2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Dichterliebe – A tizenkét óriás

A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása

 

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Idáig ez lehetne egy szokványos egyéjszakás kaland, de a fiú elkezdi keresni a lányt, mert úgy érzi, ő volt a nagy Ő.

Kölcsönös ez a szerelem vagy plátói? Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Mások is látják ezt a kapcsolatot vagy a fiú csak a lelkében éli meg a szerelem és a csalódás mélységeit? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása Szemenyei János  és Wrochna Fanni főszereplésével az Átriumban.

Zene – Kétszáz évvel ezelőtt jelent meg Heinrich Heine egyik kötete, melyből 16 verset kortársa, Robert Schumann zenésített meg és írt át férfihangra és zongorára. Ez lett Schumann egyik legismertebb dalciklusa, a Dichterliebe, azaz a Költő szerelme.

De ne tévesszen meg senkit, ez a mostani előadás nem a 19. századi, hanem nagyon is mai, kortárs színházi verzióját mutatja meg a fájdalmas szerelmi csalódásnak.

Film – A Horvát Lili által rendezett szerelmes filmben a külvilágban zajló eseményeket követik végig a nézők, de ezt folyamatosan megszakítják a főhős lelkében lezajló változások.

Az előadás – Igazi összművészeti élményben van része a nézőknek, hiszen a 16 dal és a film jelenetei egymást erősítve mesélik el ennek a megismételhetetlen mégis ismerős szerelemnek a történetét. Az előadás különlegessége, hogy nemcsak színházi élményt nyújt, hanem koncert és film egyszerre, hiszen maga a vetítővászon is kettős szerepet tölt be az előadás során. A vászonra vetítve láthatóak a Horvát Lili rendezésében elkészült film jelenetei, majd a vászon áttetszővé válik, élőben feltűnik és felhangzik Szemenyei János és a Danubia Zenekar előadásában a dalciklus, így érzékeltetve a nézőkkel a külvilág és a belső világ kettősségét és a bennük zajló eseményeket.

Hogy végül is mi a Dichterliebe – A tizenkét óriás? Kilencven perces zenei utazás filmes megállókkal.

Aki volt már szerelmes, nem fogja távolinak érezni a Dichterliebét, aki pedig még nem élte át ezt a túlfűtött, visszaemlékező, dühös, lemondó lelki hullámvasutat, kap egy kis betekintést abból, hogy mi vár rá a jövőben.

 

Bepillantás az előadásba:

https://youtu.be/A3wHX7eh33A

 

További információ:

www.utazenehez.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

május 20–27. Zsolnay táncházak: Vizin táncház május 24. 19.00 Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem A Vizin Zenekarral mulathat az, aki a hó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…