2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Népi Hagyományos Télűzés a Cinkotai Tájházban

Elbúcsúztatják a telet a XVI. Kerületi Tájházban, a hagyományőrző események minden évben nagy sikernek örvendenek. Február 26-án, a 14-18 óráig tartó rendezvényre a szervezők a családok apraját-nagyját várják, mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódást. Az óriási kiszebáb elkészítésében gyermek és felnőtt is részt vehet, melyre mindenki rátűzheti búját, bánatát. A kicsik és nagyok húsz fajta népi játék közül válogathatnak, melyet menetlevéllel teljesítenek, és minden résztvevő kézműves érmet kap. Körhinta és a busó kolompjának megszólaltatása is színesíti a családi napot.

A népi hagyomány szerint a telet kiszebáb égetésével űzik. Ez a téltemető népszokás igen kedvelt volt a falusi népek körében. A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. Ilyenkor a gyermekek kiszebábut készítenek, és zajt keltve télűző rigmusokat kiabálva űzik el a telet. (Kisz, kisze haj! Elűzzük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj!) A kisze általában menyecskének öltöztetett szalmabáb, melyre az előző év őszén, illetve idén farsangkor férjhez ment lányok által felajánlott ruhadarabok kerültek. Egyes tájegységeken rongyos ruhába öltöztetett vén banya.

A bábu a tél, a böjt, a betegség megtestesítője, melyektől el kell búcsúzni, hogy a helyébe léphessen a tavasz, az egészség és a jólét. A kiszebábukra gondűző cédulákat tűznek fel, majd bedobják a tűzbe. A papírok tartalmazzák azokat a dolgokat, amiktől meg szeretnének szabadulni az emberek. A tűz elhamvadásáig tavaszköszöntő versikéket és dalokat énekelnek. A gyerekek kört alakítva tavaszváró dalokat, mondókákat-verseket mondanak, és nézik, hogy lesz vége a télnek és a betegségnek, és hogyan jön a jó idő. Ezzel a népszokással varázsolják be a tavaszt, s kívánják, hogy mindnyájan jó egészségnek örvendhessünk ezekben a nehéz időkben!

Cím: XVI. Kerület, Cinkota, Batthyány Ilona utca 16.

Programok:

12:00-17:00:

Óriás kiszebáb készítése, 20 fajta népi játék, körhinta, busó kolompjának megszólaltatása

17:00-18.00:

A Boglárka Hagyományőrző Egyesület megbízásából Falusi-Tóth Tünde népdalcsokrot ad elő.

– Szatmáry Kristóf, országgyűlési képviselő és Kovács Péter, XVI. kerület polgármester beszédet mond.

Kiszebáb égetés körtánccal és énekléssel.

 

További információ: https://www.facebook.com/helytortenet16

https://www.helytortenet16.hu/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozói, gyermekei és az egész család számára ismét megszervezik a JUNIÁLIS…

További cikkek