2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Múzeumi programok

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria programja
2015. március 2-7.
* Március 3., kedd, 16 óra – „Pannon-tenger Múzeum” (Miskolc, Görgey A. u. 28.)
KÉT KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA:
VARIÁCIÓK HAT LÁBRA – TALÁLKOZÁS A ROVAROKKAL
A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása

KÉT ARC – EGY VILÁG
Bognár Péter és Bodolai Márton természetfotó kiállítása
A Magyar Természettudományi Múzeum Variációk hat lábra – Találkozás a rovarokkal című vándorkiállításában a látogatók a rovarok mindennapjaival ismerkedhetnek meg. A tárlat a különféle rovarcsoportok képviselőit nem csupán rovardobozokban, de hatalmas rovar-makettek formájában is bemutatja. A kicsik számára az ismeretszerzést szemléletes tablók és játékok teszik még élvezetesebbé. A különböző csáptípusok felpróbálásával egy időre akár mi magunk is rovarokká válhatunk!
A konferenciaterem galériáján a szemgyönyörködtető látványé a főszerep: a Két arc – Egy világ címet viselő kiállításban a Miskolci Fotóklub két tagjának természetfotói kapnak helyet. Bodolai Márton és Bognár Péter képei más-más nézőpontból mutatják be számunkra az élővilág csodáit.
(Variációk hat lábra – Találkozás a rovarokkal április 30-ig, Két arc – Egy világ március 31-ig)

* Március 3., kedd 17 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
GONDOLATTÁROGATÓ
Előadássorozat a GONDOLATMENET című kiállításhoz III.
Téma: Hagyomány és népviselet – A matyók viselete a 19-20. században
Előadó: Viszóczky Ilona etnográfus
A 21. század embere számára nagyon sokrétű viszonyulást jelent saját hagyományainak megélése. Milyen gondolatokkal fordulhatunk az előttünk élő generációk hétköznapi és ünnepi világához? Hogyan fejezték ki identitásukat az egyes néprajzi tájak és etnikai csoportok, a magyar falusi paraszti közösségek? Milyen jelrendszer tárul fel számunkra a mezőkövesdi matyó népviseletben, ha felfejtjük titkait? A régi fotográfiákon megjelenített egykor élt emberek milyen titkokat árulhatnak el számunkra ismeretlenül is életükről? Ezekre az izgalmas kérdésekre kereshetjük a választ a múzeumi program során a résztvevő érdeklődőkkel a matyó hagyományos népviselet 19-20. századi történetének, változásának vizsgálata során.

* Március 4., szerda 17 óra – Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)
MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM 2013/2015 – Miskolc művészeti élete 1867-2014
Téma: Színházi élet Miskolcon  1973-1989 között
Előadó: Gyarmati Béla színháztörténész
A negyedik szemeszterben – Miskolc művészeti élete IV. (1960-1989) – a felkért előadók kéthetenként a hatvanas évektől a rendszerváltozásig tartó időszakot idézik meg, a város művészeti életének változó és változatlan jellemzőiről beszélnek egyéni kutatói, alkotói, művelődés,- és művészetszervezői munkásságukból merített tudásukra építve.
A sorozat szerkesztője és az estek házigazdája: Kákóczki András művészettörténész

* Március 5., csütörtök 17 óra – Színészmúzeum (Miskolc, Déryné u. 3.)
SZÍNÉSZKATONÁK, FOGOLYPRIMADONNÁK
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállításának megnyitója
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet március elején Miskolcra érkező vándorkiállítása a színháztörténet egy kevéssé ismert, de annál izgalmasabb fejezetét idézi fel. A Színészkatonák, fogolyprimadonnák című tárlat a háború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatja be. A kiállítás fotóanyaga színházi és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes. A fogolyszínházak működését, színészeit és „színésznőit” bemutató dokumentumok jól tükrözik a magyar hadifoglyok küzdő-képességének, találékonyságának, életszeretetének legyőzhetetlenségét. Azokról a színészekről sem feledkezik meg a kiállítás, akik katonaként szolgálták a hazát vagy a hátországban maradva jótékonysági akciókban való aktív részvétellel vették ki részüket a „nagy háborúból”.
A kiállítás létrejöttét a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatta.
(Április 24-ig)

* Március 6., péntek 17 óra – Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)
FIATAL TEHETSÉGEK FÓRUMA
A sorozatban ifjú zenészek mutatkoznak be: Bakos Júlia – zongora és Barba Violetta – fuvola
Házigazda: Csabay Csilla

* Március 6., péntek 17 óra – HOM Kiállítási Épület (Miskolc, Papszer 1.)
SZEMERE-SZALON
Téma: Bútorművészet és lakberendezés Szemere Bertalan korában
Előadó: Dr. Rostás Péter művészettörténész, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese
A közel két éve működő Szemere-szalon történeti, irodalom-, művészet- és művelődéstörténeti előadásokkal mutatja be Szemere Bertalan korát az „Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai” című állandó kiállításra építve.

* Március 7-8., szombat-vasárnap – Miskolci Egyetem (Miskolc-Egyetemváros)
XXXIII. MISKOLCI NEMZETKÖZI ÁSVÁNYFESZTIVÁL
Ásványok, drágakövek, ékszerek és ősmaradványok a Föld minden részéről, 300 asztalon
Nyitva tartás: szombaton 10-19, vasárnap 9-16 óra között.
A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának oktatói és hallgatói, valamint a Herman Ottó Múzeum szakemberei összefogva amatőr ásványgyűjtőkkel immáron 33. alkalommal szervezik meg a rendezvényt. Széles nemzetközi részvétel és érdeklődés mellett teszik ezt annak érdekében, hogy minden látogató számára feltáruljon az ásványok, drágakövek és kőzetek természet alkotta csodálatos világa. Az ásványfesztivál egyszerre jelent így nem csupán esztétikai élményt, hanem új ismeretek megszerzésének lehetőségét is.
A fesztivál programja és részletes információk a csatolt mellékletben olvashatók!
(Az Ásványfesztivál két napján, a fesztiválon megváltott belépőjegy bemutatásával a „Pannon-tenger Múzeum” kiállításai kedvezményes, 450 Ft-os áron tekinthetők meg! A kiállítások a szokott múzeumi nyitvatartási időben látogathatók, 10-től 18 óráig).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…