2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Emlékkiállítás Döbröczöni Kálmán (1899–1966) festőművész tiszteletére

Emlékkiállítás Döbröczöni Kálmán (1899–1966) festőművész tiszteletére

„Itt állt Apám”

Emlékkiállítás Döbröczöni Kálmán (1899–1966) festőművész tiszteletére

Időszaki tárlat a Miskolci Művésztelep centenáriumi kiállításához kapcsolódóan

Miskolci Galéria, 2021. november 11. – 2022. január 16.

 

A baranyai születésű festő 1922 nyarán a Képzőművészeti Főiskola növendékeként járt először Miskolcon. Évfolyama legjobbjai közé tartozott. Az ígéretes tehetség minden évben a Miskolci Művésztelepen végezte nyári tanulmányait, mestere, Benkhard Ágost vezetése alatt. 1929-től 1947-ig mint a főiskola műteremösztöndíjasa a művésztelepen élt és dolgozott. Alkotói tevékenysége mellett 1930-tól a miskolci iparostanonc iskolában tanított, melyet 1942-től igazgatóként vezetett. A várossal való kapcsolata akkor sem szakadt meg, amikor 1950-től az Iparművészeti Főiskola alakrajztanára lett Budapesten.

Döbröczöni Kálmán munkássága a régi értelemben vett művésztelep legszebb eredményeit sűríti magába. Festészetének jellemzői – úgymint szakmai igényesség, halkszavú líra, plein air látásmód, szociális érzékenység – a nagybányai irányultságú miskolci bázis helyben működő legpregnánsabb képviselőjévé avatják. Az emberábrázolás és a tájfestészet egyaránt kedvelt műfajai voltak, mindkettő kiemelt jelentőségű a művészetében.

A város mértékadó festőművészére emlékező kiállítás rendhagyó módon állítja fókuszba Döbröczöni Kálmán munkásságát. Szabadban festett tájképeit a családtagok által, megközelítőleg ugyanabból a nézőpontból, későbbi időben készített fotók kísérik, lehetőséget adva a topográfiai azonosításra és az épített tájban időközben bekövetkezett változások összehasonlítására.

A művész festményeit és a családtagok fotóit párba állító kiállítás a kapcsolódás vágyának e különleges megnyilvánulásán keresztül fejezi ki az utókor tiszteletét az ötvenöt éve elhunyt festőművész iránt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek