2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Harmadjára szervezik meg az izgalmas Köböre és Etnosport Kupát

Családokat és szórakozni vágyókat várnak a szervezők augusztus 27-29. között a Szentendrei-szigeten lévő Tahitótfaluba, a váci révnél található Magyar Családi Gazdaság rendezvény központjába. A három napos rendezvény középpontjában az etnosportok közül a köböre, az íjászat, a huculösvény és a baranta képviselteti magát. A szervezők célja, hogy a hagyományőrző sportversenyekkel, kulturális és gasztronómiai programokkal hozzájáruljanak a nemzeti identitás megőrzéséhez.

Harmad ízben rendezi meg az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány a Köböre és Etnosport Kupát 2021. augusztus 27–29. között. Az idei rendezvény társszervezői a Magyar Etnosport Szövetség és a Magyarságkutató Intézet.

Az eseménynek hagyományosan a Magyar Családi Gazdaság ad otthont Tahitótfaluban. Augusztus 27-én, pénteken huculösvény összetett lovas ügyességi versenyekre kerül sor, Dr. Magyar Zsombor vezetésével. Az augusztus 28-ai, szombati nap rendkívül izgalmasnak ígérkezik, hiszen három etnosport ágban mérik össze tudásukat a versenyzők: lesz köböre, íjász és baranta verseny is.

A harmadik éve megrendezett kupa állandó etnosportága a köböre, amely egy ősi lovas csapatjáték, amelyet harcos eleink a közép-ázsiai sztyeppéken játszottak. A Közép-Ázsiában ma is rendkívül népszerű játékot a kazahok kökpárnak, a kirgizek kok-borunak, az afgánok buszkasinak nevezik. Mándoki-Kongúr István, világhírű magyar turkológus kutatásai alapján dokumentálta, hogy ez a lovas ügyességi játék egészen az 1920-as évekig jelen volt a kun pusztákon köböre néven. A játékban kiemelkedően fontos a lóval való tökéletes összhang, a fizikai erőnlét, a taktikai érzék és a jó csapatjáték.

A Kupán első ízben kerül megrendezésre az etno-íjászat, ahol távlövészet, 90 méteres céllövészet és a csőlövészet versenyszámokban mérik össze tudásukat a Török Hagyományos Íjász Szövetség íjászai, felvidéki, erdélyi, délvidéki, svájci íjászok, valamint a magyar íjászok. A versenyt Mónus József, a Fehér Farkas, számtalan nemzetközi verseny győztese, többszörös távlövő világbajnok, nemzeti ikonunk szervezi, és vezeti. A versenyen történelmi jellegű íjakkal és ruházatban jelennek meg a versenyzők.

A harmadik etnosport ág, amely a Kupán bemutatkozik, a baranta. A baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat. Az etnosportág mottója Zrínyi Miklóstól származik: “A vitézség nem egy napi tanuság!” A XI. Zrínyi Miklós Baranta Kupára az egész ország területéről érkeznek a baranta versenyzők.

A viadalon bemutatkozó versenyszámok az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő etnosport gyűjtő név besorolása alá tartoznak, amelynek lényege, hogy olyan sportágakat tömörít, amelyek a sport mellett egy nemzet kultúráját, történelmét és önazonosságát is kifejezik.

A szombati nap vendége lesz a Yunus Emre Török Kulturális Intézet, amely könnyed török nyelvleckével és a tradicionális török társasjáték, a mangala oktatásával várja az eseményre látogató családokat, gyermekeket és felnőtteket.

Délután Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet Főigazgatója tart előadást a nemzeti identitás és hagyományőrzés egymást erősítő kapcsolatáról, amelynek jelentősége a globalista tendenciák fokozódó nyomása okán egyre nagyobb jelentőségű.

Az Iloncsuk Szabadcsapat történelmi kun harcászati bemutatóján lovas és gyalogos harcosok idézik meg a kun harcmodort.

Vasárnap a köböre döntők mellett a lovas birkózóknak szurkolhatnak a látogatók, valamint gyermek lovas- és ifjúsági nomád harcászat bemutató is lesz.

A rendezvény ideje alatt hagyományőrző foglalkozások – szarufaragás, bőrözés, nemezelés, kerámiakészítés, játszóház, öko-szörpök, kakukkfüves szürkemarha hamburger és fröccsterasz várja a látogatókat. Az esemény támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A rendezvény szakmai partnerei dr. Nagy István, agrárminiszter, az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum