2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Dayka Margit emlékkiállítás

A Miskolci Galéria hírei
2014. július 21 – 25.
Július 23., szerda 17 óra – Színészmúzeum
„A másik ember boldog, az övé minden dal…”
DAYKA MARGIT EMLÉKKIÁLLÍTÁSÁMAK MEGNYITÓJA
Megnyitja: Horváth Károly színművész

Dajka Margit relikviáival gazdagodott a közelmúltban a miskolci színészmúzeum.
Ambrus Asma és Horváth Károly színészházaspár a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria
színháztörténeti gyűjteményének adományozta a legendás színésznő emlékeit, melyeket eddig a
most megszűnő Dayka Margit Alapítvány gondozott.
A miskolci közönség a következő hónapokban önálló időszakos kiállítás keretében ismerheti meg az értékes anyagot, s emlékezhet a magyarországi pályáját Miskolcon kezdő Dajka Margitra. A művésznő személyes „apróságai”, róla készült műalkotások, valamint fotók, jelmeztervek mellett többek között több filmszerepéhez kötődő tárgyait is megtekinthetnek az érdeklődők, így a Szerelmi láz-ban viselt aranycipellőjét, vagy a Csontváry című magyar film bohóc bábuját.

A pályáját gyermekszereplőként kezdő Dajka Margit erdélyi színpadokon lett színésszé. 1927-ben szerződtette a miskolci színház, ahol szubrettként lépett fel, pl. a Marica grófnő, a Tatárjárás című operettekben. A miskolci közönség is láthatta olyan híres alakításait mint a János vitéz Iluskája (Fedák Sári partnereként is) vagy a Borcsa Amerikában címszerepe. Ezt követően Szegedre szerződött – szerepkörét Miskolcon Kiss Manyi vette át – majd 1929-től a fővárosi színházak és a magyar filmek sztárja lett. Élete utolsó éveiben Nemes Nagy Ágnes Bors nénijeként a gyerekközönség szívébe is belopta magát. Művészetét többek között olyan jelentős magyar filmek őrzik mint a Liliomfi, Szindbád, Macskajáték.
(Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek