2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Miskolci Galéria: Tárlat-túra, Költői est, Múzsák kertje, Irodalmi fonó, Tehetségnap

Miskolci Galéria: Tárlat-túra, Költői est, Múzsák kertje, Irodalmi fonó, Tehetségnap

2014. április 25. péntek, 17.00 óra – Feledy-ház
VENDÉGSÉGBEN A MÚZSÁK KERTJÉBEN

60 ÉVES LENNE A MISKOLCI RÁDIÓ – Jakab Mária beszélget vendégeivel

A rádiótörténeti fotókiállítást Hajnal József újságíró ajánlja a vendégek figyelmébe

 

***

 

2014. április 29. kedd, 16.00 óra – Színészmúzeum

TEHETSÉGEK NAPJA A SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

 

A Tehetség napján a Miskolci Galéria, a Spanyolnátha és az INTRO Tehetségpont által közzétett felhívásban a valamely művészeti ágban jeleskedő kis vagy nagydiákok számára bemutatkozási, fellépési lehetőséget kínáltunk a Színészmúzeum pódium színpadán. Az egy hónapon át tartó rendezvénysorozat célja az volt, hogy az iskolai közösség kereteiből kilépve mutathassák meg magukat a gyermekek. A legjobb produkciókat most a Színészmúzeum közönsége is megtekintheti.

 

PROGRAM

Mese, mese, meskete (Előadják a Tündér lányok: Bodnár Imola és Robb Horkay Júlia. Felkészítő tanár: B. Sándor Renáta); Hupikékek és a répa (Előadják a Bársony-Hunyadi Általános Iskola 5.b osztály drámacsoport tanulói:Tóth Tamara, Toronyi Bence, Demeter László, Lovász Lilla, Zsiga Vivien,  Lövész Huba, Aleva Alex, Bártfai Dalma, Gáspár Lili, Joó Barbara, Kozák Tamás, Poczkodi Tamás, Valóczki Vivien. Felkészítő tanárok: Fekete Tünde, Molnárné Kiss Éva);

Költői verseny – Lázár Ervin mesejátéka (Előadják a Bársony-Hunyadi Általános Iskola 4.b osztály drámacsoport tanulói: Tresánszki Flóra, Dékány Blank, Szűcs Orsolya, Pintér Pongrác, Balogh Boglárka, Bátor Virág, Hubert Gyöngyi, Matisz Virág, Szabó Alex, Juhász Bianka. Felkészítő tanár: Héring Mónika)

 

***

 

2014. április 29. kedd, 17.00 óra – Feledy-ház

MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM  – Képzőművészeti élet Miskolcon a két világháború között – II.

SZALAY LAJOS ÉS MISKOLC

Előadó: Sümegi György művészettörténész

Sorozatszerkesztő és házigazda: Kákóczki András művészettörténész

 

***

 

2014. május 6. kedd, 17 óra – Rákóczi-ház

SZÖRNYŰ IDŐ — JÁRÁSJELENTÉS

(Vers, zene, nóta, tánc)

Galkó Balázs és Szkárosi Endre költői estje

TízEst – a tízéves Spanyolnátha művészeti folyóirat rendezvénye

Az est a magyar költészet klasszikus darabjait a ma igazságaként és kihívásaként szólaltatja meg, kiegészülve a közülünk nemrég távozott, vagy épp még jelenlévő, de máris klasszikus magyar költők (Balaskó Jenő, Orbán Ottó, Páskándi Géza, illetve Kányádi Sándor) verseivel. A két előadó, a jól ismert, tapasztalt versmondó-színész Galkó Balázs és a költőként-előadóként egyaránt ismert Szkárosi Endre nemcsak egymással vitázva, hanem mintegy a közönséggel is párbeszédben keltik életre a nagy magyar költészet megrázó nyelvi és szellemi erejét.

***

 

2014. május 9. péntek, 16.30 óra – Feledy-ház

IRODALMI FONÓ  – Ladányi József és Utassy József

Szerkeszti: Fecske Csaba

 

***

2014. május 10. szombat 13.00 óra – Színészmúzeum és Rákóczi-ház

TÍZESET – tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat

TÁRLAT-TÚRA –  Last minute akció!

 

Az idei első túrán is izgalmas kiállítások és remek hangulat várja a túrázókat. A Színészmúzeumban található Teátrum Pincehely Galériából indul a túra, ahol Láng Eszter Lenyomat a nyárról c. tárlatát a művész ajánlja a túrázók figyelmébe.

Ezután elindulunk a Rákóczi-házba, hogy a last minute akció keretében még megtekinthessük, illetve újranézhessük az utolsó kiállítási napjához érkezett Tízeset c. sorozatot. 2014. május 10-én utoljára tekinthető meg a tízéves Spanyolnáthát köszöntő kiállítás-sorozat.

A Mi a bibi c. kiállítást bemutatja Vass Tibor, József Attila-díjas költő, a Spanyolnátha főszerkesztője. A spanyolnátha járvány miskolci történetét feldolgozó Kassák túlélte, Kaffka nem c. tárlatot Üveges Tamás író, kurátor ismerteti. A R_emarque 1914-2014 – WW1 – V. Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennáléban a közönséget kalauzolja Láng Eszter festőművész, művészeti író, a tárlat kurátora. Tízeset Piknik!

A megfáradt túrázókat finom elemózsia és frissítő várja a Rákóczi-ház udvarán. A túrán a részvétel ingyenes! Indulás a Színészmúzeumból!

 

***

 

2014. május 10. szombat 15.00 óra – Rákóczi-ház

KRÉTA – A XII. Miskolci Művésztelep kiállítása

Megnyitja: Zsikla Mónika művészettörténész

2002 óta a nyári Miskolci Művésztelepek mindegyike egy adott téma, egy hívó szó köré szerveződik (Közös nevező, Közterület, Íráskép, Mozgókép, Diszkréció, Név nélkül, Objekt, Projekt, Hang). Ez teszi lehetővé a művésztelep zárásaként megrendezett tematikus kiállításokat, valamint az adott témáról való közös gondolkozást, eszmecserét, sok esetben közös alkotások létrehozását a két hét alatt. A hasonló gondolkodásmód, a hasonló művészeti kérdések megvitatása egy jól működő, alkotó közösség aktív és színvonalas munkáját eredményezi.

 

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és kiállítóhelyei: a Színészmúzeum, a Feledy-ház és a Petró-ház 2014. május 1-jén zárva tartanak.

 

Tekintse meg kiállításainkat, böngéssze oldalainkat, keressen minket a közösségi oldalakon!

 

www.miskolcigaleria.hu

www.hermuz.hu

www.muzsakkertjemiskolc.hu

Facebook/Herman Ottó Múzeum

Facebook/Miskolci Galéria

Facebook/Nagy Kunszt

Facebook/Színészmúzeum

www.spanyolnatha.hu

www.introtehetsegpont.blogspot.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…