2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

Január a Galériában

A Miskolci Galéria hírei

2011. január 13. csütörtök, 17 óra – Rákóczi-ház
A NEGYEDIK – Csabai Renátó Mazsaroff-díjas festőművész kiállításának megnyitója
A kiállítást Bódi Marianna nyitja meg

A festészeti díjat Mazsaroff Miklós özvegye, Nikolaeva Mária alapította három évvel ezelőtt. Minden évben a Magyar Kultúra Napján adja át az özvegy egy Miskolcon élő, a városhoz szorosan kötődő fiatal festőművésznek a háromtagú, művészettörténészekből álló kuratórium javaslata alapján. Csabai Renátó 2010-ben kapta a rangos kitüntetést, kiállítása ebből az alkalomból nyílik a Galéria VízuM termében.
Január 22-én szombaton, 14.30 órakor ünnepélyes keretek között – a VízuMban –  adja át Nikolaeva Mária a 2011-es Mazsaroff-díjat Sütő Róbert festőművésznek. A fiatal alkotó munkásságát Homonna György festőművész méltatja.

2011. január 22-ig – Rákóczi-ház, Kondor-terem
TEMPLOMOK A TISZAHÁTON – BEREG –   Lisztes László fotókiállítása
Magyarország keleti felének egyik legjellegzetesebb tájegysége a Bereg és a vele szomszédos Szatmár. A műemlék templomok, az irodalmi emlékhelyek a vidéket még vonzóbbá teszik. A Felső-Tisza-vidéket – a régi mondás szerint – az Isten is jókedvében teremtette. Százesztendős parasztházak, fa harangtornyok, mesebeli templomok bújnak meg az apró falvakban. A szabolcsi és szatmári műemlék templomok nagy részének a magyar reformátusok a gondozói és fenntartói. Talán éppen nagy számuk miatt nem kapnak elég hangsúlyt, hiszen nem beszélhetünk nagy kuriózumokról, „csupán” a kuriózumok gyöngyfüzéréről –  ebből kapunk ízelítőt Lisztes László képein keresztül.
A Magyar Kultúra Napján, január 22-én szombaton, 15 órától
P. Szalay Emőke kandidátus tart előadást Református egyházművészet címmel, majd a Tiszáninneni Református Egyházkerület Cantus Firmus énekkarának koncertje hallható.
(A Lévay József Közművelődési Egyesület, az MTA Miskolci Területi Bizottságának Művészettörténeti Munkabizottsága és a Miskolci Galéria közös rendezvénye.)

2011. január 11 – február 9. – Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet
BARTÓK GRAFIKUS SZEMMEL
Néhány napja hazánk az Európai Unió soros elnöke. Ebből az alkalomból mutatkozik be Miskolc és az Észak Magyarországi Régió Brüsszelben a Magyar Kulturális Intézetben, a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. szervezésében.
A Miskolci Galéria a Bartók Mappa grafikáit állítja ki – többek között Feledy Gyula, Lenkey Zoltán, Rékassy Csaba, Bálványos Huba, Pásztor Gábor, Püspöki István, Ágotha Margit Bartók-ihlette alkotásait. A tárlat a miskolci közönség előtt nem ismeretlen, a „Bartók + Európa 2010” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál rendezvénysorozata idején júniusban bemutattuk.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek