2021. 12. 3. péntek

Ferenc, Olívia
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

ZsÖK programajánló november 16–23.

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. november 16–23. közötti kiemelt programjai:

„Mindenpecsiszobor” – Belvárosi Séta – Kortárs Junior különkiadás
Időpont: november 19. 15.00
Helyszín: Indulás: Széchenyi tér – Pécsi Galéria
A Pécsi Galériák Kortárs Junior múzeumpedagógiai program mindenekelőtt a középiskolásokat kívánja a művészetet érteni tudó fiatal felnőtteké „faragni”. Elsősorban a kortárs művészetek tolmácsolását tartjuk küldetésünknek, de az épített örökségünket is fontosnak tartjuk megismertetni.
A @mindenpecsiszobor Instagram oldal két fiatal pécsi gimnazista, Rajnai Hanna és Százados Ábel kezdeményezése. Az oldal a pécsi szobrok bemutatására vállalkozott, lelkesedésük töretlen, és az Instagram oldal egyre népszerűbb kortársaik körében és azon túl is. A Kortárs Junior csapata arra vállalkozott, hogy ezt a kezdeményezést élővé varázsolja, és tematikus sétákat indítson útjára.
A túra tervezett hosszúsága és időtartalma: 5 km/másfél óra. A program eső esetén elmarad, az előre megváltott jegyek visszaváltására lehetőség lesz.
https://www.pecsigaleriak.hu/programok/mindenpecsiszobor

Pál Utcai Fiúk
Időpont: november 20. 20.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
A Pál Utcai Fiúk 1983 nyarán, Szigetszentmiklóson alakult barátokból, iskolatársakból. A zenekar egy szigetszentmiklósi garázsból nőtte ki magát országosan ismert, immáron 38 éve koncertező zenekarrá. Az egykor pénzfeldobással hangszert választó utcai kölyökbandából verbuválódott zenekar 1990-ben adja ki első lemezét, majd 1994-ig folyamatosan jelennek meg az albumok: Ha jön az álom, Bál, A nagy rohanás, Szerelemharc, Szajhák és Partizánok. A PUF ekkor már sztárzenekarként önálló koncertet ad a Budapest Sportcsarnokban.
Tagcseréket követően alábbhagy az évekig tartó lendület és a 90-es évek második felében a zenekar a nagyszínpadról visszatér a klubok félhomályába. A PUF továbbra is aktívan koncertezik, majd alkotó energiákat hozó újabb tagcseréket követően 2000-ben jelenik meg a Ha jön élet című album, amellyel az immáron 18 éves zenekar felnőtté válik. A húsz éves jubileumot követő egy éves csendes pihenő után a zenekar újra alkotni és koncertezni kezd, mígnem végre 2008-ban 25 éves Pál Utcai Fiúk zenekar friss energiákkal és lendülettel újabb fejezetet nyit történetében a Legelő című nagylemezével. A lendületes, pörgős, ám néhol lírai alkotás méltán emeli magasra ismét a PUF zászlaját. A 2019-es év különösen mozgalmasra sikerült az immár 3. évtizedét élő PUF számára. Az év első felében, KomolyZene címmel, dupla LP-n került kiadásra az 2015-ös szimfonikus koncert hangfelvétele, október elején pedig megjelent a legújabb Pál Utcai Fiúk sorlemez, az Igazán ez minden.
Állós koncert!
https://www.e78.hu/programok/pal-utcai-fiuk-koncert

A nagy erdő, mely tele van homálylyal
OSZIP – Színészképzés Pécs 14. évfolyam előadása
Időpont: november 22. és december 19.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza
Egyszer, hol nem, 1882. április elsején a változás szeleinek zenéi szólalaltak fel, amikor Solymosi Eszter, egy fiatal tizennégy éves keresztény szolgálólány eltűnt Tiszaeszláron. Történt már ilyen eset Hajdu-Nánáson is, ott is elveszett egy gyerek és mit ad Isten, már a zsidókra kezdték ráfogni, hogy ők emésztették el…
Eszláron sem történt ez másként és az összmagyar érzelem hites tulipános ládája seperc alatt megtelt a vérvád vádjának vallomásainak égbekiáltóan érces érzéseivel, hogy mire az ember észbe kapott, már az ármányos eszlári zsidókról beszélt az egész ország, sőt a világ is. Mert a vérvád komoly dolog, nem dobálózunk csak úgy vele: rituális célból ne süssünk már bele keresztény gyermekvért a húsvéti kovásztalan kenyérbe, de nem?
Hát így gondolta ezt bíró, csendbiztos, pandúr, a falusiak apraja-nagyja, sőt, még egy országgyűlési képviselő is. Innen pedig már csak egy bakugrás, hogy szép magyar anyaföldünk búkoszorúzta tarlóin szárba szökkenjék az Országos Antiszemita Párt termékeny magva…
De ne szaladjunk ennyire előre! A tárgyalást ezennel megnyitjuk!
https://www.pmh.hu/programok/a-nagy-erdo-mely-tele-van-homalylyal-oszip-szineszkepzes-pecs-14.-evfolyam-vizsgaeloadasa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Rotary egész évben keresi a lehetőséget arra, hogy jószolgálati tevékenységet végezzen, ezt tanúsítják az év közben végrehajtott jószolgálati cselek…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum