2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

Megnyílt a pécsi Focus csoport fotókiállítása

Negyvenöt év Focusban címmel nyílt meg a Focus csoport kiállítása a Pécsi Galériában szeptember 14-én. A több mint 80 fotót felvonultató tárlat képei az emberre és környezetére fókuszálnak.

A ’70-es évek mindinkább kiüresedő hazai fotóművészetében több, fiatalokból álló csoportosulás igyekezett új tartalmakat hordozó megújult formavilágot létrehozni. Egyik meghatározó formáció közülük a pécsi Focus csoport volt, amelyet 1977-ben dr. Lajos László fotóművész alapított. A ’70-es évek végétől kezdődően a csoport szinte folyamatosan szerepelt itthoni és külföldi tárlatokon, a tagok pályázatokon, nemzetközi fotós táborokban, vitaesteken vettek aktívan részt, és szereztek maguknak komoly elismerést az európai fotóművészetben. A csoport az elmúlt közel fél évszázad során folyamatosan Pécshez kötődő műhelyként volt képes fenntartani önállóságát.

 

Az utóbbi időben sem tétlenkedtek, az elmúlt évek „termése” között változatos helyszíneken – Pécsi Galéria, Eszék, Párizs, Belgrád, Nick Galéria – tartott tárlatok és albumok is szerepelnek.

 

Megalakulásuk után 45 évvel ismét mérföldkőhöz érkeztek, és új munkákkal jelentkeznek. Látszatra külön-külön témát dolgoznak fel, ám elmélyedve láthatjuk, hogy mindenki az emberre és környezetére fókuszál.

 

A tárlaton Borbély Tamás Lenyomatok, Harnóczy Örs Városi bagatell, Kálmándy Pap Ferenc Útszéli történetek, míg Marsalkó Péter Élet című dolgozata látható.

 

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészet Kollégiuma támogatta.

 

https://www.pecsigaleriak.hu/programok/negyvenot-ev-focusban-a-pecsi-focus-csoport-fotokiallitasa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek