2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Idén jubileumi hagyományőrző Böllérfesztivál Kakucson

A Pest megyei községben szervezett rendezvény nagy népszerűségnek örvend, évente többezer érdeklődő látogat ki, hogy finomabbnál finomabb ételeket kóstolhassanak. A családok apraját-nagyját szórakoztató programokkal, sztárvendégekkel várják. A színvonalas gasztronómiai és zenei programsorozatot idén már tizedik alkalommal szervezik meg február 26-án a Kakucs-Szabadidőparkban, ahol 30 csapat méri össze erejét, a finomságokat pedig az ismert szervezetek szakmai zsűrije díjazza.

A magyar konyha egyik tradíciója a téli évszakban a kamrák megtöltése érdekében a disznóvágás. A szervezők a hagyományok ápolása és az értékek átadása céljából évek óta megrendezik a böllérversenyt a Kárpát-medencében élő, a disznóvágás szokásait őrző csapatok számára. A rendezők szándéka, hogy a különleges alkalommal a fiatalok körében tovább népszerűsítsék a közép-magyarországi régió tradícióinak gondozását, valamint a hungarikumok és a sertésfeldolgozás fontosságát. A Szabadidőparkba látogatók kézműves és élelmiszeripari terméket is találnak. Ezekkel az értékekkel és elgondolással a Kakucsi Nemzeti Hagyományőrző Böllérfesztivál az ország egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát.

A főszervező és a Hagyományőrzés a Gasztronómiáért Egyesület elnöke, Hörömpő István részletezte, mi a szándékuk a fesztivállal:

– Az a célunk, hogy ápoljuk a népi, gasztronómiai hagyományokat, értékeket, elődeink étkezési szokásait, a magyarok gasztronómiai kultúrájának tiszteletét és megőrzését határon innen és túl. Továbbá egyesítsük a gasztronómia kedvelőit, a közösség teremtés e formájának elkötelezett híveit, támogassuk más gasztronómiai kultúrák, szokások, hagyományok megismerését, illetve saját kultúránk megismertetését másokkal. Segíteni szeretnénk a határokon átívelő, gasztronómiai, népi hagyományok ápolásának kapcsolat- és közösségteremtő erején alapuló barátságok megkötését és megszilárdítását.

 

A népi, jellegzetes ruhába öltözött csapatok ebben az évben is megmérettetik magukat az ízlésesen berendezett udvarokon, a legjobbakat több kategóriában is díjazzák. A verseny keretében a résztvevő csoportoknál a disznóvágás fő terméke, a kolbász, a hurka, a toros tál minősége, tálalási szépsége, íze mellett értékelik a népi hagyományok őrzését, a sertés feldolgozásának szakszerűségét, a hagyományoknak megfelelően az úgynevezett „fogó-pálinka” kínálását.

A gyerekek számára is készülnek izgalmas programokkal, meglepetésekkel, így minden korosztály számára tökéletes szórakozási lehetőség.

Tervezett programok:

07:00 Ünnepi megnyitó ágyúszóval – a verseny kezdete

Délelőtti programok közt szerepel:

–   07:30 Látványos disznóvágás, régi idők felidézése, fogópálinka kóstolás

–   08:00-tól Disznótoros ételek készítése, kóstolása

–   10:00-12.00 Öntevékeny művészi csoportok bemutatása

–   12:00 Men in Brass műsora

–   13:00 Galát Norbert fellépése

–   14:00 Sógorok fellépése

–  15:00 Sihell Ferry – Henna fellépése

–  16.00 Eredményhirdetés

– 17:30 L.L. Junior koncert

– 18.30 Cool Riders Band koncert

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…