragikomikus képet új könyve bemutatóján Bödőcs Tibor és a 20 éve megjelent Túl a Maszat-hegyen folytatásával érkezik Varró Dániel. Itt mutatja be harmadik verseskötetét Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar énekese, a Férfiidők lányregénye folytatásával érkezik F. Várkonyi Zsuzsa, új könyvét hozza el a Margóra Benedek Ágota és Pető Péter is. Babarczy Eszter néhány szabályt írt a boldogsághoz, Nagy Gabriella a cinkotai bádoghordós sorozatgyilkosságot beszéli el. Tisza Kata könyvbemutatóján a társ- és kapcsolati függőségekről, a szabadulásról és a pszichológia lehetőségéről is szól lesz.

Új könyvvel jelentkezik az őszi Margón mások mellett Áfra János, András László, Babiczky Tibor, Baráth Katalin, Bíró Szabolcs, Bódis Kriszta, Bognár Péter, Csalár Bence, Harag Anita, Hartay Csaba, Hatos Pál, Huszti Gergely, Iványi Orsolya, Jánossy Lajos, Jordán Ferenc, Kiss Ottó, Kordos Szabolcs, Mészöly Ágnes, Száraz Miklós György, Tóth Kinga, Szilasi László, Ughy Szabina és Vágvölgyi B. András.

Zenés-irodalmi produkciókkal is várják az érdeklődőket: csütörtökön a Kedvencek temetője idei állomásán Horváth Kristóf „Színész Bob”, Háy János, Kemény Zsófi, Mészáros Péter, Turi Tímea és Vida Kamilla emlékeznek meg a magyar irodalom elhunyt nagyjairól,, pénteken Szabó T. Anna, Lackfi János és a Quimbyből ismert Balanyi Szilárd Csillaglekvár című irodalmi estje zárja a napot. Szombaton a Slow Village visz költészetet, slamet, rapet és némi iróniát a színpadra, vasárnap a 15 éves Fishing on Orfű fesztivál történetéről készült könyvet mutatja be Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio, Leskovics Gábor Lecsó és Péterfy Bori.

Idén minden eddiginél több külföldi szerzővel lehet találkozni az őszi Margón: Izlandról Sigríður Hagalín Björnsdóttir krimiíró mellett két regényét mutatja be a népszerű Menny és Pokol trilógia szerzője, Jón Kalman Stefánsson.  A brazil Luiz Schwarczot Orvos-Tóth Noémi kérdezi a Légszomj című memoárjáról, a bipoláris zavarról, a család fontosságáról és a holokauszt generációkon átívelő hatásairól. Új regényével mutatkozik be a Kimi Räikkönen életéről szóló bestselleréről ismert finn író, Kari Hotakinen, a feröeri Oddfríður Marni Rasmussen regénye a rákdiagnózis feldolgozásával foglalkozik, ezúttal a család szemszögéből. A Johann Christian Woyzeck által elkövetett hírhedt lipcsei gyilkosság valóságát boncolgatja W. című regénye bemutatóján a svéd Steve Sem-Sandberg, a berlini Maxim Gorkij Színház egykori dramaturgja, Sasha Marianna Salzmann új regényében a nagy változások koráról mesél, az ukrán földön megélt peresztrojka „húsdaráló” korszakától a mai Németország hétköznapjaiig. A friss megjelenéseket a Margó kiemelt támogatójának, a Bookline-nak köszönhetően kedvezményesen megvásárolni és dedikáltatni is lehet majd.

Bemutatkoznak a Margó Könyvek sorozat európai szerzői is: az esemény vendége lesz a spanyol Andrés Neuman halálról, életről és szeretetről szóló utazása, a román Andrei Dósa füstfelhőben lebegő generációs elbeszélése, a norvég Lars Svisdal a jóléti társadalom családi konfliktusait bemutató regénye, valamint a szlovén Vesna Lemaić szövege egy menekültcsónakról, ami szétveri a tengerparti idillt.

Az őszi Margó nyitónapján immár kilencedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat, és idén először a Margó x Erste #higgymagadban különdíja is gazdára talál.  A 2022-es nyertes, Vonnák Diána önálló estjét a Liszt Ünnep keretében október 11-én rendezik meg a Müpában.

A Margó könyvbemutatói ingyenesen látogathatók, a zenei – irodalmi estekre a Liszt Ünnep weboldalán lehet jegyet vásárolni. Részletes program a margofeszt.hu és a Facebook.com/margofeszt oldalakon érhető el.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár az MVM és Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

További információk:

 

KÜLFÖLDI SZERZŐK AZ ŐSZI MARGÓ IRODALMI FESZTIVÁL ÉS KÖNYVVÁSÁRON

Sigrídur Hagalín Björnsdóttir

Amikor nem ír, újságíróként és televíziós híradósként dolgozik az Izlandi Nemzeti Műsorszolgáltatónál. Már első könyvét jelölték az Izlandi Női Irodalmi Díjra. Harmadik, Izlandon bestsellernek számító Tüzek című regényéről így vall: „A Tüzek nem tipikus katasztrófaregény. Inkább egy történet a szerelemről ,mint természeti katasztrófáról. Főhőse egy vulkanológusnő – rajta keresztül próbálom megragadni az alvó vulkán és a kitörés, mint érzelmi és erotikus ébredés, az intellektusunk és a késztetéseink közötti állandó harc: a szerelem erejét.

Andrei Dósa

Andrei Dósa (1985) költő, műfordító. Brassóban született, közgazdasági és bölcsész diplomát szerzett. Öt verseskötete és két regénye jelent meg. Részt vett számos nemzetközi eseményen, 2017-ben felkerült a “New Voices from Europe” tízes listájára, 2019-ben az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának résztvevője volt. Műfordítóként Kosztolányit, Petrit, Kemény Istvánt és sok más kortárs magyar szerzőt ültetett át román nyelvre.

Kari Hotakainen

Finnország egyik legjelentősebb és legnépszerűbb regényírója. Különöse ismertetőjele ironikus humora, amellyel halálosan komoly emberekről ír, akik összeütközésbe kerülnek az őket körülvevő világgal. Több mint 20 művet publikált, regényeit pedig több mint 20 nyelvre fordították le. Megkapta az Északi Tanács irodalmi díját, a Finlandia-díjat, a Prix du Courrier International és a Coup de Coeur díját.  Első ismeretterjesztő könyve, Az Ismeretlen Kimi Räikkönen minden idők legkelendőbb finn szépirodalmi alkotása.

Vesna Lemaić

Vesna Lemai (1981) szlovén írónő, két regény és három díjnyertes elbeszéléskötet szerzője. Írásait számos nyelvre lefordították, egyik írása bekerült a Best European fiction 2014 című antológiába. A Živa književnost (“Élő irodalom”) nemzetközi irodalmi-zenei fesztivál egyik szervezője, a “Névtelen olvasók” klubjának megalapítója, rendszeresen tart kreatív írás műhelyeket fiataloknak. 2012-ben ő volt az Európai Elsőkönyves találkozó szlovén vendége.

Andrés Neuman

Andrés Neuman (1977) spanyol-argentin író, költő, műfordító, Buenos Airesben született európai emigráns zenész szülők gyermekeként. Tizennégy éves korában a spanyolországi Granadába költözött. Jelenleg is ott él, és latin-amerikai irodalmat tanít a Granadai Egyetemen. Hét regény, hét verseskötet és négy novelláskötet számos rangos irodalmi díjjal kitüntetett szerzője.

Oddifriður Marni Rasmussen

Az első magyarul megjelenő feröeri regény a szerelemről, a kétségbeesésről, az erőről és a tehetetlenségről– és talán leginkább a kontroll elvesztéséről  szól. Az agydaganatban nincs semmi költői, Rasmussen azonban a kíméletlen költőiséggel követi Elsa diagnózisának sokkját, a betegség lefolyását, majd a felesége halála után az emlékek és az elvesző érzelmek roncsai között babráló Janus kilátásait. A könyv 2019-ben elnyerte a Feröer-szigetek Nemzeti Irodalmi Díját, 2020-ban az Északi Irodalmi Tanács díjára jelölték.

Sasha Marianna Salzmann

A Szovjetúnióból 1995-ben családjával Németországba emigrált dramaturg és esszéista Salzmann a Berlini Maxim Gorki Színház állandó szerzője. Az emberben legyen szép minden az első regénye, amelynek vad és intenzív hangja német kritikusai szerint „a jelen és a jövő egy nagy szerzőjét” vetíti elő. A két Szovjetunióbeli nő és Németországban felnőtt lányaik története a generációk közötti szótlan feszültségek bemutatásán keresztül próbálja feldolgozni a 20. század nagy drámáit.

Steve Sem-Sandberg

Az elismert kultúrkritikus és író regényeinek nagy részét Közép-Európa történelmének sötét fejezetei hatják át. Hatalmi struktúrák és identitás, ideológiák harca, a nácizmus és a második világháború szenvedései állnak művei középpontjában, amelyek a történelmi eseményeket egyszerre szuperrealista és szürreális pszichológiai drámák sorának mutatják be. Sem-Sandberg számos fontos díj birtokosa, regényei mintegy harminc nyelven olvashatók. Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia tagja. 

Lars Svisdal

Lars Svisdal (1985) nynorsk nyelven író, fiatal norvég szerző. Északi nyelveket és irodalmat tanult a bergeni egyetemen. Tanári képesítést is szerzett, középiskolákban tanít angol, illetve norvég nyelvet és irodalmat. Sajátos norvég nyelvjárásban írott regényével 2018-ban elnyerte a pályakezdők Tarjei Vesaas-díját. 2022-ben ő volt Budapesten az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának norvég vendége.

Jón Kalman Stefánsson

A kortárs izlandi irodalom egyik legjelentősebb, világirodalmi rangú alkotója. Egyedi és elbűvölően költői világának köszönhetően több irodalmi díjat nyert; Man Booker-díjra is jelölték. Rendkívüli érzékenységgel megrajzolt hősei állandó válaszkeresésben vannak jelen és múlt között. „Regényeit olvasni éppolyan intenzív élmény, mint amilyen intenzívek az izlandi táj természeti erői.” (Goodreads). Az idei őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron két könyvét is bemutatják.

Luiz Schwarcz

Luiz Schwarcz irodalmi legenda. Brazília legnagyobb kiadója, a Companhia das Letras alapítója, akinek ízlésformáló hatása a nemzetközi irodalmi világban mindenhol érezhető, és aki emellett képes volt még írói karriert is csinálni. 2017-ben megkapta a Londoni Könyvvásár életműdíját. Visszafogott, mégis mélységesen érzelmes és bátor könyve, a Légszomj, a depresszióról szóló memoár, amely pillanatok alatt bestseller lett világszerte.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

május 20–27. Zsolnay táncházak: Vizin táncház május 24. 19.00 Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem A Vizin Zenekarral mulathat az, aki a hó…

További cikkek