2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Március a Miskolci Nemzeti Színházban

Március a Miskolci Nemzeti SzínházbanMárciusban jóformán nem múlik el hét bemutató nélkül. Ebben a hónapban négy premierrel várja közönségét a Miskolci Nemzeti Színház.

Az Apácák című bájos és vidám musical első előadása március 5-én lesz 19 órakor a Kamaraszínházban. Rendezője Szirtes Gábor, akinek már első „nagy” rendezése, a Botrány az operában is díjazott lett. Paolo Magelli rendezésében kerül színre Barta Lajos: Szerelem című műve a Nagyszínházban március 12-én, a szerelem.hu pedig egy nappal később, 13-án a Csarnokban. A Kassai Állami Színházzal közösen létrehozott előadás, Nino D’Introna – Giacomo Ravicchio műve, a Robinson & Crusoe premierje március 27-én, a Színházi Világnapon lesz Kassán. A miskolciak az előbemutatón, március 26-án a Játékszínben tekinthetik meg a szlovák rendező és dramaturg, egy magyar és egy szlovák színész valamint egy magyar díszlet-és jelmeztervező által megalkotott előadást.

BEMUTATÓK

Barta Lajos:
SZERELEM
színmű

Vidéki magyar kisváros üdülőnegyede, 1913. Itt lakik a Szalay család három eladósorba került lánnyal, de férjet találni egyáltalán nem könnyű. Nelli lassan vénlány korba lép, Lujza szerelme, Biky fűszeres fia költő, és Pestre készül, Böske udvarlója, a katonatiszt pedig nem vehet el szegény polgárlányt, különben nem örököl semmit vagyonos nénjétől. Egyetlen valamire való férfi lakik a közelben, az is beteges, hipochonder és unalmas, mégis mind a három lány meg akarja szerezni…
Szereplők: Bősze György, Takács Katalin Érdemes művész, Bodor Németi Gyöngyi, Fabók Mariann, Pataki Szilvia, Hunyadkürti István Jászai-díjas, Fandl Ferenc, Chajnóczki Balázs, Harsányi Attila, Kerekes Valéria, Garami Mónika
Rendező: Paolo Magelli
Bemutató: 2010. március 12. 19 óra • Nagyszínház

Dan Goggin:
APÁCÁK
musical

Afrikában, a lepratelepen gombamérgezés következtében meghal a Máriavölgyi Apácarend nagy része. A néhány életben maradt nővér tisztességben el akarja temetni a társait, de nincs elég pénzük, négy lány holtteste a mélyhűtőben marad. Hogy összegyűjtsék a temetéshez szükséges összeget, jótékonysági műsort szerveznek a helyi gimnázium tornatermébe. A vidám dalokból és szellemesen megírt jelenetekből álló gálaest alatt lassan megismerjük a szereplőket, és kiderül, hogy mindegyik lány igazi egyéniség.
Szereplők: Seres Ildikó, Varga Andrea, Jancsó Dóra, Simonfi Adrienn, Pap Lívia
Rendező: Szirtes Gábor Jászai-díjas
Bemutató: 2010. március 5. 19 óra • Kamaraszínház

SZERELEM.HU

Ez az előadás nemcsak a miskolci társulat, de a rendező és valamennyi közreműködő számára is merőben szokatlan kísérlet lesz, akárcsak 2005-ben. Az új projekt témája örök, de napjainkban különösen aktuális. A másság, a befogadás, a tolerancia, a diszkrimináció és a szerelem. Ezt a témát járja körül három fiatal magyarajkú író segítségével Paolo Magelli, Arturo Annecchino zeneszerző, és a miskolci társulat.
Rendező: Paolo Magelli

Bemutató: 2010. március 13. 19 óra • Csarnok

Nino D’Introna – Giacomo Ravicchio:
ROBINSON & CRUSOE
A Miskolci Nemzeti Színház és a Kassai Állami Színház közös produkciója

A Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös pályázatának eredményeként egy valódi koprodukció jöhet létre szlovák és magyar szereplők, szlovák rendező és dramaturg közreműködésével. Az előadást 6-6 alkalommal láthatja majd a kassai és a miskolci közönség. Nino D’Introna – Giacomo Ravicchio Robinson & Crusoe című műve a nyelvi különbségek ellenére és azzal együtt kialakuló együttműködés és barátság története.
Az előadás az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.
Szereplők: Molnár Sándor Tamás, Michal Soltész
Rendező: Štefan Korenči
Előbemutató: 2010. március 26. 19 óra • Miskolci Nemzeti Színház, Játékszín
Bemutató: 2010. március 27. 19 óra • Kassai Állami Színház

SZEMÉLYES VALÓSÁGUNK
PÁRKAPCSOLATI KURZUS – A PÁRKAPCSOLATOK VÁLSÁGAI ÉS MEGOLDÁSUK LEHETŐSÉGEI
Vendégünk: Prof. Popper Péter pszichológus

Párkapcsolati kurzusunk a párkapcsolatok rejtelmeiről és buktatóiról ad áttekintést majd több témában is. (Vele vagy nélküle, Szeretők, féltékenység, bizalomvesztés…)
Kurzusunk második részének kérdései, amelyekre Popper Péter megpróbál választ adni: Meddig közös az út? Magány vagy családi pokol? És a gyerek? Kié a felelősség?
2010. március 22. 18 óra • Kamaraszínház

ÉSZAK-FOK SOROZAT
MŰSORON KÍVÜL Balázs Zoltánnal és Bujdos Attilával

A Műsoron kívül című sorozat a haladó magyar színház fontos alkotóit mutatja be. A következő vendég Balázs Zoltán, a Maladype nevű társulat alapítója és rendezője, akivel a Csarnok-Műhelyházban beszélget Bujdos Attila újságíró, a Műsoron kívül szerkesztője. Balázs Zoltán a mai magyar színház egyik legkülönlegesebb, a színházi találkozások lényegét kereső alkotója.
2010. március 26. 19 óra • Csarnok-Műhelyház

PARTNERSÉGET ÉPÍTÜNK
Adriana Krúpova:
ISMERKEDÉS
A Kassai Állami Színház vendégjátéka

A kassai írónő hősnője társkereső irodát nyit. Sok magányos nő keresi fel az irodát, akik a jövendőbeli társ reményében bőven hozzák is a bevételt. Ám ez a biznisznek csak az egyik fele. A probléma az, hogy kivel kellene őket összehozni? Ugyanis nincsenek alkalmas férfiak. A cégvezető üzleti megfontolásokból és jobb híján úgy dönt, hogy az ismerkedni vágyó hölgyeknek csaliként odadobja az egyetlen kéznél levő férfit – a saját férjét.
Az előadás a miskolci teátrumban a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.
Rendező: Štefan Korenči
2010. március 13. 15 és 19 óra • Kamaraszínház

SZÍNHÁZI VILÁGNAP A MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

A párizsi Nemzetek Színházának évadnyitója 1952. március 27-én volt. 1962 óta világszerte ennek a napnak az emlékére tartjuk meg a Színházi világnapot. A Miskolci Nemzeti Színház ebben az évadban is változatos programokkal készül az ünnepre. Újra megrendezzük a tavalyi év sikeres Most mutasd meg! című játékos improvizációját művészeinkkel: Fandl Ferenccel, Vida Péterrel, Lukács Gáborral, Fabók Mariannal és Pap Líviával. Emellett beszélgetésekre, nyílt táncpróbára és színházbejárásra is várjuk a színházszerető közönséget. Programjainkról honlapunkon és a jegyirodában kaphatnak bővebb felvilágosítást.
2010. március 26. és 27. • Miskolci Nemzeti Színház

VENDÉGJÁTÉKOK
BOTRÁNY AZ OPERÁBAN
A Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka Tiszaújvárosban

Társulatunk visszatérő vendége a Tiszaújvárosi Derkovits Gyula Művelődési Központnak, ahol legutóbb a Leánder és Lenszirom című mesejáték volt látható. Márciusban a „Tiszaújváros Jövőjéért” Alapítvány jóvoltából Dottore-díjas bohózatunk, a Botrány az operában látható Tiszaújvárosban.

2010. március 27. 19 óra • Tiszaújvárosi Derkovits Gyula Művelődési Központ

A HALHATATLANSÁG ORSZÁGA
népmese bábokkal

A kétévente megrendezésre kerülő egri V. Monodráma Fesztiválra kapott meghívást Fabók Mariann bábelőadása, A halhatatlanság országa. A bájos előadás méltán került a fesztivál műsorára, hiszen a miskolci színházban már több alkalommal nagy sikerrel került színre gyerek és felnőttek örömére.
2010. március 28. 11 óra • V. Monodráma Fesztivál, Eger

EGY ÓRA VERSEK KÖZÖTT
Művészeink társaságában

Színházunk művészei által immár évek óta nagy sikerrel vezetett Egy óra versek között sorozatban klasszikus és kortárs költők versei adnak alkalmat elmélyülésre és szusszanásnyi megállásra, vidámságra és elgondolkodásra. Lukács Gábor színművész szeretettel várja Önöket a Játékszínbe, hogy együtt tölthessenek egy órát versek között.
2010. március 4. és 18. 17 óra • Játékszín

MŰSORON

Lehár Ferenc:
A MOSOLY ORSZÁGA
operett

„Ki vagyunk éhezve a szép és igaz mesékre, mert annyi sok szörnyűséggel, hazugsággal, nem szép és nem igaz mesével traktálnak bennünket. A mosoly országa kapcsán lehetne persze a kultúrák közötti különbségről, a toleranciáról, a másság elfogadásáról is beszélni, de nem teszem, mert semmiképpen sem szeretnék az aktualizálás hibájába esni, egy operett elsődleges célja mégiscsak a gyönyörködtetés.” (részlet a rendezővel készült interjúból)
Rendező: Halasi Imre Jászai-díjas

Wolfgang Amadeus Mozart:
COSÌ FAN TUTTE / MIND ÍGY CSINÁLJÁK
opera

Don Alfonso, a filozófus biliárdozás közben fogadást köt két barátjával, Ferrandóval és Guglielmóval, hogy az ő menyasszonyaik sem hűségesebbek, mint a többi nő. Agyafúrt tervet eszelnek ki: azt mondják a lányoknak, hogy háborúba mennek. De valójában otthon maradnak, és álruhában mindkettő a másik kedvesének teszi a szépet. A lányok persze nem sejtenek semmit, és beleszeretnek az álruhás csábítókba.
Az előadás olasz nyelven hangzik el, magyar felirattal.
Rendező: Ernö Weil

Fenyő M – Novai G. – Böhm Gy. – Korcsmáros Gy.:
HOTEL MENTHOL
musical

„Bizonyos szempontból számomra is nosztalgikus ez az előadás, mert olyan emlékeket mozgat meg, amelyek a valóságban már a múlthoz tartoznak. (…) Jutalom benne lenni, hiszen Fenyő Miklósnak és a rock and rollnak nem kell hírverés, mindenki tudja, hogy miről van szó. Nekem pedig a színpadon jó éreznem azt, hogy a közönség fokozottabban figyel.” (részlet a Chajnóczki Balázzsal készült interjúból)
Rendező: Halasi Imre Jászai-díjas

Arthur Miller:
KÖZJÁTÉK VICHYBEN
színmű

Nácik által megszállt Franciaország, 1942. Sorra érkeznek a foglyok az őrszobára. Az ő sorsukon keresztül láthatjuk, mi is történt nem sokkal a megszállás után, amikor még igazából senki sem hitte, hogy léteznek koncentrációs táborok, és hogy a zsidókat ott halálra dolgoztatják vagy elégetik.
Miller a darabot egy frankfurti látogatás után írta, ahol betévedt egy fasiszta háborús bűnös bírósági tárgyalására. Hazatérése után három héttel kész lett a darab.
Rendező: Balikó Tamás

Jean Poiret:
ŐRÜLT NŐK KETRECE
komédia

Georges és Albin békésen éldegél mint férj és férj. Van egy éjszakai lokáljuk és néhány ártatlan kedvtelésük. Már éppen bele is süppednének ebbe a „polgári” életbe, de a sors nem úgy akarja. Georges fia ugyanis a fejébe veszi, hogy megnősül. Ez még hagyján, ám kiszemelt jövendőbelije egy konzervatív szenátor lánya, és a boldog ara szülei hamarosan háztűznézőbe jönnek. Így a buja kéjlakot minél hamarabb tisztes otthonná kell változtatni…
Rendező: Korcsmáros György Jászai-díjas

Szilágyi Andor:
LEÁNDER ÉS LENSZIROM
mesejáték

Szilágyi Andor mesejátékát a Csongor és Tünde óta írt legszebb magyar tündérmeseként szokás emlegetni. De talán nem csupán egy-két konkrét shakespeare-i utalás miatt juthat róla eszünkbe a Szentivánéji álom világa is. A Leánder és Lenszirom varázslatos hangulata, bájos és ellenállhatatlan humora, több szálon futó izgalmas cselekménye, költői nyelvezete miatt a felnőtt közönség számára is tiszta szívvel ajánlható.
Rendező: Seres Ildikó

Ken Ludwig:
BOTRÁNY AZ OPERÁBAN
bohózat

A Clevelandi Opera a világhírű tenoristát, Tito Merellit hívta meg a készülő Othello címszerepére. A hír hallatán az egész város felbolydul, mindenki izgatottan várja a tenort; az operaház igazgatója pedig már előre örül a bevételnek. De Merelli csak az előadás napján, az utolsó pillanatban érkezik Clevelandbe, és még mielőtt elhagyná a hotelt, minden a feje tetejére áll. Kiderül, hogy a tenor felesége szeretőt tart, mire az énekes dupla adag nyugtatót vesz be, de az előadás nem maradhat el…
Rendező: Szirtes Gábor Jászai-díjas

Brandon Thomas – Aldobolyi-Nagy György – Szenes Iván:
CHARLEY NÉNJE
zenés játék

Oxfordi diákkollégium, valamikor a boldog békeidőkben, amikor még szabály volt, hogy a fiúk csak gardedám felügyelete alatt fogadhattak leányvendéget. Jack és Charley azt tervezi, hogy meghívja a kiszemelt hölgyeket villásreggelire, a gardedám pedig Charley nénje, egy özvegy brazíliai milliomosnő lesz. Minden készen áll a lányok fogadására, de érkezik egy távirat, ami tudatja, hogy Charley nénje késik. A fiúk találnak „helyettest”, de vajon mi történik, ha a néni közben mégis megérkezik?
Rendező: Korcsmáros György Jászai-díjas

Vajda Katalin – Valló Péter – Fábri Péter
ANCONAI SZERELMESEK
zenés komédia

Ancona főterén él Tomao lányával, a dadogós Luciával. Tomao fölfogad egy vándormuzsikust, bizonyos Luigit, aki énekelni tanítja a korosodó Tomaót, és hegedülni Luciát, de a hegedűórák egy szempillantás alatt pásztorórákká változnak. Van egy kávézó is a téren, ez Giovannié, aki el akarja venni Luciát, hogy a hozományból végre megnyithassa az éttermet, amire évek óta vágyik. Viszont jön egy életunt milliomos, akihez Tomao hozzá akarja adni Luciát, és máris összekuszálódnak a szálak…
Rendező: Korognai Károly

Egressy Zoltán:
PORTUGÁL
színmű

A darabban a magyar falu figurái elevenednek meg, és nagyobbrészt egy kocsma hűvösében mondják el mindazt, amit az életükről elmondhatnak. A Portugál helyzetkép, az elvágyódás műve. Vacak hely ez, ahonnan el kellene menni oda, ahol több a nap, több a lehetőség, több a szív, és több az élet. A Portugál a tehetetlenség és a belenyugvás tragikomikus darabja, ahol a hősök nem mennek, csak jönnek, csak gondolnak, nem tesznek, és csak várnak, de addig is isznak egy-két „fröcsit”.
Rendező: Korognai Károly

Martin McDonagh:
LEENANE SZÉPE
színmű

Maureen és anyja, Mag nem bírják elviselni egymást, de nincs más választásuk; egy fedél alatt élnek egy eldugott ír faluban. Egyetlen céljuk, hogy megkeserítsék a másik életét, mígnem hazalátogat a külföldi vendégmunkásként dolgozó Pato. Maureen beleszeret a férfiba, aki viszonozza is az érzéseit. Levelet ír a lánynak, magával akarja vinni külföldre. De a féltékeny Mag nem adja át Maureennek, aki így lekésik élete nagy lehetőségről…
Rendező: Radoslav Milenković

Spiró György:
PRAH
komédia

A Prah két szereplőjével, egy idősödő házaspárral hihetetlen dolog történik: öttalálatosuk van a lottón. Elkezdenek tervezgetni, hogy mire költik a pénzt. Vesznek egy nyaralót, egy villát vagy egész szigetet az Adrián; beköltöznek a városba vagy kimennek külföldre, és jó iskolába íratják a gyerekeiket. De a tervezgetni se sokáig mernek, félnek, hogyha kiderül, övék a főnyeremény, nem hagyják őket békén. Vajon hogy döntenek? Mit csinálnak a pénzzel?
Rendező: Korognai Károly

BOGA BESZÉL
zenés csacsogvány

„Mindenkinek ajánlom az előadást, aki szereti Karinthyt, aki a finom, intellektuális humorra is vevő, aki depressziós a jelenlegi gazdasági válság miatt, továbbá annak, aki szereti a női nemet (és a női igent)!” – mondta Seres Ildikó zenés csacsogványáról, ami Karinthy Frigyes A feleségem beszéli című humoreszk-sorozatából, illetve olyan orfeumi kuplékból áll, melynek szövegeit a kor legkiválóbb költői írták. És hogy ki Boga? A híres író első felesége, az ígéretes tehetségű színésznő, Judik Etel, egy csodálatos, jó humorú és csacsogó pesti háziasszony.
Rendező: Seres Ildikó

Carl Orff:
CARMINA BURANA
táncjáték

A XX. század egyik legnépszerűbb, legismertebb zeneműve Orff Carmina Buranája, amely egy XIII. századi verses kódex alapján készült.  A tavasz, a bor és a szerelem, az élet és a kocsmai örömök, a vágyak himnusza a mű, amely nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy a témák mai, kortárs táncnyelvi megfogalmazása születhessen meg a Csarnok különleges terében. Kozma Attila olyan sodró lendületű, látványos közönségbarát koreográfiát készített, amelyben a táncé és a mozgásé a főszerep.
Koreográfus: Kozma Attila

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A KÍSÉRTETMENYASSZONY
2024. április 18. 19.30 Pesti Vigadó Izgalmas arra gondolni, hogy a nagy zeneszerzőknek is akadnak felfedezésre váró műveik. Dvořák, az Újvilág-szim…

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…