2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF

Aktuális programok a Herman Ottó Múzeum kínálatából

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Herman Ottó Múzeumban

 Tájékoztatás: az eredetileg október 12-re meghirdetett Pannon10 – Építsünk múzeumot! című eseményünket egy későbbi időpontban fogjuk megrendezni, erről külön információt küldünk.

Fesztiváli programok Öt év az örökléthez – A Petőfi legendárium
2023. október 10., kedd 16.00 óra
Miskolci Galéria – Thália-házA Spanyolnátha művészeti folyóirat szervezésében megvalósuló előadásokat a miskolci színészmúzeumban aktuálisan megtekinthető két tárlat, a 23. Légyott – Tompa plusz Petőfi – Cimborámnak szántalak és a R_ebell – IX. Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennále hívta életre. Törekvésünk egyfelől, hogy újabb és remélhetőleg izgalmas adalékokkal járuljunk hozzá a Petőfi-jelenséghez, másfelől, hogy rendszerezzük és akár új megvilágításba is helyezzük a költővel kapcsolatos gazdag anyagot. Szeretettel várjuk havonta egy alkalommal a művészetbarátokat a Miskolci Galéria Thália-házában rendezendő sorozatunkra. Az előadások előtt 15.00 órától tárlatvezetésen a kiállításokat mutatjuk be az érdeklődőknek.MIKITA GÁBOR előadása:
,,Apostolok vagyunk Az erkölcs mezején” – Petőfi Sándor és a színház világaPetőfi Sándor pályakezdése két szálon futott: ugyanolyan súllyal kötelezte el magát a színészet és a költészet mellett. Az előadás a vándorszínész Petőfi alakja mellett a költő versei alapján felvázolja a teátrista színházi ars poeticáját, a korabeli színészet helyzetét, felvillantja a költő színházi barátságait, kapcsolatait is.Ezt követően:CSELENYÁK IMRE kötetbemutatója
Eliramlik az élet… – Az igazi Petőfi (kötetbemutató)Petőfi Sándorról a versei és az életéről tanultak alapján szinte mindenkinek van egy elképzelése. De milyen lehetett az igazi Petőfi? Milyen körülmények formálhatták ellentmondásokkal teli, sajátos jellemét, amelyre az idők folyamán oly sok jelzőt aggattak kortársai és az utánuk jövők? Mik azok a jól dokumentált életesemények között megbújó apró történések, amelyek sorsát alakították? A népszerű író legújabb kötete ezekre a kérdésekre keresi a választ. A szerzővel Üveges Tamás és Mikita Gábor beszélgetnek.A belépés díjtalan. ***SZÍNHÁZI PROMENÁD

Belvárosi színháztörténeti séta

Időpont: 2023. október 13. péntek,  14 óra.

Teátrumunk 2 évszázados ünnepén újra indítjuk a  miskolci színjátszás kezdeteit bemutató belvárosi sétánkat, amely során megtudhatjuk, milyen színházi emlékeket, történeteket őriznek a régi épületek. A résztvevők Déryné, a Latabárok és vándorszínész társaik  nyomában, a miskolci utcaköveket taposva idézhetik meg a miskolci színjátszás 200 éves múltját, a magyar színház kezdeteit. Mikita Gábor színháztörténész kalauzolása révén megtudhatjuk, hogyan vált az északmagyarországi egykori kis kereskedőváros a magyar színházművészet bölcsőhelyévé.Útvonal: – Gyülekező a Deák téren- A Déryné utca színházi emlékhelyei (jegyvásárlás a színészmúzeumban) – A színházi park – A Sötétkapu – Avas Szálló – Avasi temető – A belvárosi Déryné-ház – Széchenyi-szobor – Szemere Bertalan-szobor.Időtartam:  90-120 perc.Csoportok számára külön egyeztetett időpontban is indítunk sétát.A tanulmányi séta kiegészíthető a színészmúzeum tárlatainak megtekintésével.Múzeumi belépőjegy: felnőttek számára 1000 Ft/fő, nyugdíjasok és diákok számára 500 Ft/fő.Egyeztetés a szineszmuzeum.miskolc@gmail.com címen vagy a 70/9432916-os telefonszámon.

***SZÍNHÁZI HÉTPRÓBA Családi társasjáték-maratonra invitálja a játékoskedvű családokat, baráti társaságokat  a miskolci színészmúzeum. A vidám délutánon hétfordulós játék várja az érdeklődőket: színházi témájú asztali társasjátékok mellett többek között képkirakó, fejtörő, memóriajáték stb. garantál vidám perceket.A programhoz előzetes időpontfoglalás  és belépőjegy váltása szükséges. Múzeumi belépőjegy: felnőttek számára 1000 Ft/fő, nyugdíjasok és diákok számára 500 Ft/fő.Felvilágosítás, időpont-egyeztetés a szineszmuzeum.miskolc@gmail.com címen vagy  a 70/9432916-os telefonszámon.

***HAZAI PÁLYA + A Miskolci Galéria képzőművészeti sorozata A „Hazai Pálya” sorozat keretén belül a miskolci képzőművészeti élethez szorosan kapcsolódó alkotóművészek munkáját, életművét ismerheti meg a közösség. A találkozásokon a meghívott alkotók – prezentáció és vetítés formájában, esetenként eredeti műalkotások bemutatásával kiegészítve – személyesen beszélnek magukról és művészeti törekvéseikről. A Miskolci Grafikai Triennálé 2023 kiállításán huszonkilencedik alkalommal láthatják a nézők a műfaj hazai képviselőinek legrangosabb válogatását. A tárlatot és a beszélgetés-sorozatot kapcsolják össze a „Hazai Pálya +” címet viselő találkozások, melyeken szeretnénk a miskolci közönséghez közelebb hozni azt a kilenc alkotót, akik a XXI. században elnyerték Miskolc város nagydíját. A beszélgetéshez kamaratárlat is kapcsolódik.  Hazai Pálya Nº142023. október 12., csütörtök 17:00 – Fürjesi Csaba grafikusművész [nagydíj 2020]helyszín: Miskolci Galéria, Rákóczi-ház Hazai Pálya Nº152023. október 19., csütörtök 17:00 – Szíj Kamilla grafikusművész [nagydíj 2011]helyszín: Miskolci Galéria, Rákóczi-ház A művészekkel beszélget: Kónya Ábel – a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője.Belépés 500 Ft-os rendezvényjegy váltásával lehetséges.

 ***REFLEKTORFÉNYBEN A MAGYAR DINOSZAURUSZOKCsaládi délután a Pannon-tenger Múzeumban.
október 20. (péntek) 15:00 – 18:00 Tudományos ismeretterjesztő előadás a magyar dinoszaurusz-kutatásrólAnT-Rex az óriás sárkányok földjén – árnyjáték Árnyjátékhoz használható magyar dinoszaurusz síkbábok készítése gyerekeknek Közös játék a már elkészült bábokkal az árnyparavánnál Belépés 1000 Ft-os rendezvényjegy váltásával lehetséges.  Ezzel a programunkkal versenybe szállunk az Arany Süni Vándordíjért!Részletek: https://www.oszifesztival.hu/arany-suni-utra-kel-indul-a-muzeumok-oszi-fesztivalja-kampanyunk.html A lájkvadászatról külön tájékoztatót fogunk küldeni! Információ a múzeum közösségi oldalain és weboldalain.

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek