2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF

Tavasz ébredése a Ráth-villában

Számtalan programmal készülünk a Ráth-villa újranyitásának első szombatjára. Április 1-jén nemcsak A mi szecessziónk és MINIVARÁZS – Kép és betű a szecessziós ex libriseken című kiállítások várják a látogatókat, hanem barkácsműhely, kosztümös tárlatvezetés és időutazós séták – mind-mind a szecesszió jegyében.


10.00-15.00 „A szecesszió virágai” barkácsműhely
Készítsünk ékszereket, és ékesítsük ünnepi asztalunkat is!
A szecessziós alkotóműhelyben tulipános, rózsás, íriszes kitűzőket és virágos nyakláncokat, valamint tavaszi, szecessziós asztaldíszeket alkothatnak kicsik és nagyok. Húsvétra hangolódva apró textíliákból, gyöngyökből, flitterekből kis virágokat formázhatnak, amelyek tojással és nyuszival kiegészítve szép tavaszi vagy húsvéti asztaldíszek lehetnek.


11.00-12.00 Mi a csuda az a szecesszió? – kosztümös tárlatvezetés családoknak
Kosztümös vezetésünk ezúttal nem csupán a felnőtt látogatóknak szól, hanem a gyerekeknek is! Erdőffy Janka és Matilda, a századforduló életmódját jól ismerő hölgyek elsősorban a korabeli gyerekkort, családi életet és a tavaszi ünnepkört mutatják be. Aki hozzájuk szegődik a villabeli sétára, megtudhatja, miként illett viselkedniük a gyerekeknek, milyen tanóráik voltak akkoriban, milyen öltözékeket viseltek, valamint milyen játékokkal játszottak. Kipróbálhatja azt is, hogy milyen ügyesnek kellett lennie egy inasnak, és mennyi mindenhez értett egy szobalány. Nem utolsósorban az is kiderül, hogy mi a csuda az a szecesszió.

15.00-16.00 Tárlatvezetés
A természet kapcsolódása a szecesszióba című tárlatvezetés A mi szecessziónk című kiállításban
Marosi Eszter művészettörténész vezetésével.

17.00-18.00 IDŐUTAZÁS A VILLÁBAN
A Mare Temporis századfordulót idéző történelmi karaktereinek kosztümös, időutazós sétái A mi szecessziónk című állandó kiállításban. A séták során különböző történelmi figurák mutatják be a századforduló életmódját és a szecessziós tárgyakat.

Képtárból öltözőszobát? Zsolnay helyére Rembrandtot?

Újabb időutazós tárlatvezetésre invitáljuk önöket a Ráth-villa szecessziós gyűjteményébe, amely a téli szünet után ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Ez remek alkalom Bajnóczy Károly műgyűjtő és felesége, Zita számára, hogy átrendezzék korábbi lakhelyüket. Biztosan a fogadószobában van a legjobb helye a női lábat formázó szivarvágónak? Hová kerüljön a párizsi világkiállításról hazahozott újabb bútor, ha már a lépcsőházban is festmények borítják a falakat? Tartsanak velünk, pillantsunk be együtt a boldog békeidők (időnként kevésbé békés) hétköznapjaiba, és lessünk be a kulisszák mögé, ahol talán még a háziúr titkos hobbijára is fény derül. A program a Mare Temporis együttműködésével valósul meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kicsiknek és nagyoknak. Játékos kedvűeknek és tudásszomjukat csillapítani vágyóknak. Csendes szemlélődőknek és azoknak is, akik nem félnek kérdezni. …

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …