2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Keszegfesztivállal és borünneppel várja Badacsonytomaj a gasztronómia szerelmeseit

Keszegfesztivállal és borünneppel várja Badacsonytomaj a gasztronómia szerelmeseit

A keszeg a Balaton hala, a kéknyelű a Badacsony bora. Június második hétvégéjén a Keszegfesztivál és A Kéknyelű Virágzás Ünnepe számtalan lehetőséget kínál a finom ételek és a remek nedűk kedvelőinek Badacsonytomajban.
A „Hetedhét Badacsony” rendezvénysorozat nyitó eseményeként 2017. június 9–10. között ad otthont Badacsonytomaj a Keszegfesztiválnak, amelyre a balatoni halak szerelmeseit várják változatos programokkal és ínycsiklandozó halételekkel a badacsonyi kikötőben. A rendezvény legfőbb célja a hagyományőrzés, a halfogyasztás népszerűsítése, ezáltal az egészséges táplálkozás fontosságára való figyelemfelhívás.

Nagy lehetőségeket tartogat a horgászturizmus
Az elmúlt években a halászat tudatos háttérbe szorítása, a horgászat, a horgászturizmus előtérbe helyezése és a folyamatos haltelepítések hatására a Balatonban nőtt a kifogható halak mennyisége. Jó eséllyel lehet horgászni akár a partról is, és nemzetközi horgászversenyeket is rendeznek már a tavon. Ennek kapcsán a Keszegfesztivál egyik nyitóprogramjaként a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. által szervezett kerekasztal-beszélgetés például olyan témákat jár majd körül, hogy a kialakulóban lévő horgászturizmus miként segítheti a balatoni települések idegenforgalmi fejlődését. Asztalhoz ül majd többek között Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere, Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. igazgatója, valamint Fekete Ferenc, a Badacsonytomaji Horgászegyesület elnöke.

Kéknyelű Virágzás Ünnepe
Ugyanezen a hétvégén várja a vendégeket Badacsonytomaj a Kéknyelű Virágzás Ünnepére is (2017. június 10–11.) a „Badacsony első látásra” programsorozat keretében. A borbarátok a borospincék mélyén megismerhetik a kéknyelűt és a badacsonyi szőlős gazdák többi rejtett kincsét is.
A kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája, amely nevét kékesvörös levél- és fürtnyeléről kapta. A jellegzetes bazaltos-vulkanikus talaj valódi mentora ennek az ősi magyar fajtának, amely csak a Badacsonyi borvidéken terem, jelenleg mintegy 40 hektár ültetvényfelületen. A badacsonyi szőlőgazdák és a borbarátok annyira büszkék rá, hogy minden évben megünneplik a virágzását – az idei eseményt még különlegesebbé teszi, hogy 2017 egyúttal a Badacsonyi Szőlő és Bor Éve is. A fajta megbecsültségét jelzi az is, hogy már a hungarikumok sorát gyarapítja.

A tizenhárom pince részvételével zajló rendezvény a Bortriatlon második állomásaként a kéknyelű-kóstoló mellett kulturális programokkal, nyereményjátékokkal, extra kedvezményekkel is várja a látogatókat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek