2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Jazz és opera a Miskolci Szimfonikus Zenekar műsorán

Jazz és opera a Miskolci Szimfonikus Zenekar műsorán

Jazz és opera a Miskolci Szimfonikus Zenekar műsoránA Miskolci Szimfonikus Zenekar következő hangversenyét március 8-án a Művészetek Palotájában rendezi, ahol a Magyar Szimfonikus Körkép sorozatban lépnek színpadra a világhírű zongoraművésszel Ránki Dezsővel, Kovács László vezényletével. A koncerten Mozart B-dúr zongoraversenyét Ránki Dezsővel, majd Elgar Enigma variációit, végül Weiner I. szvitjét adják majd elő.

Weiner Leó műveinek fontos hely jut az együttes repertoárján, hiszen a zeneszerző összes zenekari alkotását lemezre játszották az utóbbi években. Legutóbbi Toldi felvételüket a Diapason tekintélyes francia komolyzenei szaklap Diapason d’Or, azaz Arany Hangvilla díjjal jutalmazta.

Szeptemberben a sorozat utolsó albuma is elkészült, a lemezen Weiner négy kisebb zenekari darabja és Liszt (Weiner által hangszerelt) h-moll szonátája kapott helyet. A Hungaroton gondozásában megjelent album januárban került az üzletekbe.

„Nagyon erős a kötődésünk Weiner Leóhoz, és talán az elkötelezettségünket is jelzi, hogy lemezre vettük a szimfonikus életművét – nyilatkozta Kovács László (a Miskolci Szimfonikus Zenekar első karmestere és művészeti vezetője) –, de nem elég rögzíteni a kompozíciókat. Ezeket a remek darabokat igyekszünk állandóan műsoron is tartani.”

A folytatásban pedig – ahogy ez a miskolci együttesre jellemző – teljesen más stílus következik. A nagy sikerű KLAZZ-koncertek sorában, március 13-án Borbély Mihállyal (tárogató), Tommy Viggel (dob), László Attilával (gitár) és Zsoldos Bélával (ütőhangszerek) muzsikálnak. A tizenhatodik KLAZZ-koncertnél tartanak, pedig nehezen indult a sorozat, az első estek iránt alig volt érdeklődés. Ma már azonban teltházasak a rendezvények, ráadásul sikerült ezekkel az estekkel új közönségrétegeket is megszólítaniuk. Márciusi estjükön Malek Miklós, Tommy Vig, Wolf Péter, Zsoldos Béla és Victor Máté a Miskolci Szimfonikus Zenekar számára írt szerzeményei hangzanak el. Jazzt és könnyűzenét komponáló szerzők nagyzenekarra írt szimfonikus művei ezek, és ez a koncert lesz magyarországi ősbemutatójuk.

Április 15-én pedig következik Mozart Don Giovanni című operája, koncertszerű előadásban. A Zenekar minden évben megszólaltat egy operát koncertszerű előadásban, a Trubadúr, Fidelio és Tosca után a sorozatban Mozart remekműve a következő, Kovács László vezényletével.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…