2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Zsök programok

Heti programajánlónkban küldöm a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. június 6–13. közötti kiemelt programjait, és csatolom a részletes, minden eseményt tartalmazó heti programnaptárunkat!

Finisszázs –Substraction/Kivonás c. kiállítás
Időpont: június 6. 15.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza
Boldvai Balázs, Dobokay Máté, Eiter Tamás kiállítása
A fotográfia hatarait feszegető kiállítás három fiatal alkotó munkáin keresztül foglalkozik a médium rétegeivel. Mindhárom sorozatban az alkotók megfosztják a képet, anyagot egy-egy alkotóelemétől. Az analóg fotó kémiai és fizikai lépéseken keresztül alakul ki. Ez esetben az alkotók biológiai és fizikai behatásokkal alakítják a kész papírképet, a nyers anyagot és a laborálás során hátramaradt matériákat.
https://martynferenc.pecsigaleriak.hu/programok/finisszazs-az-alkotokkal-a-substraction–kivonas-cimu-kiallitason

Kőrizs Imre hőpapír grafikái
Időpont: június 8–24.
Kiállításmegnyitó és verses műsor: Kőrizs Imre és Keresztesi József: június 8. 17.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Játékterem
„Az ilyen rajzolatokat egy pillanat alatt lehet létrehozni, de aztán, ha már megszülettek, csak a magasabb matematika eszközeivel, például a káoszdinamika törvényeinek az ismeretével és a fraktálgeometria nyelvének a használatával lehet sikerrel méltatni és analizálni. Egyszóval: szépek voltak ezek a grafikák. Mint a fák levelei, a foltok itt is nagyon hasonlítottak egymásra, mondhatnám, hogy egy családból származtak, de sehol egy ismétlés, és sehol egy fáradt ránc. Látszott, hogy ez a természet munkája, de úgy, hogy egyúttal egy emberi kéz is közreműködött a formák megalkotása terén…
…az ő grafikái annyira mulandóak, hogy kis idő múltán újra semmivé válnak, meg hát természetesen a létrehozásuknak a hamvas könnyedségével, megszületésüknek az elegáns virtuozitásával, tehát ezekben a vonatkozásaikban lehetnek egyediek, újak és megismételhetetlenek. Olyan a hőpapírra teremtett művészet, mint a tánc, amit talán valahol egy vízparton lejtenek alig látható testű és pehelykönnyű karcsúságú nimfák, akik aztán csakhamar megint léggé válnak, úgy, hogy mire ráocsúdik az ember, hogy milyen szép is, amit lát…” (Perneczky Géza)
https://www.pmh.hu/programok/korizs-imre-hopapir-grafikai-kiallitas

Testkép
Időpont: június 9. – július 10. Kiállításmegnyitó: június 9. 17.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – Kemence Galéria
„A Testkép c. kiállításunk célja, hogy a Kemence Galéria sajátosságait kihasználva egy olyan teret hozzunk létre, ahol autonóm alkotók az emberi testhez való szubjektív viszonyukat mutatják be.”
Kiállítók: Mukus Roxána, Bódis Dávid Tamás, Prokaj Valentina, Smid Dalma, Magyar Nikolett, Udvari Boglárka, Orosz Natália Eszter PTE MK szakos hallgatók
https://kemence.pecsigaleriak.hu/programok/testkep

Csendek – Sublimatio: Király György kiállítása
Időpont: június 10. – július 5.     Kiállításmegnyitó: június 10. 17.00   
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Martyn Ferenc Galéria
Király György a szolnoki Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott 2008-ban. Két képzőművészeti ág, a festészet (olaj és akvarell) és a grafika (rézkarc és szénrajzok) eszközeinek parallel használata jellemzi munkásságát. Jelenleg a Szolnoki Művésztelep alkotója.
„A festészetem a csendélet műfaji alapjain fejlődött ki, mely egy lassú és tisztán gyakorlati és szellemi belső folyamat által jutott arra a megjelenésre, amit jelenleg mutat. Eleinte a tárgyak magárahagyottsága fogott meg formailag, majd a csendéletiség egyre inkább csenddé kezdett válni, és a kezdeti formakövetés absztrakciós eszközzé. Egy olyan „híddá”, ami engedi az átsejlést, és engedi az absztrakciót, de ezt nem geometrikus, hanem az egyszeri jelenség vizuális interpretációja által.”
https://martynferenc.pecsigaleriak.hu/programok/csendek-sublimatio-kiraly-gyorgy-festomuvesz-kiallitasa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…