2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Az idei fesztivál sztárjai Sean Baker, a Red Rocket rendezője, és a film főszereplője, Simon Rex

Az idei fesztivál sztárjai Sean Baker, a Red Rocket rendezője, és a film főszereplője, Simon Rex

CineFest, Miskolc, 2021. szeptember 10-18.

Az idei CineFest játékfilmes versenyprogram egyik legnagyobb szenzációja a Red Rocket c. film, melynek világpremierje idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Sean Baker, a Red Rocket rendezője és a film egyik főszereplője Simon Rex személyesen is tiszteletüket teszik a miskolci fesztiválon. Sean Baker hat évvel ezelőtt, 2015-ben már részt vett a CineFesten, akkor a Tangerine c. alkotása kiérdemelte a Zukor-díjat és közönség díját is.

 

Sean Baker imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak. A Red Rocket főszereplője, Mickey Hollywoodból érkezik haza szülőhelyére, Texasba, ahol volt felesége és egy ellenséges környezet várja.

Mickey próbál beilleszkedni, de vajmi kevés sikerrel: tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott. Marad neki a fűvel való kereskedés, és egy új szerelem, a tizennyolc éves Strawberryval. Az enyhén baljósnak tűnő történet ellenére, a Red Rocket valódi vígjáték, a CineFest egyik leghumorosabb alkotása, önfeledt szórakoztatást is ígér.

A Red Rocket premierje szeptember 17-én, pénteken 20.30-tól lesz a Pressburger teremben, melyet közönségtalálkozó követ. A filmet másnap, szeptember 18-án, szombaton 20.30-tól ismétlik meg a Zukor teremben.

 

Az amerikai Sean Baker neve a fesztiválozók és szerzői művek kedvelői előtt jól ismert a Tangerine és A Florida-projekt kapcsán, de idén került be először a cannes-i versenybe, a tengerentúli indie kultúra képviselőjeként.. Baker valódi szerzői filmes, az alkotófolyamatban is a saját szabályai szerint dolgozik: saját maga vágja a filmjeit. Baker mindenhol saját kezűleg igyekszik formálni a nyersanyagot. Baker filmjeiben mindig a kitaszítottak, az elesettek felé fordul, a Red Rocket esetében is. A mély és nyomasztó emberi drámákat is humorosan tálalja, az alapból visszataszító figurákat is szerethetőnek mutatja. Baker filmjeiben nincs odamondás, a csoda könnyedén jön. A Red Rocket-ben a Mickey-t alakító Simon Rex a Cannes-i fesztivál egyik legnagyobb színészi alakítását nyújtotta, a rendező vélhetően az ex-modell, rapperre írta a szerepet.

 

További külföldi nagyjátékfilmes alkotók is jelen lesznek műveik magyarországi premierjén. Az Albert Speer Hollywoodba megy című feszültséggel teli alkotás rendezője, Vanessa Lapa és producere Tomer Eliav szeptember 12-én vasárnap 18:15-kor kezdődő vetítés után beszélget a jelenlévőkkel. A Szent lélek című sajátos fantasztikus mozi rendezője, Chema Garcia Ibarra a szeptember 13-án kezdődő gálavetítés után beszélget a közönséggel. Az Alkalmi kémek című tényfeltáró dokumentumfilm rendezőjével, Oana Giurgiuval a Fipresci – Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének elnöke, Isabel Danel beszélget majd szeptember 15-én szerda este 18:00órakor. Az Almák című görög sci-fi rendezője, Christos Nikou pedig szeptember 16-án 18:30-kor kezdődő gála után várja a nézők kérdéseit.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…