2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF
 • Főoldal
 • »
 • Programajánló
 • »
 • Egy hagyomány újjáélesztése – Országos Kerámia Biennalé az m21 Galériában

Egy hagyomány újjáélesztése – Országos Kerámia Biennalé az m21 Galériában

Közel 100 művész alkotása látható május 22-től a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában, az Országos Kerámiaművészeti Biennálé keretében.

 – A Zsolnay Örökségkezelő Galéria divíziójának fontos a nagy múltú pécsi képző- és iparművészeti események folytatása, így különösen nagy örömmel adunk otthont a több mint fél évszázados hagyománnyal bíró Országos Kerámia Biennálénak – mondta el Fekete Valéria, a cég vizuális művészeti vezetője.

A július 18-ig tartó Biennále az utóbbi négy év kerámia és porcelán művészetének eredményeit mutatja be, hiszen a legutóbbi quadriennáléra 2017-ben került sor. A munkák között kerámiaplasztikák és iparművészeti tárgyak egyaránt megtalálhatók. Összesen 97 művész munkáját értékeli a zsűri, akinek értékítélete nyomán kerül sor a május 22-i megnyitóval egybekötött díjátadóra.

A zsűri tagjai:

 • PROF. FUSZ GYÖRGY DLA keramikusművész, Ferenczy Noémi-díjas, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke
 • GESZLER MÁRIA Kossuth-díjas keramikusművész
 • KEMÉNY PÉTER Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, egyetemi adjunktus
 • NAGY ANDRÁS Osztályvezető, főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum
 • NOVÁK PIROSKA Designteoretikus
 • STROHNER MÁRTON Keramikusművész, designer, a KKMM-Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője
 • TÓTH L AJOS az Interkerám Kft. ügyvezetője

„Minden korosztálynak mást és mást jelent a pécsi országos kerámiaszemle. Azoknak is, akik az első, 1968-as bemutatótól kezdve jelen vannak kiállítóként a mai napig, akik a középgenerációhoz tartoznak és azoknak a fiatal pályakezdőknek is, akik most jelentkeztek először. Természetes persze ez, mert több mint fél évszázadot ölel át a magyar kerámia- és porcelánművészet történetében legjelentősebb kiállítássorozat, pedig közben nagy társadalmi változások is voltak. Az bizonyosan kijelenthető, hogy nagy szükség volt és van erre a seregszemlére, amely mindenkor keresztmetszetet adott és most is adhat a hazai kerámia szakma helyzetéről, nemzetközi helyéről és egyben szembesíti a szakmát önmagával” – írja Fusz György, a kiállítást rendező Kortárs Kerámiaművészetért alapítvány elnöke a katalógus előszavában.

A kiállítás kurátorai: Prof. Fusz György, Stróhner Márton, Fekete Valéria.

A kiállítás a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány szervezésében, a Nemzetközi Kerámia Stúdió együttműködésével, a Janus Pannonius Múzeum, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a PTE Művészeti Kar partneri támogatásával jött létre.

A kiállításmegnyitót és díjátadót a Pécsi Galériák Facebook oldalán élő videóközvetítés formájában lehet követni május 22-én 12.00 órától.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…