2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
kutat2

Kutatók Éjszakája 2014

kutat2

A tudomány a tiéd! Fedezd fel a Kutatók Éjszakáján!

Miskolc, 2014. szeptember 23. – Szeptember negyedik péntekének éjszakája 2014-ben is a kutatóké. Az ország legnagyobb ismeretterjesztő eseményén idén rekord számú, több, mint száz intézmény látogatható majd. A szervezők a keddi sajtótájékoztatón a legérdekesebb programokból is ízelítőt adtak.

A Kutatók Éjszakájának célja az, hogy minden évben legalább egyszer rácsodálkozzanak az emberek, hogy a tudományok az élet minden terén körülvesznek bennünket, és hogy a tudósok nem elefántcsonttoronyban élő savanyú emberek, hanem köztünk élő érdekes egyéniségek. Szeptember 26-án első kézből ismerhetik majd meg az érdeklődők, hogy kik állnak a komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött.

702014-ben 33 város 101 intézményét látogathatják majd meg az érdeklődők. Olyan intézetek, laborok is kinyitják kapuikat, amik a hétköznapokban nem látogathatók – a BME nagyfeszültségű laborja, az Országos Vérellátó Intézet, az MTA Kutatólaborjai, például a SZTAKI vagy az Országos Meteorológiai Intézet munkájába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. Minden program a szórakoztatva tanulás, a minőségi ismeretterjesztés jegyében szerveződik, vagyis nem egyszerű látogatásokról, de nagyon tartalmas interaktív kísérő programokról is beszélünk.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. – Magyarország vezető alkalmazott kutatóintézet hálózata – immár ötödik alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, az Európai Bizottság Horizont 2020 programjának támogatásával. Az intézmény miskolci helyszínén, a Logisztikai és Gyártástechnikai intézetben a látogatók megismerkedhetnek a nanoanyagok világával, betekintést nyerhetnek a nanomedicinákkal foglalkozó laboratórium különleges mindennapjaiba, kísérletezhetnek Nem-Newtoni folyadékokkal, örökmozgót építhetnek, a legkisebbek pedig repülő hal-robottal játszhatnak.

86A Diósgyőri Gimnázium Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálójában megtekinthetik az érdeklődők a legfontosabb csillagképeket egy távcsöves bemutatás keretében. A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület vezetésével a kalandvágyóbbak megtekinthetik a Fecske-lyuk termálkarsztos barlangjait, míg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai az édességek különböző színezékeit ismertetik meg az érdeklődőkkel és bemutatják a cseppfolyós nitrogénnel látványos fagyasztó hatását.

A Miskolci Egyetemen az érdeklődők látványos fizikai kísérleteken vehetnek részt az érdeklődők, bemutatkozik az egyetem különleges Konfucius Intézete, megvizsgálhatják a miskolci víz minőségét, megtekinthetik a Robert Bosch Mechatronikai Tanszékének érdekes laboratóriumait, és megtekinthetik az Energia- és Minőségügyi Intézet és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet egyedülálló közös showját is.

kutat4

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…