2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Pécs, ahogy még sosem láttad: exkluzív programok a Régészet Napján!

Idegenvezetővel tett ingyenes sétán ismerhetjük meg a római kori Pécset, megnézhetjük a Cella Septichora Látogatóközpontban újonnan nyílt kiállítást és kifejezetten a Régészet Napja alkalmából egy napig látogatható a két cella trichora is. Június 18-20. között megelevenedik a múlt!

A Régészet Napja központi tematikája 2021-ben a „különleges helyek” címet kapta. Ebből az alkalomból június 19-én 17 órától ingyenes, exkluzív idegenvezetésen ismerhetnek meg különleges, máskor nem látogatható helyszíneket az érdeklődők.

Ennek során felfedezhetik az ókeresztény temető területén előkerült két cella trichora épületet. A korábban, a 20. század első felében feltárt sírépítmény a Püspöki Palota épülete és a Székesegyház délnyugati tornya között helyezkedik el, amely most kivételesen a Régészet Napja alkalmából látogatható Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régészének vezetésével. A program ingyenes, de regisztrálni szükséges az info@pecsorokseg.hu címen.

„Séta a római kori Pécs (Sopianae) nyomában” címmel június 20-án 17 órától rendhagyó, ingyenes sétán vehetnek részt az érdeklődők. Ennek során az egykori római kori város és vonáskörzetéhez tartozó fontosabb épületek helyét kereshetik fel idegenvezető segítségével. A korabeli város felfedezésében a régészeti kutatások, fennmaradt feliratok és az ezekre alapozott történetek mellett segítséget nyújt majd a résztvevők számára az okostelefon, amit érdemes lesz elhozni. A készülék segítségével azonosíthatóvá válnak az egykori római kori épületek helyszínei, valamint az épületek 360 fokban forgatható 3D-rekonstrukciói. A program ingyenes, de regisztrálni szükséges az info@pecsorokseg.hu címen.

Májusban Sopianae lakóinak személyes tárgyaival és a város egykori lakójának földi maradványával bővült a Cella Septichora Látogatóközpont. Az új kiállítást június 18-án 16 órától idegenvezető segítségével is megismerhetjük az „Amiről a sírok mesélnek…” című tárlatvezetésen.

Az érvényes rendelkezések szerint beltéri helyszíneink védettségi igazolvánnyal látogathatók. A „Séta a római kori Pécs (Sopianae) nyomában” című kültéri programon igazolvány nélkül is részt lehet venni.

Részletek: https://www.pecsorokseg.hu/programok/a-regeszet-napjai-2021

ZsÖK programajánló június 21–28.

Együtt és külön
Dragomán György író és Szabó T. Anna költő közös előadói estje
Időpont: június 22. 18.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza
Egy pár, közel harminc év.
Együtt körülbelül huszonöt könyv, na és persze színdarabok meg sok-sok műfordítás. Két filmes cameoszerep.
Utazások ketten és külön, fejben és a nagyvilágban.
Két dudás, két gyerek, egy csárda.
Vajon hogy férnek meg együtt, hogy osztják el, meg, be, ki, szét?
Vannak-e trükkjeik? Tippjeik? Na és receptjeik?
Szópárbaj, anekdoták, felolvasás!
https://www.pmh.hu/programok/egyutt-es-kulon-dragoman-gyorgy-iro-es-szabo-t.-anna-kolto-kozos-eloadoi-estje

Pirogránit esték: Juhos együttes
Időpont: június 24. 21.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – Pirogránit udvar
A Juhos Együttes a 2006-ban alakult. Az elmúlt 15 évben gyűjtésekből, archív felvételekből és a magyarországi moldvai népzenészek jeles alakjaitól tanulva igyekeztek elmélyülni a moldvai népzene és néptánc hagyományaiban. Rendszeres táncházat alapítottak Kaposváron, és rengeteget jártak Dél-Dunántúlon és tágabb Magyarországon zenélni, pár éve pedig ők képviselték Magyarországot egy Izsevszkben tartott finn-ugor találkozón. Az együttes sokszor szerepelt népzenei válogatás lemezeken, első önálló lemezüket 2015-ben adták ki.
https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/pirogranit-estek-juhos-egyuttes

Pirogránit Esték: Lázár Tesók, boebeck
Időpont: június 25. 21.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – Pirogránit udvar
Dupla koncert a Pirogránit udvaron!
A Lázár tesók „Hullámtörés” című nagylemezének első élő bemutatója Pécsen, nagyzenekaros felállásban!
Az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismert testvérpár duója 1992-ben alakult, amikor Domokos után három évvel Ágoston is világra jött. Akkor még nem sejtették, hogy később Lázár tesók néven fognak együtt színpadra állni. Melankolikus, akusztikus, minimál hangszerelésű dalaikból 2020 őszén jelent meg első nagylemezük Hullámtörés címmel, amelynek ez lesz az első élő, kézzel is tapintható lemezbemutató koncertje. Intim, családias, tesós hangulatú est lesz.
A boebeck művésznéven alkotó Andl-Beck Boróka pécsi dalszerző-énekes. Egyedi hangvételű dalai 2021-ben debütálnak első, bemutatkozó kislemezén. Az elmúlt évek alkotói munkája mellett több alkalommal koncertezett már rangos könnyűzenei eseményeken, többek között az Ördögkatlan Fesztiválon, és a Budapest Music Center Leonard Cohen emléknapján is.
Boebeck első EP-je Pécsen, a Pirogránit esték eseményén debütál élőben.
https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/pirogranit-estek-lazar-tesok-boebeck

Hild Kultudvar: Tanac Táncház
Időpont: június 25. 19.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Hild udvar
A Tanac táncházban a magyarországi horvátok hagyományos táncait lehet táncolni.
https://www.pmh.hu/programok/hild-kultudvar-tanac-tanchaz

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…

További cikkek