2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

HERMAN OTTÓ MÚZEUM – MISKOLCI GALÉRIA PROGRAMJA

2014. februári programok RÁKÓCZI-HÁZ
* Február 8., szombat 10 – 12 óra
MESTERKEDŐ
Képzőművészeti foglalkozás gyermekeknek

* február 13., csütörtök 15 óra
TÍZESET
INTRO – foglalkozások a Galériában
A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, az INTRO Tehetséggondozó és Múzeumpedagógiai Program, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelep
TÍZESET – Géczi János: Plakát, roncs című kiállításához kapcsolódóan kreatív foglalkozásokat tart középiskolás diákoknak.
A kiállítást a helyszínen (Rákóczi-ház) bemutatja Bán András műkritikus, a tárlat kurátora,
az INTRO vezetője. A kreatív foglalkozás kollázs- és dekollázs-készítéssel folytatódik a Színészmúzeumban. A foglalkozást az INTRO Tehetségpont mentorai tartják.

Jelentkezni a muzeumkommunikacio@gmail.com címen, az INTRO Facebook oldalán, vagy a 06 70 940 8656 telefonszámon Vass Nóránál lehet. A részvétel ingyenes.
A foglalkozások a A TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében
megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” támogatás keretén belül valósulnak meg.

* Február 19., szerda 15 óra
TÍZESET
INTRO – foglalkozások a Galériában
Bővebb információ ld. fent!

* Február 22., szombat 10 – 12 óra
MESTERKEDŐ
Képzőművészeti foglalkozás gyermekeknek

FELEDY-HÁZ
3525 Miskolc, Deák tér 3.
Tel.: 46/500-680, e-mail: galeria.feledyhaz@gmail.com, 
www.miskolcigaleria.hu,  www.muzsakkertjemiskolc.hu
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható!

                               
* Február 14. péntek 17 óra  
IRODALMI FONÓ
Téma: Arcok eltűnőben
Szerkesztő: Fecske Csaba                   

                       
* Február 19., szerda 17 óra    
FIATAL TEHETSÉGEK FÓRUMA   
Bemutatkozik: Szécsi Viktória – ének                    
Gitáron kisér: Vihula Mihajlo 

                                       
* Február 28., péntek 17 óra
VENDÉGSÉGBEN A MÚZSÁK KERTJÉBEN
Vendég: Antall István a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője
Házigazda: Balázs István   
Antall István: „Kísérő” című grafikai kiállítását megnyitja: Bodonyi Csaba DLA építész

Kiállítások

RÁKÓCZI-HÁZ
3530 Miskolc, Rákóczi u. 2. Tel.: 46/ 500-680
E-mail: miskolcigaleria@gmail.com  www.miskolcigaleria.hu
Nyitva tartás: vasárnap és hétfő kivételével 9 – 17 óráig

* Február 12., szerda 16 óra
XII. KUNSZT – Hapci!
A Nagy Kunszt a Miskolci Galéria öt éve működő kortárs képzőművészeti tanulmányi múzeuma, amely félévente rendez új, elsősorban diákoknak szóló, egy adott tematikához kapcsolódó és hozzá válogatott műalkotások segítségével megvalósuló ismeretbővítő foglalkozásokat. A Hapci! című kiállításhoz a didaktikai szempontok szerint történő műtárgyválogatás helyett a folyóiratban publikáló képzőművészeket kértünk fel új műalkotások elkészítésére és bemutatására. Olyan módon, hogy munkájukkal (annak installálásával, kiegészíthetőségével, további akciókra lehetőséget teremtő elgondolásokkal… stb.) egyben megteremtsék a foglalkozások alapjait, a közönség aktív bekapcsolódásának, azaz a múzeumpedagógiai hasznosításának széleskörű lehetőségét. A tematika olyan munkák készítését szeretné inspirálni, amelyek kifejezetten a diákság számára közvetítenek üzeneteket, mind tartalmi megfogalmazásban, mind technikai kivitelezésben. Mindazon alapigazságok továbbadásának érdekében, amellyel szívesen „fertőznék” meg az utókort. A felkért képzőművészeket arra ösztönöztük, hogy saját kifejezőeszközeikkel, több témát érintően, tömegekre szétterülő módon és messzire hatóan nagyot „hapcizzanak”! Az iskolások körében nagyon népszerűek, számon tartottak a Hapci törvények, a Csuklás törvény, Ásítás törvény, Rendszám törvény, Érdemjegyek törvénye – az alkotókat ezen Hapci törvény továbbgondolására, újraalakítására is kérjük: megalkothatják saját törvénytáruk egyes elemeit, de figyelmükbe ajánlottuk Csukás István meséjének hősét, Festéktüsszentő Hapci Benőt, és a feledhetetlen Hapcit a Hófehérke és a hét törpéből is.

Kiállítók: Bátai Sándor, Birkás Babett, Durucskó Zsolt, Fátyol Zoltán, Fazakas Tibor, Gábos
József, Grela Aleksandra, HAász Ágnes, Henn László András, Jakatics-Szabó Veronika, Kónya Ábel Kováts Borbála, Lakner Susanna, Láng Eszter, Ovidiu Petca, Pál Csaba, Repászki Béla, Repászki Ferenc, Stark István, Szabó Ottó, Szlaukó László, Ujvárossy László, Zsubori Ervin
A kiállítást megnyitja: Vörös István
(május 10-ig)

   
* Február 27., csütörtök 17 óra
LUX ANTAL: SZÍN-TÉTIKUS
Lux Antal képzőművész a Spanyolnátha művészeti folyóirat rendszeres szerzője, Spanyolnátha Mail Art Nívódíjas. Budapesten született 1935-ben. A Stuttgarti Képzőművészeti Akadémia festő és grafika szakán 1965-ben végzett. 1970-től szabadfoglalkozású képzőművész, 1980-tól médiaművészettel is foglalkozik. Fontosabb díjai: Prix International Salon de Paris, in Juvisy (1964); A bonni Kunstfonds ösztöndíjasa (1988); Prize of the Hungarian Fine Artist´s Society, Internationale Bienal of Arts, Győr (1993); A Neuen Berliner Kunstverein díja (1995); A 18. Tokyo Video Fesztivál díja (1996); ZKM Karlsruhe, Artist in Residenz, 1. díj, 5. Bremer Videokunst Förderpreis, Bréma; A 20. Tokyo Video Fesztivál ezüstdíja (1998).
A kiállítást megnyitja: Bán András   
(április 30-ig)

* Február 27., csütörtök 17 óra
R_EMARQUE
V. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále
1914-2014, World War 1
2014-ben 100 éve, hogy kitört az első világháború. Erich Maria Remarque a XX. század egyik
legsikeresebb írója, regényeit számos nyelvre lefordították, megfilmesítették. Tizennyolc évesen sorozták be katonának, részt vett az első világháborúban, ahol 1917-ben megsebesült, így a frontról hazatérő katonák által szertehurcolt spanyolnátha-vírusnak nem lett „gazdatestje”: jóval a járvány kitörése előtt kórházba került, s a háború végéig ott is maradt. Mail artnak tekintjük a postán, fedetlenül feladott két- vagy háromdimenziós műalkotásokat, és a borítékokba (ill. bármilyen csomagolásba) tett, a témához kapcsolódó műveket, legyenek azok akár rajzok, grafikák, elektrográfiák, fotók, festmények, művészbélyegek, pecsétnyomatok, művészkönyvek, objektek, egyéb műtárgyak. Az alkotókat arra biztattuk, hogy a mail artok díszítő funkciójául minél több olyan postai kelléket vegyenek igénybe, melyek a látvány szerves részét képezik.
A kiállítást megnyitja: Zsubori Ervin
(május 10-ig)

SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUM
3525 Miskolc, Déryné u. 3.
Tel.: 70/943-2916 e-mail: muzeumkommunikacio@gmail.com honlap: www.miskolcigaleria.hu
Nyitva tartás: vasárnap és hétfő kivételével 9—17 óráig

* Február 6., csütörtök 17 óra
MOZDULATMŰVÉSZET 100+
Válogatás a MOHA-Mozdulatművészeti Gyűjtemény és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat fotóiból
Százéves a magyar moderntánc hungarikum – a MOZDULATMŰVÉSZET – az Orkesztika Iskola. Ezt
a száz évet az Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészeti Gyűjtemény segítségével mutatjuk be a kamara-kiállítás keretében.
A duncan-i ihletésű, individualista modern táncművészet Magyarországon Dr. Dienes Valéria (1879-
1978) Párizsból való 1912-es hazaérkezésével kezdi meg hódítóútját, amely történetileg a máig vezet el.  A Mozdulatművészet (Dienes Valéria elnevezésével Orkesztika) a táncművészet intellektuális irányzata, tánctudomány és általánosabb értelemben egy teljes embert nevelő újfajta gondolkodásmód, pedagógiai reform és egy modern (mára klasszikus-modern) esztétika megjelenése a tánc világában. Intézményrendszere – a balett mellett – 1920-as évekre alakult ki, majd az 1950-es évek ideológiai viharaiban betiltásra, elnémításra került. Az 1970-es években indult újra, és hivatalosan 1991 óta intézményesült keretekben is létezik ez az Iskola.
Ma a táncszínpadokon a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, az oktatás és tudomány (kutatás)
tekintetében pedig az Orkesztika Alapítvány – MOHA-Mozdulatművészek Háza adja meg formai keretét a működésnek.
A kiállítást megnyitja: Eifert János fotóművész
Közreműködnek:  Fenyves Márk és Pálosi István mozdulatművészek
(március 28-ig)

* Február 27., csütörtök 16 óra – Teátrum Pincehely Galéria, Színészmúzeum
MISCH MESTER – IN MEMORIAM MISCH ÁDÁM (1935-1995)
Misch Ádám lírai absztrakciója egy nagyon fegyelmezett emberé. Szinte minden festményén jelen van egy határozott forma. Talán azt tartotta a legfontosabbnak, hogyan lehet a művészi formák származtatását végigkövetni úgy, hogy ebből a folyamatból végül hiteles kompozíció következzék.
1989-től fokozott érdeklődéssel fordult a videotechnika felé. A 90-es évekből fennmaradt videofilmjei zárt egységet képviselnek. Tartalmaznak politikai-történelmi utalásokat, filozofikus gondolatkörükben a látás, a gyorsaság köré csoportosíthatók. Kerülik a narrativitást, képeket, képsorokat montíroz egybe, aláfestésként, kiegészítésként konkrét zenei és free jazz elemek, illetve hangeffektusok jelennek meg.
Kiállító művészek:  Budahelyi Tibor, Damó István,  Lux Antal, Frömmel Gyula, Nógrádiné Kiss Magdolna, Matzon Ákos, Schwarz Volker, Szlabej Zoltán, Urbán Tibor, Vankó István, Wagner János
A kiállítást megnyitja: Kákóczki András művészettörténész
Lux Antal grafikusművész írását felolvassa Balázs István előadóművész

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…