2024. 04. 17. szerda

Rudolf
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF

Janus Pannoniustól a kortárs mozgásművészetig

Ki gondolná, hogy Kolumbusz Kristóf tudós fia, Hernando Colón egyik kedvenc szerzője Janus Pannonius volt? A Biblioteca Colombina kivételes gyűjteménye alapján szakértők elemzik ezt a különleges kapcsolódást november 10-én a Cervantes Intézetben. Míg az intézmény Vimeo csatornáján november 27-ig négy alkotómunkáin keresztül a rövid- és a hagyományos mozifilmek közötti kapcsolatot mutatják be. Ezen kívül izgalmas koncertek, női témákkal foglalkozó mozgásművészeti performance, valamint kiállítás is várja novemberben a spanyol kultúra iránt érdeklődőket.

 

Kolumbusz és Pannonius: egy spanyol-magyar kapocs? címmel tartanak ingyenes beszélgetést november 10-én este a Cervantes Intézetben. Kolumbusz Kristóf fia hihetetlen bibliográfiai tevékenységet folytatott, élete során mintegy 15.000 kötetet sikerült összegyűjtenie személyes könyvtárában, köztük Janus Pannonius öt kötete: három, rendkívül értékes nyomtatott könyv és két, kivételes jelentőségű kézirat. A Sevillai Katedrális Narancsudvarában található Biblioteca Colombinát 1539-ben alapították, Hernando Colón hagyatéka alapján. A tudós és az író közötti kapcsolatról a legelismertebb szakértők lebbentik fel a fátylat: Dr. Alfonso Lombana, aki Pannonius verseit fordította spanyol nyelvre, Benyhe István, Janus Pannonius hagyatékának kutatója, a Pannonius Alapítvány igazgatója, valamint Mayer Gyula, Janus Pannonius szakértő, akadémikus.

 

A rövidfilmek és a hagyományos mozifilmek közötti kapcsolatot sokan úgy értelmezik, az alkotó első lépésként rövidfilmekkel kísérletezik, hogy azután készítsen hosszabb filmeket. Ám néhány éve ez a helyzet megfordult, és számos ismert filmes tér vissza a rövidfilm formátumhoz, hogy általuk más típusú történeteket meséljen el. Az Alcalá de Henares-i Filmfesztivállal együttműködve az intézet online csatornáján négy filmes, Marina Seresesky, Neus Ballús, Zoe Berriatúa és Guillem Morales egy-egy rövid- és mozifilmjét teszik ingyenesen elérhetővé november 27-ig, hogy mindkét formátumon keresztül megismerkedhessenek az érdeklődők a rendezők képi világával.

November 25-én Kultúra a háztartásban címmel látható María Ángeles Vila képzőművész és Alicia Herrero mozgásművész közös estje, amely olyan női témákkal foglalkozik, mint az otthon, a családi érzelmek, az anyaság és a nemzedékeken átívelő, egymásról való gondoskodás. Az előadás kísérlet arra, hogy láthatóvá tegyék az elhallgatott, otthoni, intim tereket, emberközeli és őszinte jelképeken keresztül, a művészek egyedi látószögéből, nem hagyva figyelmen kívül az egyes nemzedékek sztereotípiáinak társadalmi aspektusait, a művészet segítségével kétségbe vonva ezeket.

 

November 11-én a Magyar Zene Házában a világhírű spanyol Tasto Solo együttes Landini műsora lesz hallható, olyan ritka hangszerek kíséretével, mint az organetto vagy a középkori hegedű. A nagy sikerre való tekintettel a spanyol fotográfia nagyasszonya, Pilar Aymerich A feminista harc Barcelonában és a társadalmi riport című kiállításon november 18-ig látogatható ingyenesen a Cervantes Intézetben.

 

 

További információ:

https://budapest.cervantes.es/hu/kultura_spanyol/kuturalis_esmenyek_spanyol.shtm

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

UNESCO NEMZETKÖZI JAZZNAP 2024.
A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO Nemzetközi Jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam idén újra számos helyen látogatható! Herbie Ha…

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…