2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Orvosi esetek az irodalomban

Dr. Felszeghi Sára orvos, egyetemi docens Kór-képek – A betegség mint poétikai eszköz a magyar irodalomban címmel tart előadást december 14-én, csütörtökön délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.).
Dr. Felszeghi Sára orvost, a Miskolci Egyetem oktatóját régóta foglalkoztatja az irodalom és az orvostudomány kapcsolata, az irodalmi művekben megjelenő kórképek hitelessége. PhD-dolgozatát is ebben a témakörben – A betegség mint poétikai eszköz a magyar irodalomban címmel – írta. Szabó Lőrinc kórtörténetét is részletesen tanulmányozta, ennek köszönhetően bekapcsolódott a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán alakult Szabó Lőrinc Kutatóközpont munkájába. Kór-képek – A betegség mint poétikai eszköz a modern magyar irodalomban című könyve 2005-ben a Nap-Kút Kiadónál jelent meg. Az „Álommá zsongul a tücsökzene” – Szabó Lőrinc betegségei című munkája 2005-ben a Szabó Lőrinc Füzetek 7. darabjaként látott napvilágot.
Dr. Felszeghi Sára az orvostudományi, egészségügyi szakcikkek mellett tanulmányt írt, különböző konferenciákon előadást tartott Németh László hipertónianaplójáról, az Irgalom című regény lélektani hitelességéről, a Jókai Mór műveiben megjelenő betegségekről, Fejes Endre Rozsdatemető című regényében megmutatkozó kóros kortünetekről, és orvosi szempontból elemezte Dsida Jenő verseit is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozói, gyermekei és az egész család számára ismét megszervezik a JUNIÁLIS…

További cikkek