2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Ajánló

Ajánló

AjánlóKiss Csaba:

Veszedelmes viszonyok

(Fordította: Örkény István)

Kálló Béla, Pataki Gyűrű-díjas
Merteuil márkiné: G. Erdélyi Hermina
Tourvelné: Pesitz Mónika
Volanges-né: Körmöci Petronella
Cécile de Volanges: Kokrehel Júlia ak.h. m. v.
Danceny lovag: Pálfi Ervin, Pataki Gyűrű-és Jászai-díjas

Rendező: Puskás Zoltán m.v.

Choderlos de Laclos levélregénye a szentimentális irodalom virágkorában látott napvilágot. Az olvasók ezidőtájt könnyes szemmel olvasták a szenvelgő műveket, de e regényről kortársai azt írták: „vészt hirdetve jelent meg a XVIII. század végének vérbe borult égboltján”. Laclos minden érzelgősséget kerülve, kegyetlenül írja le a férfi és nő örök harcát, az egymás birtoklásáért, a másik fölötti uralomért folytatott küzdelmet, a vágy és a képmutatás aranymázba bújtatott fertőjét. Az emberi erkölcs örökérvényű kérdéseit feszegeti.
Akiknek szólt, értettek a szóból. A könyvet évszázadokig kísérte az arisztokrácia bosszúja, kiadását sokáig tiltották, árusításáért büntetést osztottak. Laclos az arisztokrácia erkölcstelen életét vette célba, s bár tollát elsősorban a felháborodás vezette, olyan írói eszközöket és módszereket alkalmazott, hogy az írásból remekmű született.

2010. április 13. kedd 19 óra
Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínháza (Miskolc, Déryné u. 1.)
Jegyár: 1500 Ft

 

 

AjánlóKalmár-Ralbovszki-Kovács Nemes-Brestyánszki:

Adieu Bandi
Egy szerelem története

Ady: Kovács Nemes Andor
Léda: Kalmár Zsuzsa
Dodó: Ralbovszki Csaba

Rendező: Mezei Zoltán

 

Álmom, ébrenlétem, szenvedésem örömem te vagy. Látod, érzed, hogy mennyire szeretlek? Nagyon szeretlek. Nagyon. És nagyon hamar el kell dölnie a sorsomnak, mert így nem bírom. Százszor jelensz meg nekem éjszakánként, amikor egyedül vagyok és én kívánlak és milliószor csókollak álmomban. Csókollak, szorítlak, vágyammal bennedvagyok, te édes, egyetlen asszony, minden percben…

Jártunk-e mi együtt, vagy együtt jártunk-e mi Párizsban, Párizsunkban, mely kínokban vonaglik most, mint egy makrójától fojtogatott szabados delnő? Ha együtt kóborogtuk volna be a Várost, kinek meg kell bocsátanunk, miként Magdalénának Krisztus megbocsátott, ne feledjük el egymást. És ne feledjük el, hogy Párizs rabló volt, mint a szerelem, de a szerelemnél szebb ajándékot nem kapott az ember, és Párizs csakugyan az új Athén volt. Be rejtett engem, be mámorosított, be rossz volt, és be vidámító: kicsiny zugainak, groteszk embereinek árnyai most megszentelődnek.

 

2010. április 14. szerda 19 óra
Ifjúsági és Szabadidő Ház (Miskolc, Győri kapu 27.)
Jegyár: 1500 Ft

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek