2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
Degas-tól Picassóig: francia mesterművek a Szépművészetiben

Degas-tól Picassóig: francia mesterművek a Szépművészetiben

Degas-tól Picassóig: francia mesterművek a SzépművészetibenA moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből válogat a budapesti Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig című időszaki tárlata: a csütörtökön nyíló kiállítás a XIX. század közepétől a XX. század elejéig tartó időszak franciaországi mesterei, többek között Courbet, Monet, Pissarro, Renoir, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Cézanne és Matisse művein keresztül mutatja be a modern műgyűjtés kialakulásának korát. Baán László kiemelte: a Puskin Múzeum rendelkezik a világ egyik legnagyszerűbb francia festészeti anyagával; ebből a gazdag gyűjteményből érkezett Budapestre ötvenöt festmény a csütörtökön nyíló tárlatra. A Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig című kiállítása április 25-ig látogatható.

A Szépművészeti Múzeumban február közepéig még egyszerre lesz látható a Degas-tól Picassóig és az olasz reneszánsz festészetét áttekintő Botticellitől Tizianóig, melynek látogatószáma már 150 ezer fölött jár – hívta fel a figyelmet a francia kiállítás szerdai sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója, hozzátéve: világszerte kevés múzeum büszkélkedhet ilyen kínálattal.

A múzeum földszintjén helyet kapó tárlat első terme a látványközpontú festészet fejlődését követi nyomon a realizmustól az impresszionizmusig. Egymással szemben folytatnak párbeszédet a plein air-festészetet először alkalmazó Barbizoni iskola alkotóinak képei és az impresszionizmus különböző irányzatainak festményei, így a látogató többek között Camille Corot, Camille Pissarro, Claude Monet, Édouard Manet és Alfred Sisley műveivel találkozhat.

A impresszionizmus nagyvárosi vonulatába illeszthetők Pierre-Auguste Renoir és Edgar Degas kiállított festményei, míg az új festői látásmódot kialakító Paul Cézanne több képpel is szerepel a tárlaton.

A második terem az előző századforduló modernista tendenciáit mutatja be: Vincent van Gogh és a szimbolisták festményei mellett hangsúlyos szerepet kap Paul Gauguin és a Fauve-ok, elsősorban Henry Matisse művészete, míg Henry Rousseau, Georges Braque vagy Pablo Picasso alkotásai már a modernizmus kezdeteit jelzik.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek