2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Szabad a pálya Tokajban

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS – 2015

Már hagyománnyá vált, hogy a pályaválasztási időszakban, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya egy rendezvénysorozat keretében segíti elő a diákok helyes pályaválasztását.
Célunk a rendezvények megszervezésével, hogy felhívja a megye pályaválasztás előtt álló diákjai, a szülők, valamint a pedagógusok, segítő szakemberek figyelmét a helyes pályaorientáció, a szakképzés és a munkaerő-piac összhangjának jelentőségére.

A munkanélkülivé válás megelőzésének egyik fontos feltétele, ha az általános iskolások és a szakmával nem rendelkező középiskolások (szülők, pedagógusok) megismerik a munkaerő-piaci helyzetet, a hiányszakmákat és az oktatási, képzési lehetőségeket. Így nagyobb az esély arra, hogy olyan szakmát válasszanak, amely megélhetést biztosít számukra. Ezt hivatott elősegíteni többek között a pályaválasztási kiállítás is.

A munkaerő-piaci adatok arról tanúskodnak, hogy a megyében regisztrált 8 ezer 25 év alatti álláskereső 46%-a   szám szerint 3,7 ezer fiatal   legfeljebb általános iskolai végzettséggel vagy még azzal sem rendelkezik (540 fő, 7% 8 osztálynál kevesebbet végzett, 3164 fő, 39% elvégezte az általános iskola 8 osztályát).

A pályaválasztás előtt álló fiataloknak, és az őket segítő szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek két dologgal kell tisztában lenniük: egyrészt a fiatal céljaival, képességeivel, készségeivel, másrészt azzal, hogy mit kínál számukra a munkaerőpiac.

A munkaerőpiac szerkezeti változásai miatt megfontoltabb, megalapozottabb, körültekintőbb döntést kell hozni, hogy a fiatalok olyan szakmát tanuljanak, amelyre kereslet van, és amely emiatt biztosabb megélhetést jelent.
A 297/2015. (X.13.) Korm. rendelet alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozóan a 2016/2017-es tanévben a tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítések:
•    Ács
•    Édesipari termékgyártó
•    Épület- és szerkezetlakatos
•    Épületgépész technikus
•    Gazda
•    Gépgyártástechnológiai technikus
•    Gépi forgácsoló
•    Gyakorló ápoló
•    Gyártósori gépbeállító
•    Hegesztő    •    Ipari gépész
•    Kőműves és hidegburkoló
•    Mechatronikai technikus
•    Mezőgazdasági gépész
•    Női szabó
•    Szociális gondozó és ápoló
•    Szőlész-borász
•    Vájár
•    Vegyipari technikus
•    Villanyszerelő

E szakmák választását a szakiskolai ösztöndíj-rendszer is támogatja.

A szakképzés rendszere ez évben szervezeti és tartalmi változáson ment keresztül.
Megalakult a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, s irányításával megalakultak a Szakképzési Centrumok, megyénkben Miskolcon 12 intézményt, Szerencsen és Ózdon 5-5 intézményt összefogva. A centrumok célja a szakképző iskolai rendszer hatékonyabb és eredményesebb működése nagyobb szakmai és gazdálkodási önállósággal.

A „Pályaválasztási hónap” keretében a következő rendezvényeket, programokat kínálja/kínálta a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a szakmaválasztás, továbbtanulás előtt álló fiataloknak és szakembereknek:

•    Szakmai konferencia: A pályaválasztás elősegítése, a pályaorientáció jelentősége, a szakképzési intézményrendszer átalakulásának bemutatása céljából 2015. október 15-én konferenciát szervezett. A sikeres rendezvényen a megye valamennyi járásából összesen 120 fő (pedagógus, pályaorientációs szakember, a szakképzési centrumok, KLIK tankerületi vezető, stb.) vett részt.

•    Pályaválasztási Kiállítások:

o    2015. november 12-13–án (csütörtök-péntek) a Miskolci Generáli Arénában (3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 19)
o    2015. november 19-én (csütörtök) Tokajban, a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában (Tokaj, Bajcsy Zsilinszky u.18).
A pályaválasztási kiállításokon központi helyen, un. „szakmaszigeten” mutatják be az iskolák, a gyakorlati képzőhelyek és a gyakorlati képzést biztosító munkáltatók a hiány- és keresett szakmák vonatkozásában az adott foglalkozások sajátosságait, a jellemző tevékenységeket, munkaeszközöket gyakorlati bemutatók prezentálásával.
A kiállításon szülők, tanárok és leendő diákok találkozhatnak az oktatási és képző intézményekkel.
A miskolci kiállításon 87, kiállító vett részt, a kiállítást mintegy 9000 általános iskolás tanuló látogatta meg.

A tokaji kiállításon 43 kiállító vesz részt. A rendezvényen mintegy 1800-1900 fő részvételére számítunk, kérésre a vidéki iskolák utaztatását is megszerveztük.

A BOKIK és az Agrárkamara közreműködésével a hiány-és keresett szakmák képviselői (munkáltatók) gyakorlati bemutatókon adnak ízelítőt a szakmák jellemzőiről.

Bemutatásra kerülnek a duális képzés előnyei, melynek során a szakképzésben résztvevő fiatalok valós munkahelyi körülmények között, cégeknél sajátítják el a szükséges gyakorlati ismereteket.

•    Üzemlátogatások
Üzemlátogatások keretében lehetőség nyílik a pályaválasztás előtt álló végzős általános iskolásoknak arra, hogy az érdeklődésüknek megfelelő szakmát, szakmákat a gyakorlatban, munkáltatói környezetben is megismerhessék.

Az üzemlátogatások során ez évben terveink szerint a megye valamennyi járását érintően több mint 3800 gyereknek (112 általános iskolát érintően) 88 munkáltatónál mutatják be az őket leginkább érdeklő szakmát. Mintegy 78 szakma szerepel a kínálatban szinte valamennyi ágazatot érintően (pl.: autószerelő, karosszéria lakatos, gépi-forgácsoló, hegesztő, CNC esztergályos, esztergályos, bútorasztalos, épületasztalos, eladó, festő, fodrász, gépbeállító műszerész, grafikus, látványtervező, ápoló, gyógy-masszőr, , hentes, hideg és melegburkoló, kárpitos, kőműves, laboráns, lakatos, mentőápoló, mezőgazdasági gépkezelő, agrármérnök, nyomdász, orvos, pék, szakács, szociális ápoló- gondozó, tűzoltó, varrónő,  vegyész, vegyi-anyaggyártó, vendéglátó eladó, villanyszerelő, stb.)

•    Osztályfőnöki órák
Osztályfőnöki órákon a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak munkatársai prezentációs bemutatót tartanak az általános iskolák végzőseinek a pályaorientációról, a pályaválasztás jelentőségéről, bemutatják azokat a honlapokat, melyek segítségül szolgálnak számukra a megfelelő szakma, iskola kiválasztásában.

•    Rajz-és kisfilmpályázat
„Mesterségem címere, avagy mi leszek, ha nagy leszek” címmel rajzpályázat, valamint a középiskolás tanulók részére „Egy napom az iskolában” címmel kisfilmpályázat került kiírásra. A kisfilmben bemutatható a tanult szakma, vagy az érdeklődésnek, továbbtanulásnak irányt adó tantárgy, és az iskola élete.
Összesen 141 rajz és 4 film közül választotta ki a külső zsűri a legjobbakat, A miskolci pályaválasztási kiállításon 12 rajzot és egy kisfilmet díjaztak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek