2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
„Egyszer volt – álmodtam, Hol nem volt – rajzoltam”

„Egyszer volt – álmodtam, Hol nem volt – rajzoltam”

„Egyszer volt – álmodtam, Hol nem volt – rajzoltam” Horváth Márta báb-és díszlettervező, illusztrátor

„Egyszer volt – álmodtam, Hol nem volt – rajzoltam” című kiállítása

a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeumban

Az európai népmese irodalom darabjai elevenednek meg Horváth Márta báb- és díszlettervező művész, illusztrátor kiállításán. A művész papírbábjai és animációs tervei segítségével klasszikus meséink izgalmait élheti át a látogató.

A tárlatot 2010. július 16-án pénteken 15 órakor M. Németh Erzsébet a Miskolci Csodamalom Bábszínház ny. igazgatója nyitja meg. A kiállítást 2010. október 8-ig tekinthető meg.

”18 évesen keramikusként végeztem a szegedi Tömörkény István Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában. Ezután Kecskemétre kerültem, ahol rajzoló és háttérfestő voltam az Animációs Filmstúdióban. Ennek azért is örülök, mert azokban az években ez a műfaj még az „Aranykorát” élte: Magyar Népmesék, Magyar Történelmi Mondák, Vízipók, Csodapók…és számos egyedi film kockáira is rajzolhattam.

24 évesen léptem először Bábszínházba Miskolcon…s maradtam is két évig. Itt elvégeztem a Színház- és Filmművészeti Főiskola kurzusát. Képzett bábszínész lettem, miközben elkészültek az első báb- és díszletterveim is. A pécsi Bóbita Bábszínházban is töltöttem néhány évet. Azonban vonzott az országot járó „csepűrágók” életvitele-filozófiája. Igy csatlakoztam az akkori kicsiny közösséghez, s olyan helyekre is eljuthattam, amit csak nagyon picike pontokkal jeleznek a térképek… és ahonnan valószínű még sokáig nem tudnak eljutni színházakba az ember-gyerekek!

De ezzel nem hagytam el végleg a kőszínházakat. Tervezőként dolgozom: bábjaim, jelmezeim, díszleteim több városban láthatóak.

Mesefilmek tervezésére, kivitelezésére is vannak lehetőségeim. Két sorozaton dolgoztam az elmúlt 8 évben: Gerzson macska történetein, a címe „Márta meséi”; és a miskolci kollégáimmal, barátaimmal a körülöttünk élő népek meséin: Európai Népmesék a Ládafiában címmel.

Egy olyan világban élhetek, amit bárhogyan és bármeddig rajzolok, nem kell aggódnom, hogy színeit veszti. Ebben a világban központi szerepet játszanak a gyerekek!

Sokat vagyok közöttük, tanítom is  Őket, s mivel Ők maguk is kicsi Tanítómesterek, nekik is sokat köszönhetek! Általuk találtam meg a Feladatomat és a Helyemet! Szerencsésnek vallom magam!”

(Horváth Márta)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozói, gyermekei és az egész család számára ismét megszervezik a JUNIÁLIS…

További cikkek