2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Herman Ottó Múzeum – hírek & programok: 

ÖT ÉV AZ ÖRÖKLÉTHEZ – A PETŐFI LEGENDÁRIUM

Az előadásokat a miskolci színészmúzeumban aktuálisan megtekinthető két tárlat, a 23. Légyott – Tompa plusz Petőfi – Cimborámnak szántalak és a R_ebell – IX. Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennále hívta életre.  Törekvésünk egyfelől, hogy újabb és remélhetőleg izgalmas adalékokkal járuljunk hozzá a Petőfi-jelenséghez, másfelől, hogy rendszerezzük és akár új megvilágításba is helyezzük a költővel kapcsolatos gazdag anyagot.

Szeretettel várjuk havonta egy alkalommal a művészetbarátokat a Miskolci Galéria Thália-házában rendezendő sorozatunkra. Az előadások előtt 15.00 órától tárlatvezetésen a kiállításokat mutatjuk be az érdeklődőknek. A belépés díjtalan.

 

2023. szeptember 13. szerda 16.00 óra

Vámosi Katalin előadásai

Mikor, merre és miért utazott Petőfi Sándor?

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen Petőfi Sándor több fórumon is beszámolt utazásairól, amelyek alapján nemcsak útvonala körvonalazódik számunkra, hanem számos információ is az egyes megállóhelyekről és az ott eltöltött időszakokról. Előadás ezek ismeretében válaszolja meg a címben feltett kérdést.

Társasági élet Szatmár vármegyében – Szendrey Júlia társasági és bálozási szokásai

Szendrey Júlia számos alkalommal számolt be levelező partnereinek rokonai, ismerősei látogatásairól és az erdődi, szatmári, illetve a nagykárolyi farsangi, lövész-, „noble” és megyebálokról, valamint az ott történtekről. Ezen levélrészletek alapján Vámosi Katalin rekonstruálja Júlia bálozási szokásait és ismerősei látogatásait.

 

***

 

Pannon10

Őserdő a szénbányában

Ismeretterjesztő előadások és beszélgetés a bükkábrányi ősfák felfedezéséről, feltárásáról és múzeumba kerüléséről.

Helyszín: Herman Ottó Múzeum Görgey utcai főépülete

Időpont: szeptember 28. (csütörtök) 15.00-17.00 óra

 

***

 

Erdőfürdő élményprogram a Pele-ház kertjében

Megfürdetjük az érzékszerveinket az erdő atmoszférájában. Az erdőfürdő egy japán eredetű stresszoldó, egészségmegőrző módszer, egyszerű gyakorlatokon keresztül segít az embereknek kapcsolódni a természethez. Gyere el a Pele-ház kertjébe, és töltődj fel!

Herman Ottó Emlékház kertje – Lillafüred. Időpont: szeptember 26. (kedd) 14 óra (esőnap: szept. 28. 14 óra)

 

Előadások Tőled, Neked!

Állatok Világnapjához kapcsolódóan pályázat kerül kiírásra szeptember hónapban középiskolások számára. Téma: Herman Ottó és az állatvédelem. A pályamunkák bemutatása, előadások formájában az emlékházban lesz, ahol a díjak is átadásra kerülnek ezen a napon.

Herman Ottó Emlékház – Lillafüred, Időpont: október 4. (szerda) 12-15 óráig

 

***

 

Miskolci Grafikai Triennálé 2023

a Miskolci Grafikai Triennálé megnyitója és ünnepélyes díjátadója

Miskolci Galéria  Rákóczi-ház

2023. szeptember 16. (szombat) 11:00

 

A Miskolci Galéria emblematikus eseménye az 1961-ben biennálé formában majd 2008-tól háromévente, mint triennálé megrendezett országos grafikai seregszemle. 2023 szeptember közepétől huszonkilencedik alkalommal láthatják a nézők a műfaj hazai képviselőinek legrangosabb válogatását. Szeptember 21-én, 17 órától az első Hazai Pálya + vendége Kótai Tamás, a 2002-es Triennálé nagydíjas alkotója lesz.

 

***

 

Miskolci Ars Sacra Fesztivál

Keresd a békét – képzőművészeti kiállítás

Miskolci Galéria – Feledy-ház

2023. szeptember 19. (kedd) 16:30

 

Az Éltető Lélek Alapítvány a művészet és a szakralitás összefüggése jegyében képzőművészeti pályázatot hirdetett a Miskolc és térségében alkotó festő- és grafikus művészeknek képzőművészeti alkotás készítésére. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat vonultatja fel a tárlat.

 

***

 

Árnyald tovább! – Meseillusztrációs pályázat

https://hermuz.hu/meseillusztracios_palyazat/

 

A miskolci Herman Ottó Múzeum illusztrációs pályázatot hirdet a Pannon-tenger Múzeum 10 éves fennállása alkalmából

 

Téma:

A Pannon-tenger Múzeum meseíró pályázatának műveiből kiválasztott mesék illusztrálása.

Díjazás:

Korcsoportonként az első helyezett kerül díjazásra, a nyeremények értékes könyvjutalmak és egy egyéves ingyenes belépő a Herman Ottó Múzeumba.

Pályázat benyújtása:

Beadási határidő: 2023. október 9. (hétfő) A pályamunkákat az alábbi címre kérjük személyesen vagy postán eljuttatni:

Herman Ottó Múzeum 3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

 

***

 

Hazai Pálya +

A Miskolci Galéria 2022 végén két előadás-sorozatot indított el (eddig 20 alkalommal): „A kép mögött” – képzőművészeti témájú előadások, könyvbemutatók; „Hazai Pálya”– Miskolcon és a környéken élő illetve a galériához kötődő művészek személyes bemutatkozása, beszélgetés és vetítés keretében. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva a Miskolci Galéria összekapcsolja a fenti sorozatot és a „Miskolci Grafikai Triennálé 2023” kiállítást.

A tárlat kísérőprogramjaként csütörtökönként egy-egy meghívott nagydíjas művészt ismerhetnek meg a miskolci látogatók. Meghívni tervezett művészek (zárójelben a nagydíj éve): Kótai Tamás (2002), Nagy Gábor György (2004), Madácsy István (2006), Rácmolnár Sándor (2008) Szíj Kamilla (2011), Födő Gábor (2014), Jónás Péter és Varga Éva (2017), Fürjesi Csaba (2020).

·2023. szeptember 21. (csütörtök) 17:00

o   Kótai Tamás [Nagydíj 2002]

·2023. szeptember 27. (szerda) 17:00

o   Nagy Gábor György [Nagydíj 2004]

 

***

 

„.. a kezdet megvolt”

Miskolci színházépületek az első játékszíntől a színházi negyedig

Thália-ház Miskolc 2023. szeptember 13.

A miskolci színészmúzeum kamarakiállítása a két színházépület érdekességekkel teli építésének és felújításának történetét foglalja össze korabeli dokumentumok, tervrajzok, illusztrációk, fotók segítségével.

 

Szín-vallás

Szent Genezius, a színészek védőszentje

Thália-ház 2023. szeptember 18. 16 óra

Mikita Gábor ismeretterjesztő előadása Szent Geneziusról, a színészek védőszentjéről és koráról, tiszteletéről szól. Az estet azzal a szándékkal hozták létre a szervezők, hogy hazánkban is megteremtsék a szent kultuszát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…

További cikkek