2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Szenvedélyes, megindító operaélmény a Miskolci Szimfonikus Zenekarral

A zenekar bérletes sorozatában minden évben helyet kap egy koncertszerű operaelőadás: idén Puccini Pillangókiasszonya kerül sorra február 17-én, a Mesterbérlet sorozatban.

 

A történetet a komolyzene iránt kevésbé érdeklődők is ismerhetik, a Miss Saigon c. musicalt ugyanis Magyarországon is hatalmas sikerrel játszották a 90-es évek második felében. A tragikus sorsú, gyönyörű gésa története az odaadó, hűséges szerelem himnusza, amelynek izgalmas hátteréül szolgál a japán kultúra. Puccini zenéjét a legavatottabbak, az Operaház énekeseinek tolmácsolásában halljuk (főbb szerepekben: González Mónika, Fekete Attila, Kálmándi Mihály), az előadást Kovács János, az Operaház első karmestere vezényli.

 

2011. február 17. csütörtök 19 óra

Művészetek Háza

 

Puccini: Pillangókisasszony

 

Cso-cso-szán: González Mónika

Suzuki: Gémes Katalin

Pinkerton: Fekete Attila

Kate: Markovics Erika

Yamadori: Rezsnyák Róbert

Sharpless konzul: Kálmándi Mihály

Goro: Rozsos István

Bonzo: Molnár Zsolt

Császári biztos: Németh Gábor

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus

Cantus Agriensis

Vezényel: Kovács János

 

Kovács János

1951-ben született Budapesten. A főiskolai diploma (Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola) megszerzése után rögtön korrepetitori állást kap a Magyar Állami Operaházban, 1976-tól karmesterként szerződtetik. 1979-1981 között három nyáron át a Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei asszisztense. 1987-1990 között a Magyar Állami Operaház vezető karmestere. Rendszeresen fellép valamennyi jelentős magyar zenekar koncertkarmestereként. Első karmestere volt a Szlovén Filharmonikusoknak, 1992 óta a Tokiói Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, 1998 óta első vendégkarmestere. Számos európai városban fellépett vendégkarmesterként, az Operaház társulatával Berlinben és Londonban, a Nemzeti Filharmonikusokkal többek között Németországban és Brazíliában turnézott. 2001-tõl a Budapesti Filharmóniai Társaság első karmestere. 2003-ban és 2006/2007-es évadban megbízott főzeneigazgató. 2007 őszétől a Magyar Állami Operaház első karmestere. Liszt-, Kossuth- és Bartók-Pászthory-díjas, Érdemes Művész.

 

González Mónika

A kitűnő fiatal szoprán olasz és magyar állampolgár. Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett karvezetés, korrepetitor, ének-opera szakokon. Részt vett Geszty Sylvia, Joan Sutherland és Regina Resnik mesterkurzusain. A Toti dal Monte Nemzetközi Énekverseny, és a Conegliano Kamarazenei Énekverseny győztese, 1998-ban Fischer Annie ösztöndíjat kapott. Magyarországi fellépései mellett vendégszerepelt Angliában, Olaszországban, Németországban (R. Strauss: Capriccio – Olasz énekesnő – SWR Stuttgart, George Prétre vezényletével), Lengyelországban, Salzburgban és Prágában. 1998 óta az Operaház magánénekesnője.

Fekete Attila

 

Még főiskolásként debütált az Operaházban, 1998-ban, ahol a Bohéméletben Parpignolt énekelte. A fiatal magyar énekes-nemzedék egyik legjelentősebb képviselője 2005-ben debütált az Egyesült Államokban, Detroitban, ahol Puccini Bohéméletének Rodolfóját énekelte. 2006 tavaszán Torontóban is nagy sikerrel mutatkozott be Bellini Normájában, June Anderson partnereként. 2006 júniusában, New Yorkban, a Carnegie Hallban lépett fel Cherubini Medeájának koncertszerű előadásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek