2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Különvonat Mahócára! Több mint 6 év üzemszünet után először!

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. az októberi hosszú hétvége szombatján különvonatot indít a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatok által nem érintett Parasznyai szárnyvonalára, méghozzá immár egészen MAHÓCA állomásig!

A színpompás őszi gúnyába öltözött Bükk erdeiben zakatoló szerelvény, több mint hat év üzemszünet után az első személyvonat lesz, ami ismét eljut a vonal végpontjáig. E napon két alkalommal is indul majd különvonat Miskolc-Dorottya utca állomásról Mahócára, valamint lesz egy fotósvonat is a vasútfényképezés szerelmeseinek. A kisvasút barátai számára alighanem önmagában is hatalmas élményt jelent majd, hogy ismét kisvonattal utazhatnak a szárnyvonal teljes hosszán, de leendő utasainknak ezen felül további érdekes programokat is ajánlunk Mahóca Varbó környékén. Szerelvényünk az időjárásnak megfelelő összeállításban, nyitott és zárt személykocsikból fog állni. Vonógépként a tervek szerint a LÁEV két C-50-es kismozdonya szolgál majd. A program résztvevőinek a miskolci indulások előtt lehetőséget biztosítunk előre csomagolt lillafüredi füstölt pisztráng vásárlására is! A hal ára méretétől függően 800-1000 Ft,-/db.

VEZETETT PROGRAMOK MAHÓCÁN ÉS KÖRNYÉKÉN:

MAHÓCAI MÉNES Ezt a programunkat a lovak szerelmeseinek ajánljuk. Mahóca állomásról erdei séta indul a mahócai méneshez, ahol a Varbói-tó fölött elterülő legelőn megismerhetjük Mahóca csodálatos lovait, az egyedi szépségű magyar Furioso-t, vagy az ősi legendák lovát, a türkmén Akhal-Tekét.

FOTÓSVONAT A délelőtti mahócai érkezés után a szerelvény egyik része fotósvonatként tesz egy fordulót Mahóca – Ortástető – Mahóca viszonylatban. Az út során a hat éve nem járt szakasz legszebb pontjain lesz lehetőség a szerelvény megörökítésére. A vonat Mahócára való visszatérte után egy kellemes andókúti szalonnasütés is belefér majd a programba. A vonatra csak a vasútfényképezés szerelmeseit várjuk!

AJÁNLOTT EGYÉNI PROGRAMOK MAHÓCA KÖRNYÉKÉN:

VARBÓ A Mahóca állomáshoz legközelebb fekvő település a Bükk északi lábánál elterülő takaros, mintegy ezer lelket számláló Varbó község. A kisvasút felől a bükki erdőket elhagyva rövidesen a szemünk elé tárul a szépséges Varbói-tó, melynek környéke nyugalmas sétára, pihenésre alkalmas. Partján könnyed kikapcsolódást nyújt a Horgász büfé és a nemrégiben megnyílt izgalmas Kalandpark. Vendégeinknek feltétlen ajánljuk, hogy keressék fel Varbót és a Kalandparkot! A Mahócáról való odajutáshoz várhatóan nosztalgia autóbusz is rendelkezésre fog állni!

ANDÓKÚT A szárnyvonal Mahóca előtti utolsó megállója Andókút. A mesébe illő kis erdei tisztáson forrás és forrástó található, partján erdei pihenőhellyel, kiépített szalonnasütő helyekkel. Kikapcsolódásra, erdei piknikezésre bátran ajánljuk vendégeinknek!

TANÖSVÉNY Mahóca állomás és a kisvasút andókúti megállóhelye között húzódik a mintegy 2,7 kilométer hosszú Varbói Erdei Tanösvény. Bejárása során bepillantást nyerhetünk az erdőgazdálkodás és a környékbeli természeti szépségek világába.

FARKASGÖDÖR A kisvasutak világa iránt érdeklődő, szívesen túrázó utasainknak ajánljuk a nyomvonalbejárást a kisvasút néhai Mahóca – Farkasgödör – Örvénykő szakaszára. A mintegy nyolc kilométeres már megszűnt vonalszakaszon még ma is számos emléke fedezhető fel az egykori kisvasútnak.

KIRÁNDULÁS Mahóca állomás kiváló kiindulópontja lehet az északi Bükk erdeibe induló kirándulásoknak. Könnyed túra keretében akár a Garadna völgyébe, vagy Lillafüredre is ellátogathatunk, ahonnan a hazatérésre a kisvasút fővonalán menetrend szerint közlekedő vonatokat is igénybe vehetik a szárnyvonali programra jegyet váltó utasaink.

KIRÁNDULÓVONATOK menetrendje:
9:00-tól       gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson
– jegyváltás előzetes regisztráció alapján
– pisztrángvásárlás előzetes regisztráció alapján

9:30       1. kirándulóvonat indulása Miskolcról Mahócára
11:00       1. kirándulóvonat érkezése Mahócára

11:30       1. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra
12:44       1. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolcra

13:10       2. kirándulóvonat indulása Miskolcról Mahócára
13:25/13:30       Papírgyár ‚ csatlakozás Garadna-Lillafüred felől
14:25       2. kirándulóvonat érkezése Mahócára

15:15       2. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra
16:30       2. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolcra

16:30       (fotós-)kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra
17:40       (fotós-)kirándulóvonat visszaérkezése Miskolcra

A FOTÓSVONAT menetrendje:
11:45       fotósvonat indulása Mahócáról Ortástetőre
12:45/13:00       Ortástető
14:00       fotósvonat visszaérkezése Mahócára

16:30       (fotós-)kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra
17:40       (fotós-)kirándulóvonat visszaérkezése Miskolcra

A menetrend tájékoztató jellegű. Az esetleges változásokról indulás előtt, illetve a helyszínen minden jelentkezőt időben értesítenünk.

RÉSZVÉTELI DÍJAK:

Kedvezményes árú jegyek a kirándulóvonatra: Felnőtteknek 2100 Ft,-/fő, gyermekeknek (14 éves kor alatt) 1200 Ft,-/fő
Érvényes a Miskolc-Dorottya utca – Mahóca, vagy a Mahóca -Miskolc-Dorottya utca közti egyszeri menettérti utazásra bármely kirándulóvonaton a program szerinti útmegszakításokkal. Egyszeri, megszakítás nélküli utazásra Garadna – Miskolc–Dorottya utca között is érvényes.

Kedvezményes árú fotósvonati kiegészítő jegy:  Egységesen 1100 Ft,-/fő
Érvényes kirándulóvonati jegy váltása mellett a fotósvonaton Mahóca – Ortástető – Mahóca viszonylatban.

Kedvezményes jegy váltásának feltétele az előzetes regisztráció!

Kedvezményes jegyek legkésőbb 2014. október 23-án 23:59-ig igényelhetők. Az ezután, vagy a helyszínen jelentkezők csak a szabad helyek függvényében és teljes áron vehetnek részt a programon! A teljesárú jegyek díja: felnőtt: 2400,-, gyermek: 1400,-, fotós: 1400 Ft,-/fő. Jegyváltás előzetes regisztráció alapján indulás előtt (9:00 órától) az állomáson.

4 éven aluli gyermekek számára a különvonatokon való utazás díjmentes.

Kutya felnőttjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (2100 / 2400 Ft,-/kutya áron).

Kerékpár gyermekjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (1200 / 1400 Ft,-/kerékpár áron), ám korlátozott számban.

Mahóca–- Andókút – Mahóca viszonylatra egyszeri menettérti utazásra jogosító szakaszjegy váltható. Ára felnőtteknek 700, gyermekeknek 14 éves korig 600 Ft,-/fő.

JELENTKEZÉSKOR KÉRJÜK MEGADNI:
a jelentkezők pontos számát, megjelölve, hogy felnőtt-, vagy gyermekjegyre jogosult-e az illető, melyik vonattal kíván Miskolcról Mahócára, ill. Mahócáról Miskolcra utazni, részt kíván-e venni a fotósvonaton, jelentkezik-e a Budapestről induló nosztalgia autóbuszra, részt kíván-e venni a mahócai ménes bemutatásán, el kíván-e látogatni a varbói Kalandparkba, illetve, hogy szeretne-e vásárolni füstölt pisztrángot és ha igen, mennyit.

Jelentkezés / információ: kisvasut@eszakerdo.hu

Fotónkon: 2008-as utazásunk Mahócára OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek