2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • A TELEKITANGÓval és a NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivállal folytatódik  a Külkörút józsefvárosi programsorozata

A TELEKITANGÓval és a NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivállal folytatódik  a Külkörút józsefvárosi programsorozata

Október 7. és 9. között kiállításokkal, tematikus sétákkal, vásári finomságokkal, egy valódi bolhapiaccal és egy igazi civil járdafesztivállal várják a Teleki téren, valamint a Népszínház utcában a látogatókat. Helyi erőket megmozgató zenés, kulturális és gasztronómiai események Józsefvárosban – a környék lakosait éppúgy várják, ahogyan azokat is, akik szívesen zárnák a fesztiválszezont egy ingyenes és emberléptékű, underground hangulatú eseménnyel.

 

A Külkörút a kezdeményezők szándékai szerint megváltoztatja a Népszínház-negyedről alkotott képet. A várost megmozgató akció nem csak megszólítja a helyieket, de izgalmas programokat kínál minden budapestinek, és nem utolsósorban párbeszédet indít el a környék jelenével és jövőjével kapcsolatban. Idén nyáron a II. János Pál pápa téren a Kastner Kommunity mutatta meg, miért kúl a Blahán túl, és hogyan lehet a közterületet spontán, jó célokra használni. Most októberben teljes pompájában ünnepel majd a Külkörút, vagyis a nyolcadik kerület Blahán túli része. Az augusztusban indult józsefvárosi közértzetjavító akció két helyszínén, a Teleki László téren és a Népszínház utcában várják az érdeklődőket.

 

Október 7. és 9. között több csomóponton is programok várják a látogatókat. A TELEKITANGÓ projekt Oltai Kata vezetésével egy új kulturális kezdeményezés első állomása, ami a Teleki tér “tangóságát”, egykori pezsgő, multikulturális vásártér jellegét megidézve hozza lendületbe a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező központját. Ennek a VIII. kerületi programsorozatnak a középpontjában a kulturális identitás, a helyi kötődések és a városi térhasználat állnak. Október második hétvégéjén Budapest egyik fantasztikus és kevéssé ismert terére hívnak minden érdeklődőt, hogy alaposabban felderíthessék annak történetét, találkozhassanak a Teleki tér lakóival vagy néhány, a kerületben működő civil szervezet munkatársaival. A park fái közé szerkesztett kiállításon megnézhetik Gáldi Vinkó Andi és Donka Panna portréit, amit a környék lakóiról készítettek, egy helytörténeti kiállítás pedig a Teleki tér történetét meséli el, melyet Sidó Anna múzeológus, Torma Tamás építészetkritikus és Bezsenyi Tamás kriminológus tematikus sétái egészítenek ki. Egy jó hangulatú, hamisítatlan bolhapiaccal nyit a szombati nap – ahol bárki eladhatja feleslegessé vált tárgyait –, és vásári finomságokkal is várják mindazokat, akik szeretnének többet tudni a tér és környékének múltjáról. A Tangó projekt a Sincerely Yours Space hosszútávú vállalása, mely – kortárs fotográfusok, építészettörténész, kriminológus, művészettörténészek és olyan intézmények bevonásával, mint Budapest Főváros Levéltára és a Józsefvárosi Múzeum, – a környék dokumentálását és feltérképezését tűzte ki célul – tudtuk meg Oltai Katától, az esemény szervezőjétől. A Külkörút programsorozat ötletgazdái várnak mindenkit, aki itt nőtt fel, itt élt vagy él, esetleg fényképei, dokumentumai vannak a környékről.

 

Ugyanezen a hétvégén, a kerület egy másik pontján tartják a szintén Külkörutas eseményt, a Nép-szín-ház Járdafesztivált, ami a gasztronómiát, a zenét és a civil jelenlétet helyezi a középpontba. Október 8-án és 9-én a Népszínház utca különböző pontjain zenés, kulturális és gasztronómiai eseményekkel találkozhatunk. A jó hangulatért – többek között – a Csángálló, a Hét-Hat Club, DJ Oldschool Peppino és a Nagy Világ Cru, Obadu (Nép DJ Live Set), az Unicumbia, az Ephemere, a Hakumba, a Lendvai Banda, a Gaska táncház, a BP Choro Club és a Verőköltő felelnek, 14 és 20 óra között két helyszínen is, a Kiss József és a Népszínház, valamint az Alföldi és a Népszínház utca sarkán. Az esemény főhadiszállása a frissen nyílt ZSÍR kocsma lesz, a Népszínház utca és a Kiss József utca sarkán. Ezeken a helyeken a közelmúltban szélesítették ki a járdákat, amiket az októberi hétvégén bátran birtokba vehet majd a közönség. A szervezők által készített gasztrotérkép segítségével jobban megismerhetik a látogatók a környék nemzetközi konyhát képviselő éttermeit. A NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztiválon a zenei és gasztronómiai programok mellett bemutatkoznak civil szervezetek is, például az esemény fő mozgatóereje, a Járókelő, akik az egészséges utcák koncepció népszerűsítését tűzték ki célul, de képviselteti magát A Város Mindenkié, a Kesztyűgyár, a Fedél Nélkül és az Első kézből a hajléktalanságról kezdeményezés is. A NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál Kehrer Ádám, Petrik Bence és Széplaki Márk, valamint a kerületben tevékenykedő Kjartan Code amerikai származású zenész közös ötletéből született meg.

– Gyerekkoromban lehangolóbb volt ez a környék, de én akkor is szerettem, mert ez volt az otthonom. Azóta viszont rengeteg pozitív változás ment végbe, a terek zöldülnek, megjelentek a kézműves cukrászdák, kávézók, ahogyan a jó éttermek és büfék is. Egyre több turista fordul meg itt, illetve nő a kerületben az egyetemisták és a fiatal családosok száma is – mondta el Kehrer Ádám, a NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál egyik szervezője.

 

Aki nem tud személyesen részt venni a programokon, az akár virtuálisan is elmerülhet a környék hangulatában: a Külkörút közösségi oldalain magazinszerűen, fotókkal és videókkal mutatják be a környék történelmét, gasztronómiáját, etnikai sokszínűségét és felfedik Budapest autentikus, kevésbé kommercializálódott városrészének hétköznapi szépségeit.

 

A NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál és a TELEKITANGÓ / Tangó projekt a Külkörút együttműködés része, mely a Budapest Tuning pályázat keretében, a Budapest Brand nZrt-vel együttműködésben valósul meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…

További cikkek