2023. 06. 10. szombat

Margit, Gréta
1 EUR 369 HUF
1 GBP 430 HUF

A lélek muzsikája:

Lajkó Félix és Balázs János koncertje a Kodály Központban

 

Közel telt házzal indultak el újra a koncertek a pécsi Kodály Központban, Dés László hétfői sikere után jövő héten két páratlan muzsikus áll színpadra: Lajkó Félix hegedűművész és Balázs János zongoraművész közös koncertjén nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallam – csak a lélek muzsikál abban a percben, amikor megtörténik a csoda, az improvizáció. A koncert a Cziffra György-emlékév keretében kerül megrendezésre.

 

Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész improvizációival és világzenéjével, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a klasszikus zenével lopta be magát a publikum szívébe. A két művészt jól ismeri a közönség, saját stílusukban mindketten kimagasló eredményeket értek el.

De mit idéz elő két erős egyéniségű zenész közös játéka? A zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok – csak a lélek muzsikál abban a percben, amikor megtörténik a csoda, az improvizálás. Mindehhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés, egymás zenei gondolatának kitalálása és a nemes értelemben vett játék – a hangokkal és a zenei hagyományokból táplálkozó témákkal, az egymás iránti tisztelet és mély megértés jegyében. Két rendkívüli zenész ad találkozót egymásnak, találkozásuk pedig mindig új és mindig feledhetetlen.

Mindkettejük szellemiségéhez hozzátartozik a határok feszegetése, csakúgy, mint az idén ünnepelt Cziffra György művészetéhez. Erről a szabadságról szól az improvizáció művészete, amikor az előadó belső érzelmei hangokká formálódnak, a szívtől, az agytól eljut az ujjakig, az ujjaktól a hangszerig. A rögtönzésben a játékos önmagából fakadóan válik különlegessé, egyedivé, soha nem másolhatóvá: hiszen azonos azzal, amit játszik. A közös improvizációban megszűnnek a kiosztott szerepek, csak a zene marad.

Ahogy Balázs János fogalmaz: „Amikor muzsikusok improvizálnak együtt, akkor a zenét szolgálják: azt a pillanatot keresik, amikor a harmónia megszületik. Ezek a találkozások a legszebb momentumok, mert nem a párhuzamokban rejlik a valódi közösségi élmény. Ebben az »örömzenélésben« senki nem kísér senkit, ez a zene színtiszta szolgálata; a zene mámora és szabadsága, ilyenkor egymásért játszunk.”

A Cziffra György-Emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész. A sorozat további eseményeit keresse a cziffra100.com oldalon. Az esemény támogatója a Miniszerelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A koncert védettségi igazolvánnyal és személyazonosságot igazoló fényképes okmánnyal látogatható. 18 év alattiak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében léphetnek be.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

3+1 tuti program apák napjára
Az apák napja egy Amerikából eredeztethető ünnep, amelyet minden évben június harmadik vasárnapján, azaz idén 18-án ünneplünk. A különleges alkalom eg…