2021. 12. 3. péntek

Ferenc, Olívia
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Emlékkiállítás Döbröczöni Kálmán (1899–1966) festőművész tiszteletére

Emlékkiállítás Döbröczöni Kálmán (1899–1966) festőművész tiszteletére

„Itt állt Apám”

Emlékkiállítás Döbröczöni Kálmán (1899–1966) festőművész tiszteletére

Időszaki tárlat a Miskolci Művésztelep centenáriumi kiállításához kapcsolódóan

Miskolci Galéria, 2021. november 11. – 2022. január 16.

 

A baranyai születésű festő 1922 nyarán a Képzőművészeti Főiskola növendékeként járt először Miskolcon. Évfolyama legjobbjai közé tartozott. Az ígéretes tehetség minden évben a Miskolci Művésztelepen végezte nyári tanulmányait, mestere, Benkhard Ágost vezetése alatt. 1929-től 1947-ig mint a főiskola műteremösztöndíjasa a művésztelepen élt és dolgozott. Alkotói tevékenysége mellett 1930-tól a miskolci iparostanonc iskolában tanított, melyet 1942-től igazgatóként vezetett. A várossal való kapcsolata akkor sem szakadt meg, amikor 1950-től az Iparművészeti Főiskola alakrajztanára lett Budapesten.

Döbröczöni Kálmán munkássága a régi értelemben vett művésztelep legszebb eredményeit sűríti magába. Festészetének jellemzői – úgymint szakmai igényesség, halkszavú líra, plein air látásmód, szociális érzékenység – a nagybányai irányultságú miskolci bázis helyben működő legpregnánsabb képviselőjévé avatják. Az emberábrázolás és a tájfestészet egyaránt kedvelt műfajai voltak, mindkettő kiemelt jelentőségű a művészetében.

A város mértékadó festőművészére emlékező kiállítás rendhagyó módon állítja fókuszba Döbröczöni Kálmán munkásságát. Szabadban festett tájképeit a családtagok által, megközelítőleg ugyanabból a nézőpontból, későbbi időben készített fotók kísérik, lehetőséget adva a topográfiai azonosításra és az épített tájban időközben bekövetkezett változások összehasonlítására.

A művész festményeit és a családtagok fotóit párba állító kiállítás a kapcsolódás vágyának e különleges megnyilvánulásán keresztül fejezi ki az utókor tiszteletét az ötvenöt éve elhunyt festőművész iránt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Rotary egész évben keresi a lehetőséget arra, hogy jószolgálati tevékenységet végezzen, ezt tanúsítják az év közben végrehajtott jószolgálati cselek…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum