2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPOK

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPOK

KULTURÁLIS  ÖRÖKSÉG NAPOKTORNABARAKONY
2009.SZEPTEMBER 19-20.

 

 

 

 

 

 

 

Levendulás Ház – Élő Tájház

KULTURÁLIS  ÖRÖKSÉG NAPOKDózsa György u. 14 sz.
Tornabarakony jelenleg 17 állandó bejelentett lakossal rendelkező „zsák” település, két éve részese a Gömör-Tornai Fesztiválnak.
A falu zártsága miatt megőrizte a Cserehátra jellemző népi lakóházak sajátságos megjelenését, hangulatát. Ezek közül a lakóházak közül mutatunk be egyet, amit 1912-ben építtetett a Csukerda család. Módos gazdáknak tartott família egyik őse, Csukerda András a falu bírója volt az 1920-as években. Az Élő Tájház felújítási munkálatai tavasszal kezdődtek el, és jó darabig tartanak még. Jelenleg a konyha és tisztaszoba tekinthető meg. Az ún. tisztaszoba, vagy első ház berendezése a XX. század 20-as, 30-as éveire jellemző módosabb gazdaházakat idézi. A konyha különlegessége, hogy a beépített tűzhely burkolata megegyezik a padlózatéval és a főző, sütő hely mellett, egy tágas, boltíves kemencét is tartalmaz.
Két „mászókémény” ajtaja keretezi a konyha belsőt, valamint három fali illetve az ajtóba épített téka is segíti a konyhai eszközök tárolását.

Görög katolikus templom

KULTURÁLIS  ÖRÖKSÉG NAPOKA falu jelenlegi görög katolikus temploma 1870-ben épült – ruszin telepeseinek leégett temploma helyett. A középkori fatemplom berendezése elpusztult az ikonosztáz királyi ajtaja kivételével, ami ma is látható az 1980-as években festett ikonosztáz részeként (Kárpáti László munkája).

 

 

 

 

 

Kis Kápolna

KULTURÁLIS  ÖRÖKSÉG NAPOKA falu határában (kék túra útvonala) a Rakacaszendre vezető út mentén, kis kápolna várja a megpihenni vágyókat. Egy hajdani, helyi család emelte hálából gyermekük gyógyulásáért.
(Egy 2004-es híradás szerint a kápolna mögött 30 cm távolságra a mágneses erővonalak erős találkozási pontja mérhető.)
2009. október 10-én délután Born Gergely történész előadást tart szakrális helyeink kiválasztódásáról.
Helyszín: Levendulás Ház – Élő Tájház)

 

Visszavárjuk programjainkra jövőre is!

Programjaink:

-Gömör-Tornai Fesztivál
-Alkotótáborok
Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány
Komárominé Gál Mária:
06-30-905 7287
mariakom@invitel.hu
-Erdei Iskolák
-Élő Tájházi programok
-Szállás
Jenei Edit:
 06-20-277 3584
jenedit2@gmail.com
-Agárverseny
Nagy Vera
vera36@freemail.hu

Valamennyi programunkról részletesen tájékozódhat az alapítvány honlapján:
www.fbarakony.freeweb.hu

Tornabarakony megközelítése autóval
Sajnos a legtöbb internetes útvonaltervező szoftver és az autókba szerelt GPS útvonaltervező félrevezeti az autósokat!
A legtöbbször ajánlott Bódvarákó-Tornaszentandrás útszakasz létezik ugyan, de ez egy rossz minőségű földút, ami legföljebb terepjáróval használható (száraz időben). Akár Miskolc felől érkezünk, akár Aggtelek felől jövünk, az út utolsó szakasza ez legyen:
• Bódvaszilas
• Komjáti
• Tornaszentandrás
• Tornabarakony

 

KULTURÁLIS  ÖRÖKSÉG NAPOK
 
KULTURÁLIS  ÖRÖKSÉG NAPOK

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…